Toata lumea stie ca responsabil de atacurile vasculare, ateroscleroza si o multime de alte boli nu este altul decat colesterolul. Mai putini stiu – sustin specialistii – ca lumea vorbeste insa de rolul lui esential in mentinerea starii de sanatate a organismului.
In timp ce colesterolul in exces este, intr-adevar, un pericol, lipsa lui este la fel de periculoasa. El contribuie la metabolizarea carbohidratilor, intra in componenta tuturor membranelor din organism, e necesar pentru producerea hormonilor sexuali masculini si feminini, iar cel existent in piele este convertit, sub actiunea razelor de soare, in vitamina D. O buna alimentatie anticolesterol nu inseamna deloc o alimentatie fara grasimi, ci din contra. Esential e ca acestea sa fie alese in mod judicios.
Francezii consuma cele mai multe grasimi
Mentinerea ratiei zilnice de grasimi sub valoarea de 20-30 la suta din totalul caloriilor este vitala pentru mentinerea in limite normale a colesterolului. In acelasi timp, cantitatea de grasimi saturate nu va depasi zece la suta. Grasimile saturate provin, cu mici exceptii, din surse animale, iar grasimile animale contin colesterol.
Pe de alta parte, chiar daca un aliment nu contine colesterol, acest lucru nu inseamna ca el nu contine grasimi. Se vor consuma deci alimente care contin grasimi nesaturate, cum ar fi pestele gras (somon, hering), untura de peste, ficatul de gasca sau rata, uleiuri polinesaturate (rapita, floarea-soarelui, porumb) si mononesaturate (masline, alune). Grasimile saturate vor fi evitate: carnea grasa, mezelurile, untul si produsele de patiserie, carnea fiind inlocuita, pe cat posibil, cu peste. Statisticile din Occident arata (potrivit site-ului terapii-naturiste.com) ca francezii sunt printre cei mai mari consumatori de grasimi, dar, in acelasi timp, ei sunt cel mai putin atinsi de maladiile cardiovasculare.
Dupa cum se stie, antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, diminuand astfel riscurile maladiilor cardiovasculare. Printre antioxidantii cei mai puternici se numara polifenolii, care se gasesc mai ales in samburii de struguri si in vinul rosu. Acesta e, fara indoiala, unul dintre factorii care explica paradoxul francez: doua sau trei pahare de vin rosu pe zi (nu mai mult) asigura o cantitate suficienta de antioxidanti. Printre alimentele care reduc nivelul de colesterol se numara cerealele complete, care permit evacuarea colesterolului in exces la nivel intestinal, vegetalele din familia cruciferelor (conopida), vinetele, lintea, fasolea, soia, ceapa si usturoiul. Licopenul continut in tomate este de asemenea un antioxidant foarte eficient, mai ales daca tomatele sunt fierte. Fructele si legumele contin si ele principalele vitamine antioxidante: provitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cresterea colesterolului e generata insa si de alti factori. Ceea ce absorbim noi reprezinta doar 20-30 la suta din stocul nostru. Restul e fabricat de propriul nostru organism. Dar si in acest program personal de fabricare exista anumite diferente, datorate unor factori precum cei genetici si alimentatia. In acelasi timp, exista numeroase cauze care produc cresterea nivelului de colesterol: fumatul, cofeina, stresul, medicamentele sau poluarea mediului inconjurator.