Infecțiile fungice sunt responsabile de aproximativ 2,5 milioane de decese pe an, iar lipsa datelor precise sugerează că acest număr ar putea fi mult mai mare, conform CNN.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Manchester a recurs la simulări computerizate și prognoze pentru a cartografia răspândirea viitoare a Aspergillus, un grup comun de ciuperci care se găsește global și care poate provoca aspergiloză, o boală gravă ce afectează plămânii. 

Oamenii de știință au constatat că anumite specii de Aspergillus se vor extinde pe măsură ce criza climatică se intensifică, ajungând în noi regiuni din America de Nord, Europa, China și Rusia. Studiul, publicat luna aceasta, este în curs de evaluare.

„Ciupercile sunt relativ puțin cercetate în comparație cu virusurile și paraziții, dar aceste hărți arată că agenții patogeni fungici vor afecta probabil majoritatea zonelor din lume în viitor”, a declarat Norman van Rijn, unul dintre autorii studiului și cercetător în domeniul schimbărilor climatice și al bolilor infecțioase la Universitatea din Manchester.

Aspergiloza are o rată de mortalitate de 20% până la 40%

Domeniul a câștigat atenție datorită serialului HBO „The Last of Us”, care prezintă o lume în care o ciupercă mutantă transformă majoritatea populației în monștri violenți. Van Rijn subliniază că, deși este ficțiune, speră că va atrage atenția asupra infecțiilor fungice care ucid milioane de oameni în realitate.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Ciupercile Aspergillus se dezvoltă ca filamente mici în solurile din întreaga lume. Ca multe ciuperci, ele eliberează un număr imens de spori minusculi care se răspândesc în aer. Oamenii inhalează spori zilnic, dar cei mai mulți nu au probleme de sănătate, deoarece sistemul imunitar îi elimină. 

Situația este diferită pentru cei cu afecțiuni pulmonare, cum ar fi astmul, fibroza chistică și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), sau pentru cei cu imunitate compromisă, cum ar fi pacienții cu cancer, transplant de organe sau cei care au avut gripă severă sau Covid-19.

Dacă sistemul imunitar nu elimină sporii, ciuperca „începe să crească și, practic, te mănâncă din interior spre exterior”, a spus van Rijn. Aspergiloza are o rată de mortalitate de 20% până la 40% și este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele precum febra și tusea sunt comune altor boli.

Încălzirea globală ar putea crește toleranța ciupercilor la temperatură

Agenții patogeni fungici devin tot mai rezistenți la tratament, a adăugat van Rijn. Există doar patru clase de medicamente antifungice disponibile. Aceste vești sunt îngrijorătoare, deoarece schimbările climatice deschid noi zone pentru colonizarea Aspergillus.

Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”
Recomandări
Ultimul termen din procesul lui Vlad Pascu. Avocații lui cer reducerea pedepsei: „E ușor să-i dăm 10 ani de închisoare și să acoperim incompetența autorităților”

Studiul arată că Aspergillus flavus, o specie ce preferă climatele tropicale, și-ar putea crește răspândirea cu 16% dacă arderea combustibililor fosili continuă. Se preconizează că va pătrunde în părți din nordul Americii, nordul Chinei și Rusia. 

Această specie poate provoca infecții grave la oameni și este rezistentă la multe medicamente antifungice, afectând și diverse produse alimentare, reprezentând o amenințare pentru securitatea alimentară.

Aspergillus fumigatus, care preferă climatele temperate, se va răspândi spre nord, spre Polul Nord, pe măsură ce temperaturile globale cresc. Studiul prevede o creștere de 77,5% a răspândirii până în 2100, expunând potențial 9 milioane de persoane din Europa. 

Încălzirea globală ar putea crește toleranța ciupercilor la temperatură, permițându-le să supraviețuiască mai bine în corpul uman.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.