Mergi direct la conținut »
CORESPONDENȚĂ DIN CIUGUD | VIDEO: Comuna care a reînviat cu bani europeni.
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > CORESPONDENȚĂ DIN CIUGUD | VIDEO: Comuna care a reînviat cu bani europeni. "Nu ne-am propus să fim o poveste de succes. Vrem ca asta să fie normalitatea"

CORESPONDENȚĂ DIN CIUGUD | VIDEO: Comuna care a reînviat cu bani europeni. „Nu ne-am propus să fim o poveste de succes. Vrem ca asta să fie normalitatea”

Acum 20 şi puţin de ani, comuna Ciugud, din judeţul Alba, arăta ca multe alte zone rurale din ţară: fără gaze, cu drumuri de noroi, fără apă curentă, cu şcoli vechi, fără cămine culturale, fără locuri de muncă, fără perspective. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, aceste lucruri s-au schimbat. Ciugud este un exemplu nu doar pentru România, ci şi pentru Europa.

De Ștefan Pană,

 

de Ștefan Pană (Ciugud, jud Alba)
Libertatea a mers în comuna din judeţul Alba, pentru a vedea cum fondurile europene au schimbat la faţă acest loc. Comuna stă mărturie efectelor pozitive pe care UE le poate avea. Cu doar câteva zile înainte, în Ciugud au venit şi jurnalişti olandezi, la fel de impresionaţi de puterea pe care o mână de proiecte bine făcute o poate avea asupra destinelor unor locuitori.

Comuna Ciugud, jud. Alba

„Când au apărut fondurile de preaderare şi după intrarea noastră în UE lucrurile au devenit foarte frumoase. Am înţeles abia atunci că fondurile europene nu au culoare politică”, ne-a spus primarul, Gheroghe Damian.

În urmă cu 20 de ani, Ciugud avea 2.600 de locuitori. Majoritatea bătrâni. Acum, sunt peste 3.200 şi sunt mulţi veniţi din Alba Iulia, din Bucureşti şi chiar din afara ţării. Iată cum s-a întâmplat.

„Primul proiect european a fost ca prima iubire – nu se uită”

Gheorghe Damian era doar un cetăţean din Ciugud când, la 32 de ani, mânat de problemele din comună, se hotărăşte să candideze. Era anul 2000. La scurt timp după aceea, ţara noastră a început să acceseze fonduri de pre-aderare, iar proaspătul primar şi-a încercat norocul.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud

„Primul proiect aprobat a fost un proiect mic, prin care la vremea respectivă ne-am luat toate softurile din Primărie, de 100.000 de euro. Nu foarte mare. A fost ceva revoluţionar pentru noi, să nu mai lucrezi cu creionul şi cu pixul şi să ai toate softurile integrate”, ne povesteşte primarul.

Nu l-a uitat nici pe primul, nici pe al doilea – un buldoexcavator.

De atunci, povestea comunei Ciugud a însemnat peste 28 de milioane de euro fonduri UE. S-au modernizat cămine culturale, s-au asfaltat străzi. S-au asfaltat drumuri comunale dintre câmpurile agricole. S-a instalat internet prin WiFi gratuit. Iluminatul public trece pe modul „inteligent”, cu LED-uri şi consum redus.

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală
Recomandări

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală

Automat de bilete pentru transport în comun

Zonă cu acces gratuit la internet în centrul comunei

„Prin toate investiţiile pe care noi le-am adus i-am făcut mai fericţi şi asta ne spun sondajele de opinie. Încrederea oamenilor în administraţia de la Ciugud bate încrederea în Biserică, iar ei sunt chiar oameni credincioşi”, spune primarul.

Locuri de muncă la sat

Ciugud are avantaul de a fi o comună aflată în buza unui mare oraş, Alba Iulia. Dar, a reuşit să devină competitivă. Zeci de hectare din islaz au fost transformate într-un parc industrial în care activează acum 30 de firme, care angajează 700 de oameni. Proiectul a fost, desigur, finanţat de UE.

Ciugud nu a pus la dispoziţie doar spaţiul, ci şi utilităţile, ceea ce a făcut ca proiectul să fie căutat imediat.

Acum, Ciugud ridică în parcul industrial o grădiniţă ultramodernă, cu program prelungit, unde angajaţii îşi pot duce copiii. La prânz, vor avea o sală de mese unde vor putea petrece ceva timp împreună cu ei, iar după program îi iau direct acasă.

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui
Recomandări

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui

„Oamenii au înţeles că dacă era să facem din bugetul nostru toate aceste investiţii ne trebuiau 100 de ani, adică unii nu mai apucau aceste investiţii. Începeam o investiţie şi până s-o ducem la bun sfârşit se strica sau nu mai era de actualitate”, spune Gheorghe Damian.

Şomajul este practic zero.

Lista cu dorinţe finanţată de UE

Ciugud are o listă de proiecte în aşteptare care ar face şi comune din Vestul Europei invidioase. Parcul auto al Primăriei devine 100% electric. Administraţia locală va deveni o birocraţie fără hârtie.

Turbina de vânt a comunei Ciugud

Plăcuţa privind finanţarea turbinei de vânt a comunei Ciugud

Pe lângă o turbină eoliană deja în funcţiune, Primăria va avea panouri fotovoltaice care să alimenteze zona centrală, între care şi şcoala. Comuna va avea două staţii gratuite de încărcare a maşinilor electrice. Să spui că vor fi asfaltate şi restul străzilor care au rămas în urmă e aproape o idee de la sine înţeleasă.

Zonă proaspăt asfaltată, cu iluminat public inteligent

„Ştiu România de dinainte de 2007 şi ştiu România de după 2007. Pentru mine este foarte, foarte clar că fără banii aceştia europeni am fi fost undeva cu mult în spate”, ne spune primarul.

Nu e o poveste de succes

Primarul Gheorghe Damian insistă că Ciugud nu este o poveste de succes. Cel puţin, nu asta a fost în intenţia lui.

„Ne-am propus ca Ciugud să devină normalitatea din satul românesc”, spune el.

Ideea este simplă: ce s-a întâmplat în Ciugud nu este ieşit din comun. Este simplu şi se poate face. Mulţi primari se bat pentru proiecte şi cer sprijin.

Programul transportului public

„În perioada campaniei electorale putem să spunem că e un adevărat turism aici la noi în Ciugud. Zilnic mă sună colegi din ţară să ne ceară sfaturi”, povesteşte râzând primarul.

Meritul este al Uniunii Europene, spune el.

„De câte ori mă întâlnesc cu mătuşa Maria pe stradă, care chiar dacă are 80 de ani şi se bucură de asfalt, se bucură de apă, de iluminat, să-i spun: Mătuşă Maria, du-te la vot! Tot ce avem este avem este datorită faptului că noi facem parte din Uniunea Europeană”, ne explică.

Zonă în dezvoltare din Ciugud, jud. Alba


Citește și:

Courrier International a preluat un articol din Libertatea pentru seria dedicată alegerilor europarlamentare! Povestea comunei Ciugud a ajuns la milioane de cetățeni europeni

Close
Închide
  Close