Mergi direct la conținut »
CMR: Facem un apel ferm la respectarea confidenţialităţii datelor privind sănătatea pacienţilor. Este un drept fundamental al acestora
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Colegiul Medicilor cere respectarea confidenţialităţii datelor privind sănătatea pacienţilor

De Elvira Gheorghiță,

Colegiul Medicilor din România cere cu fermitate respectarea confidenţialităţii datelor privind sănătatea pacienţilor, precizând că aceasta reprezintă un drept fundamental, prevăzut în legislația națională și europeană.

Ad placeholder

 ”Confidenţialitatea datelor de sănătate ale tuturor pacienţilor este un drept fundamental, consfinţit de legile naţionale şi europene. Din păcate, în ultimul timp, asistăm la expunerea în spaţiul public a unor elemente de diagnostic ale unor pacienţi. Constatăm astfel cum, persoane publice sau private încalcă dreptul fundamental al pacienţilor, respectiv, dreptul la confidenţialitate”, a precizat conducerea  Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România este apărătorul de drept şi firesc al intereselor pacienţilor.

“De aceea, facem un apel ferm la respectarea drepturilor tuturor pacienţilor români, indiferent de diagnostic şi de contextul în care se află bolnavul”, a spus preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean.

Legea drepturilor pacientului,  46 din 2003 prevede la articolele 21-25, cum pot fi utilizate datele privind starea de sănătate a pacientului.

Astfel, potrivit legii,  toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia. Totuși, informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

De asemenea, în cazul în care informațiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditați, implicați în tratamentul pacientului, acordarea consimțământului nu mai este obligatorie. Pacientul are acces la datele medicale personale.

Un ultim articol precizează că, orice amestec în viața privată, familială a pacientului este interzis, cu excepția cazurilor în care această imixtiune influențează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate și numai cu consimțământul pacientului.

Sunt considerate excepții cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică”, potrivit legii.

Ad placeholder
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close