Luni, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a venit cu precizări în cazul bărbatului.
Potrivit CNCAV, deteriorarea stării pacientului este cauzată de progresia bolilor cronice, iar asocierea cu vaccinarea reprezintă o coincidență.
„Potrivit datelor puse la dispoziţie de DSPMB, este vorba despre un pacient în vârstă de 64 de ani, cu multiple boli cronice, aflat în procedură de dializă cronică, căruia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer (Comirnaty), la data de 26 ianuarie a.c., iar doza a II-a, în ziua de 16 februarie a.c., la un centru de vaccinare deschis în proximitatea cabinetului în care făcea dializă”, arată CNCAV.
După rapel, pacientul a fost supravegheat timp de 15 minute, conform procedurilor, iar în acel interval starea sa de sănătate a fost bună.
CNCAV a spus că acesta s-a deplasat într-un corp alăturat al clădirii centrului de vaccinare pentru efectuarea ședinței de hemodializă. Înainte de începerea procedurii, pacientul prezenta o stare generală bună, cu ușoară dispnee și tensiune arterială crescută, iar simptomele erau asociate cu afecțiunile preexistente.
”S-a decis începerea procedurii de hemodializă, însă în timpul acesteia, starea generală a pacientului s-a agravat. Echipa medicală a intervenit imediat, l-a stabilizat și a solicitat transportul de urgență a pacientului la Spitalul Clinic de Urgență București”, se arată în comunicatul transmis de CNCAV.
CNCAV mai spune, pe baza informațiilor transmise, că în prezent, starea de sănătate a pacientului este stabilă. El este atent monitorizat de cadrele medicale de specialitate din Secția Anestezie – Terapie Intensivă (ATI).
”Pe baza informațiilor puse la dispoziție până în prezent, se concluzionează că deteriorarea stării pacientului este cauzată de progresia bolilor cronice de fond dezechilibrate anterior vaccinării. Astfel, asocierea cu vaccinarea reprezintă un eveniment coincident”, a mai transmis CNCAV.
Potrivit raportării oficiale, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 181 de reacții adverse, din care 15 de tip local și 166 de reacții generale.
12 reacții adverse sunt în curs de investigare, precizează autoritățile. Totodată, a fost înregistrată o reacție adversă post vaccinare de tip anafilactic.
Aproape 30.000 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultima zi, a transmis luni Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro