Mergi direct la conținut »
Comisia Europeană cere Statelor Unite să elimine vizele pentru România și alte patru state UE
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Comisia Europeană cere Statelor Unite să elimine vizele pentru România și alte patru state UE

Comisia Europeană a intensificat negocierile cu autoritățile de la Washington pe tema eliminării vizelor. Discuțiile au avut loc în contextul în care că Statele Unite mențin în continuare vizele obligatorii pentru cetățenii din cinci state membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cetățenii români.

Anunțul a fost făcut miercuri de reprezentanții Executivului European.

”În ultimele 12 luni s-au intensificat contactele cu SUA, atât la nivel politic, cât şi tehnic. Comisia Europeană a continuat să solicite Statelor Unite să coopereze în mai mare măsură cu cele cinci state membre afectate (…) pentru a avansa către deplina reciprocitate”, a spus la o conferinţă de presă comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, conform Agerpres.

Acest subiect a fost abordat ”la toate reuniunile oficiale între UE şi SUA”, ultima dintre acestea având loc în noiembrie.

Dimitris Avramopoulos a dat asigurări că Executivul comunitar va continua să colaboreze cu Statele Unite și implicit cu autoritățile din România, Bulgaria, Cipru, Croația și Polonia, state ai căror cetățeni au încă nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite.

Comisarul european a reiterat că obţinerea deplinei reciprocităţi în materie de vize pentru toate statele membre ale UE este ”prioritatea maximă” a Bruxellesului.

”Experienţa recentă demonstrează că dialogul diplomatic constant dă rezultate pozitive şi ne aşteptăm la această abordare de asemenea în relaţia cu SUA”, a mai menţionat Avramopoulos.

Executivul comunitar a reafirmat că ar fi ”contraproductivă” o reintroducere temporară a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii americani, aşa cum cum solicită Parlamentul European să se răspundă ca urmare a lipsei progreselor în negocierile cu SUA.

La începutul anului, mai mulți oameni de afaceri români au inițiat o petiție pentru ridicarea vizelor pentru SUA.

În acest moment, România are o rată de refuz a vizelor pentru SUA de peste zece procente, iar condiția principală pentru ca o țară să scape de vize este ca în ultimul an cel mult 3% din solicitările de viză să fi fost refuzate.

FOTO: HEPTA


Citește și Secureanu vrea să o ducă pe „Vrăbi” în Italia, de Sărbători. Instanța e de acord, DNA se opune. Prima ieșire din țară, după ce a fost acuzat că a delapidat Spitalul Malaxa cu 2 milioane de lei


 

Close
Închide
  Close