De Petre Dobrescu,

Amenda-record, cea mai mare primită vreodată de o companie pentru dare de mită, vine să confirme zvonul de acum câteva zile că grupul aeronautic ar fi ajuns la o înțelegere financiară cu autoritățile din SUA, Marea Britanie și Franța pentru a închide mai multe investigații care vizează Airbus.

Oficiali din 20 de țări au primit șpagă pentru contracte

Conform The Guardian, Airbus a recunoscut că a mituit cu sume foarte mari oficiali din 20 de țări pentru a obține contracte. Între 2011 și 2015, de exemplu, a făcut asta în Malaezia, Sri Lanka, Indonesia, Taiwan și Ghana.

Înainte de semnarea înțelegerii care a pus capăt anchetei, aceeași practică era sub investigație în China, Japonia, Rusia, Kuweit, Brazilia și Turcia.

Cum se împart banii

Aceste “operațiuni” erau conduse de la un sediu din Franța, unde erau angajați “agenți” special pregătiți pentru “interacțiunea” cu oficiali din diverse țări, în vederea obținerii de contracte mari.

Din suma pe care Airbus o are de plătit ca amendă, 1,7 miliarde va fi virată Franței, iar 820 de milioane de lire sterline vor intra în vistieria Marii Britanii.

Înțelegerea mai prevede ca Airbus să nu recidiveze în aceste practici.

Airbus a fost implicată într-un scandal de corupție de un miliard de euro și în România

Este vorba de celebrul “Dosar EADS”, deschis de Direcția Națională Anticorupție. Ancheta a început în 2005 și viza contracte în valoare de aproape un miliard de euro pentru securizarea frontierelor, semnate în anul 2004.

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

Securizarea era o condiție esențială pentru aderarea României la Uniunea Europeană în anul 2007.

Cercetările au pornit în urma sesizării Ministerului de Interne, care acuza că fondurile au fost folosite necorespunzător, iar sumele au fost supraevaluate.

Guvernul a oferit fără licitație acest contract grupului aviatic franco-german, chiar dacă acesta nu avea deloc experiență în privința securizării granițelor. Contractul presupunea și furnizarea de aparatură pentru supravegherea frontierei, modernizarea de elicoptere, nave maritime și dotarea cu echipamente a polițiștilor de frontieră.

În dosar erau vizați foștii miniștri de Interne Marian Săniuță, Dan Nica, Vasile Blaga, dar și Cătălin Harnagea – fost șef al Serviciului de Informații Externel, plus oamenii de afaceri Claudiu Florică, denunțător în dosarul Microsoft, și Dinu Pescariu – fost tenismen.

Dosarul EADS a ajuns ulterior în Germania: presa din această țară scria în 2015 că o sumă de 6,2 milioane de euro s-ar fi scurs dinspre EADS spre oficiali români între anii 2003-2011.

Procurorii germani au închis însă dosarul fără a acuza pe cineva în mod oficial, afirmând că nu există destule probe. Ulterior, în anul 2018, și procurorii DNA au închis dosarul.

Citeşte şi:

Documente din interiorul Ministerului Sănătății. Recomandare la dosar de la PNL Olt pentru numirea ca director medical la Serviciul Județean de Ambulanță!

Documente interne: TVR îi pune Eurovisionul în brațe unei case de producție private! Contract de 69.000 de euro cu Global Records, care se obligă să asigure vocea care merge la Rotterdam. „Lucram pro-bono”, spune Global

Brexitul a pus capăt unei istorii de 47 de ani și a lăsat un mare semn de întrebare: ce urmează pentru UK și UE?

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați
HOROSCOP

Horoscop 26 mai 2020. Leii se bucură de compania plăcută a unor apropiați