Mergi direct la conținut »
Comcast oferă 31 de miliarde de dolari pentru Sky, deținătorul drepturilor tv pentru Premier League
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Comcast oferă 31 de miliarde de dolari pentru Sky, deținătorul drepturilor tv pentru Premier League

Comcast oferă 31 de miliarde de dolari pentru Sky, deținătorul drepturilor tv pentru Premier League

Operatorul american de cablu Comcast, proprietar al NBC și al studioului de filme Universal, a făcut o ofertă de 31 de miliarde de dolari pentru grupul britanic Sky, pe care mogulul de presă Rupert Murdoch a agreat deja la finele lui 2016 să îl cumpere, scrie Reuters.

De Daniel Ionașcu,

Numai că autoritățile din Marea Britanie au evitat până acum să dea undă verde tranzacției pentru că Murdoch ar avea ulterior prea mare control asupra presei din această țară.

Murdoch deține deja 39% din grupul Sky și mai controlează și ziarele The Sun, The Times și The Sunday Times prin intermediul trustului de presă News Corporation.

Între timp, însă, gigantul media Walt Disney a ajuns la un acord cu Murdoch pentru preluarea celei mai mari părți a concernului Twenty First Century Fox, pe care acesta îl controlează, într-o tranzacție de 65 de miliarde de dolari. Odată cu achiziția, Disney ar urma să preia inclusiv Sky.

Grupul britanic este important deoarece deține Sky Sports, care controlează drepturile de transmisie pentru meciurile de fotbal din Premier League. De asemenea, acesta controlează și postul de știri Sky News. Sky mai are activități și în Germania și Italia.

Săptămâna trecută, Fox a făcut alte concesii pentru a putea prelua Sky, respectiv a promis că va menține timp de zece ani Sky News.

Comcast vs Disney

Pe de altă parte, oferta Comcast îl pune pe șeful companiei americane de cablu, Brian L. Roberts, cu Bob Iger – șeful Disney.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Iger este un rival declarat al Comcast, după ce operatorul american de cablu a încercat să preia Disney în anul 2004 pentru 54 de miliarde de dolari.

Disney este cea mai amre companie media din lume, cu o capitalizare bursieră de 165 de miliarde de dolari, în vreme ce Comcast are o valoare bursieră de 184 de miliarde de dolari.

Disney atacă Netflix

În fine, oferta făcută de Comcast subliniază presiunea resimțită de către operatorii de cablu și grupurile media tradiționale din cauza succesului platformelor online precum Netflix și Amazon Video.

Disney a anunțat preluarea Fox și studiourile sale video tocmai pentru a concura mai bine Netflix. Walt Disney vrea să lanseze un serviciu de streaming similar Netflix. Odată cu achiziția principalelor active ale lui Murdoch, Disney va ajunge să dețină Hulu.

Netflix a ajuns recent la o capitalizare de 100 de miliarde de dolari.

O altă mega-afacere din domeniul media este preluarea conglomeratului Media Time Warner de către operatorul de telefonie AT&T pentru 85 de miliarde de dolari. Autoritățile americane solicită însă vânzarea trustului Turner, care deține postul CNN, sau a distribuitorului de cablu DirecTV.

Close
Închide
  Close