pentru cei "care traiesc pe picior mare".
Cu greu isi mai poate gasi cineva in ziua de astazi o pereche de pantofi care depaseste marimile normale. Asta o stiu si cei care calca zilnic pragul atelierului sibian "La pantoful urias". Sunt oameni din toate colturile tarii, dar si multi straini care au auzit de de acest loc din Romania.
Chiar inainte de a intra pe usa atelierului, te izbeste din vitrina imaginea pantofului de aproape 75 de centimetri (masura 105), simbolul magazinului. "La nevoie, facem si astfel de pantofi. Dar nu am avut pana acum astfel de solicitari", ne spune, razand, proprietarul Leontin Szabo. Omul ne povesteste ca pantoful urias a fost creat manual, in 1939, de un mester german din Dusseldorf pentru o expozitie organizata la Berlin. Perechea acestuia a ramas in Germania, in timpul razboiului. "Pantoful are cusaturi deosebite, care nu se mai fac in zilele noastre. Este piele 100%, inclusiv talpa", mai spune Leontin Szabo despre minunea din vitrina atelierului sau.
in afara de reparatiile comune, gen tocuri sau cusaturi, lumea prefera sa vina aici pentru a-si comanda feluriti pantofi. "Vin multi oameni cu revista la brat, imi arata ultimele modele si imi cer sa le fac pantofii din poze. Le luam masura, mai vin o data la proba si dupa maximum doua saptamani le dam incaltamintea exact asa cum ne-au cerut-o. O pereche de pantofi facuta la noi, din piele de cea mai buna calitate, costa minimum 600-700.000 de lei. Traditia noastra spune ca atat cat costa metrul patrat de piele, atat trebuie sa cerem si pe incaltari", ne-a marturisit Szabo.
La "Pantoful urias" a venit sa se incalte inclusiv primarul Sibiului, Klaus Johannis, care si-a dorit o pereche de cizme create dupa modelul traditional al sasilor din Marginime. Tot aici isi repara ghetele fotbalistii de la FC Sibiu, club aflat intr-o situatie financiara nu tocmai buna. "si raposatul Liviu Vasilica (fost cantaret de muzica populara, care a decedat anul trecut) venea des la noi. Odata si-a comandat 80 de perechi de pantofi. Recent, client am avut un baschetbalist de la Farul Constanta, care avea la picior marimea 50 si voia mai multe incaltari pentru ca nu si-a gasit nicaieri. Mai vin oameni care au deformatii, probleme medicale, umflaturi. Facem incaltaminte in functie de situatie", zice mestesugarul.
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.