Reprezentanții CNCAV au oferit răspunsuri celor care au adresat întrebări pe pagina de Facebook. Printre altele, oficialitățile au precizat că „protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin și se menține pentru minimum 3 luni”, iar după a doua doză „este de așteptat să fie mult mai mare”.
-Când se pot programa la vaccinare persoanele cu boli cronice sau peste 65 ani?
-CNCAV: Din 15 martie vor fi disponibile noi locuri pentru programarea la vaccinare pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani.
-Am încercat să programez o persoană peste 65 de ani și îmi dă o eroare. Sunt probleme cu platforma?
-În acest moment se pot efectua programări pentru persoanele prevăzute în Etapa a II-a și care au vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.
-Pe platformă apar ca fiind în categoria a 3-a dar întrebând în call center, figurez în categoria a 2-a. Cum pot să mă programez să fac vaccinul Pfizer sau Moderna?
-Din 15 martie vor fi deschise noi locuri pentru programarea la vaccinare cu Pfizer și Moderna. Vă rugăm să luați legătura cu medicul de familie sau medicul curant pentru introducerea dumneavoastră în baza de date a CNAS cu bolnavi cronici. De asemenea, vă puteți programa prim medicul de familie/medicul curant sau prin Call Center.
-Cum pot fi programați la vaccinare membrii familiei unei persoane cu dizabilități?
-În momentul de față se lucrează la actualizarea platformei informatice de programare pentru a avea posibilitatea înscrierii la vaccinare și a membrilor familiilor persoanelor cu dizabilități.
-Câte luni durează imunitatea dobândită în urma vaccinării cu AstraZeneca?
-La fel ca în cazul altor vaccinuri COVID-19, durata protecției dobândite în urma vaccinării cu AstraZeneca nu poate fi cunoscută cu exactitate până acum, pentru că nu a trecut suficient timp de la vaccinarea voluntarilor în studiile clinice. Majoritatea voluntarilor au fost urmăriți pentru minimum 2 luni de la administrarea dozei de rapel.
Protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin și se menține pentru minimum 3 luni, până la administrarea dozei de rapel. Este de așteptat ca durata protecției după cea de-a doua doză să fie mult mai mare.
CNCAV:
-Ce spuneți despre pașaportul COVID? Lucrați la asta? De exemplu, dacă am un act oficial din UK că m-am vaccinat, mai trebuie să stau în carantină în România?
-În România, după vaccinare, fiecare persoană primește o adeverință de vaccinare. Fiecare stat are propriile reguli în acest sens. Vă recomandăm să consultați legislația specifică din fiecare țară. Puteți accesa insp.gov.ro pentru a consulta lista cu țările aflate în zona roșie/galbenă și, în funcție de situație, puteți lua decizia. Totodată, vă recomandăm să citiți hotarârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care reglementează inclusiv posibilitatea ca persoanele care se află la 10 zile de la rapel să nu stea în carantină.
-Este contraindicată activitatea fizică mai intensă imediat după vaccinare? De exemplu, tenisul.
-Nu. Nu este contraindicată activitatea fizică după vaccinare. Este posibil ca reacțiile adverse resimțite de unele dintre persoanele vaccinate să interfereze totuși pe termen scurt, în general 1-3 zile, cu performanțele sportive. Dacă vorbim de tenisul de câmp, ar fi recomandată vaccinarea în mâna nedominantă, pentru că durerea la locul injectării este cea mai frecvent raportată reacție adversă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro