„Deşi în ultimii ani s-au tot alocat bani, la capitolul consolidări stăm foarte prost. În acest moment sunt 390 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 181 de clădiri prezintă pericol public. În evidenţele noastre figureaza 73 cladiri consolidate, 18 prin programul derulat de Primaria Municipiului Bucureşti şi Guvernul României, iar restul din sursele proprii ale proprietarilor. Am constatat astfel că ne lovim de o serie de blocaje şi acest proiect nu are rezultatele dorite din diverse motive”, a spus primarul general Răzvan Sava.
La şedinţă a fost prezent şi deputatul Ovidiu Raetchi, care a iniţiat un proiect de lege ce urmează a fi completat şi supus dezbaterii publice, pe acestă temă.
Noul proiect legislativ vine cu două propuneri pentru urgentarea măsurilor de consolidare a imobileleor de locuinţe cu risc reismic: 1. Clădirile încadrate în clasa I de risc seismic-pericol public să fie consolidate cu bani de la buget; 2. Dreptul primăriei de a trece peste semnatura proprietarului atunci când el refuză să o facă, sau când proprietarul nu poate fi găsit.
Reamintim că în acest moment sumele privind execuţia lucrărilor de consolidare a clădirilor de locuit, expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, cu pericol public, cuprinse în programe anuale cu bani de la buget, se recupereaza de la proprietari în maximum 25 de ani, rată fixă, fără dobândă.
În situaţia în care veniturile medii nete pe membru de familie se situează sub salariul mediu net pe economie, proprietarii sunt scutiţi de plata ratelor, pe toată perioada cât realizează aceste venituri.
Mâine se împlinesc 39 de ani de la cutremurul din 1977. Seismul a făcut 158 de victime, cele mai multe în Bucureşti şi a distrus 35.000 de locuinţe.