Adminitrația Națională de Meteorologie a anunțat că de sâmbătă seară până duminică dimineață, în sudul Banatului, local în Transilvania și Moldova, precum și în zona Carpaților Meridionali și în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Va ploua torențial și vor fi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp și local 35…45 l/mp.
Cod galben de furtuni. Ce zone sunt vizate
Aceste fenomene se vor semnala cu precădere în nordul Olteniei și al Munteniei. Avertizarea cod galben este valabilă din 1 iulie, ora 21 până pe 2 iulie, la ora 9.
Citește și Meteorologii, despre temperaturile de foc: “Este posibil să depăşim maxima istorică”. Câte grade vor fi astăzi
În sudul și sud-estul țării, meteorologii susțin că temperaturile vor fi ridicate în continuare, speficifice unei nopți tropicale. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat.
Începând de duminică seară, sunt așteptate furtuni și vijelii în mai mult de jumătate din țară.
Cod portocaliu de ploi, începând de duminică
Totodată, o avertizare cod portocaliu intră în vigoare de duminică, ora 20 până luni, la ora 23. Potrivit meteorogilor, vor fi ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.,
Codul portocaliu vitează 14 județe, în timp timp ce Capitala și alte 19 județe au avertizare cod galben. Potrivit ANM, doar doar nordul, nord-vestul țării și Dobrogea scapă de capriciile vremii.
În cursul nopții de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni, va ploua torențial și se vor semnala căderi de grindină și intensificări ale vântului sub aspect de vijelie în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman
În zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă de 50…70 l/mp și pe arii restrânse 80…90 l/mp, spun meteorologii.
În acest timp, în sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 și 50 l/mp.
sursă foto: meteoromania.ro
Citește și Atenție! Pe fondul caniculei, apare epuizarea termică. Cine sunt persoanele cele mai afectate, cum se previne și cum se tratează
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro