Codul galben de ninsori s-ar putea prelungi până marţi

03 ianuarie 2016 14:56

Codul galben de ninsori şi viscol ce a intrat în vigoare de astăzi de la ora 14.00 s-ar putea prelungi până marţi potrivit directorului Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Prezent la videoconferinţa convocată de ministrul de Interne Petre Tobă, după atenţionarea de cod galben de ninsori şi viscol emisă de ANM pentru 10 judeţe din sud-vestul ţării, valabilă de astăzi de la ora 14.00 până luni la ora 12.00, sandu a declarat că este foarte posibil să emită luni după-amiază o nouă atenţionare cod galben de ninsori. „Cantităţile de precipitaţii, strat de zăpadă, pentru cele 10 judeţe până mâine (luni, n.r.) după-amiază nu sunt semnificative, însă aceste precipitaţii sunt asociate cu vânt de 50 de km/h, ceea ce înseamnă aspect de viscol”, a spus directorul ANM, potrivit Mediafax. De luni, vântul nu va fi la fel de puternic ca în această noapte, însă vor continua ninsorile în aceste judeţe, motiv pentru care ANM ia în calcul prelungirea codului galben.
Directorul ANM a mai spus că în 10 zile temperaturile vor ajunge la normalul pentru această perioadă. Astfel vom avea temperaturi uşor positive pe timpul zilei şi un -5,-6 grade pe perioada nopţii şi nu -15 sau – 20 de grade.
Ministrul de Interne Petre Tobă a cerut să existe în această perioadă monitorizare permanentă a celor 10 judeţe şi a cerut prefecţilor să menţină o legătură strânsă cu Jandarmeria şi Poliţia pentru a se putea interveni cât mai prompt, potrivit Mediafax. El a precizat că sunt 3.500 de pompieri, poliţişti şi jandarmi pregătiţi să intervină în orice moment şi 5.600 forţe în rezervă.
Pe de altă parte, Secretarul de stat pentru situaţii de urgenţă Raed Arafat a atras atenţia autorităţilor locale că o problemă importantă în zilele următoare o reprezintă persoanele fără adăpost şi a cerut prefecţilor să se asigure că adăposturile de noapte sunt funcţionale şi primesc aceste persoane. Arafat a mai cerut serviciilor de intervenţie să monitorizeze atent şi să aibă o evidenţă a persoanelor care au nevoie de dializă, dar şi a femeilor gravide din judeţele sub cod galben.
La rândul său, Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Cătălin Honor, a declarat că sunt pregătite utilaje şi stocuri de materiale pentru deszăpezire, acestea din urmă fiind suficiente pentru două luni de iarnă.
Atenţionarea cod galben ce a intrat în vigoare astăzi la ora 14.00 vizează judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi jumătatea sudică a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa.
 

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro