Concediile medicale, din nou în vizorul autorităților

Președintele CNAS susține că este necesar un echilibru între venituri și cheltuieli, inclusiv prin măsuri de reglementare și reducere a comportamentelor abuzive în sistem.

 „La partea de concedii medicale avem cheltuieli de aproximativ 5 miliarde de lei pe an, iar ceea ce încasează Casa Națională de Asigurări de Sănătate la acest fond este o sumă mult mai mică și atunci trebuie să găsim un echilibru atât în ceea ce privește partea de venituri, dar și în ceea ce privește partea de limitare, să spunem așa, a unui anumit comportament de tip, haideți să spunem, semiabuziv sau abuziv în acordarea concediilor medicale”, a declarat Horațiu Moldovan la Palatul Parlamentului.

Acesta a precizat că CNAS nu intenționează să revină la mecanisme dure de control, ci va lucra la o reglementare inspirată din modele internaționale, în care sistemele de sănătate aplică politici mai stricte privind acordarea concediilor medicale.

„Nu este vorba să revenim la acele mecanisme, la acele controale, nu suntem o instituţie de forţă, ci efectiv vom lucra la partea de reglementare pe modelul altor ţări care au un comportament mult mai etic din punct de vedere al acordării concediilor medicale.”, a explicat președintele CNAS.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

Horațiu Moldovan a menționat că vor fi analizate procentele de compensare pentru diverse coduri de afecțiuni, în funcție de comportamentul de consum, în cadrul unui proces mai amplu de eficientizare a cheltuielilor din sistemul de sănătate.

CNAS a discutat despre  eficientizarea cheltuielilor în sănătate, respectiv în ceea ce priveşte Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Până la sfârşitul lunii iunie, CNAS trebuie  să vină în faţa noului guvern cu o serie de măsuri de eficientizare a cheltuielilor în sănătate, estimând că ar fi nevoie de un buget de 100 de miliarde de lei.

Ce spune legea despre concediile medicale

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, salariații beneficiază de concediu medical plătit în baza unui certificat emis de medicul de familie sau de medicul specialist. 

Indemnizația este, în general, 75% din baza de calcul, însă variază în funcție de tipul de afecțiune.

Concediile medicale pot fi acordate pentru boală obișnuită, maternitate, îngrijirea copilului bolnav sau accidente de muncă, printre altele. 

Nu este pentru prima dată când autoritățile aduc în discuție concediile medicale.

Primul scandal între echipele PSD, PNL, USR și UDMR pe creșterea taxelor: „Kelemen Hunor a propus ședințe de terapie, a fost o ploaie de invective”
Recomandări
Primul scandal între echipele PSD, PNL, USR și UDMR pe creșterea taxelor: „Kelemen Hunor a propus ședințe de terapie, a fost o ploaie de invective”

Anul trecut, premierul Marcel Ciolacu s-a plâns că românii își iau prea multe concedii medicale pentru „dureri de spate, strănut și răceală”.

În timp ce în martie 2025, Marcel Ciolacu a declarat că este „bucuros” că românii și-au luat mai puține zile de concediu medical în 2024 față de 2023.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

NECULAI52 04.06.2025, 13:16

Păi, astea cine le dă? Și, nu pe ochi frumoși!

Avatar comentarii

Goliat22 04.06.2025, 10:52

Pe mine nu ma interesează problema casei de sănătate. Atâta timp cât eu îmi plătesc taxa la sănătate trebuie să beneficiez de serviciul medical de banii cu care contribui. Cine nu plătește, să se duca la cabinete medicale de voluntariat.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.