Mihai Tufan, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, a înjunghiat cu mai multe lovituri de cuţit o femeie de 36 de ani care-i era angajată. S-a întâmplat pe 9 aprilie anul acesta, într-o maşină pe care victima o conducea spre Bucureşti. 

Milionarul a fost condamnat la 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare. În motivarea deciziei redactată zilele trecute, judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti invocă surescitarea generată de pandemia COVID, dar şi acțiunile caritabile “ce subliniază latura generoasă” a celui judecat pentru tentativă de omor.

La 47 de ani, Mihai Tufan este în “top 50 cei mai bogați români”, cu o avere estimată anul trecut la 95 – 100 de milioane de euro, conform clasamentului întocmit de revista Capital.

Tufan are afaceri în domeniul energiei și în imobiliare şi, conform dezvăluirilor apărute în mass-media, e unul dintre acei “băieți deștepți din Energie” care încheiau contracte preferenţiale cu statul.

În seara de 9 aprilie 2020, milionarul a încercat să o omoare, cu mai multe lovituri de cuţit, pe Daniela Huhulea, directoare la Elsid, una dintre companiile deținute de el. 

Victima: “Era agitat, își căuta nevrotic ochelarii”

Victima le-a declarat anchetatorilor că, în acea zi, ea şi şeful ei, Mihai Tufan, au mers la sediul societății din Titu şi au rămas acolo până în jurul orei 19.30, când el a plecat împreună cu fratele lui.

Fost șef al IPJ Vaslui, 3 ani de închisoare după ce a cerut subalternilor să scutească de amendă doi pensionari care au traversat neregulamentar
Recomandări
Fost șef al IPJ Vaslui, 3 ani de închisoare după ce a cerut subalternilor să scutească de amendă doi pensionari care au traversat neregulamentar

Ea l-a aşteptat la volanul unui Range Rover, iar la scurt timp, Tufan s-a întors, s-a urcat în maşină pe locul din dreapta ei, şi-a pus servieta diplomat pe banchetă şi au pornit spre București. “Era extrem de agitat după întâlnirea cu fratele lui, deși în restul zilei avusese o stare normală și calmă”, declară victima.

Dintr-odată a apucat-o de păr

Pe drum, bărbatul i-a cerut de mai multe ori să oprească mașina, spunându-i că se simte rău şi că are nevoie să ia aer. În plus, declară victima, el “își căuta nevrotic ochelarii, pe care susținea că îi pierduse”. Femeia a oprit într-un refugiu de la marginea drumului, iar Tufan, spune ea, a început să caute prin toată mașina, dar şi în servietă, adeverințele care erau necesare la control, în starea de urgenţă din cauza pandemiei COVID. 

De ce a fost condamnat un milionar ”băiat deștept din energie”, pentru tentativă de omor, la doar 2 ani de închisoare? Judecătoarea invocă pandemia!
Fotografie ilustrativă. Foto 123rf

În cele din urmă, cei doi şi-au continuat drumul, dar, după ce au ajuns pe primul pod de la intrarea în București, femeia spune că şeful ei a apucat-o brusc de păr și a tras-o puternic, după care a înjunghiat-o în zona gâtului cu un cuțit.

Victor Pițurcă și directorul Romarm, Gabriel Țuțu, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MapN. Cazul, dezvăluit de o investigație Libertatea
Recomandări
Victor Pițurcă și directorul Romarm, Gabriel Țuțu, reținuți de DNA în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MapN. Cazul, dezvăluit de o investigație Libertatea

Apoi a continuat să-i înfigă cuțitul în torace și în burtă, iar în tot acest timp ea încerca să se apere cu o mână, iar cu cealaltă, pe volan, să ţină maşina pe şosea.

Se ţinea cu mâinile de gât şi repeta: “M-a tăiat, m-a tăiat, m-a tăiat!”

Cei doi bărbaţi aflaţi în trafic în maşina din spatele lor povestesc că, în jurul orei 20.40, au văzut cum Range Rover-ul începe să încetinească, până s-a oprit de tot, pe banda din mijloc a drumului.

Femeia aflată la volan a deschis portiera și s-a aruncat în afara maşinii, pentru a scăpa de loviturile cuţitului, însă a rămas atârnată în centura de siguranță pe care uitase să o decupleze. 

Martorii au oprit, au mers la maşină şi au găsit victima ghemuită pe jos, în dreptul portierei, blocată în centură. Femeia avea sânge pe față și se ținea cu mâinile de partea stângă a gâtului. Ignea și repeta: “M-a tăiat, m-a tăiat, m-a tăiat!”.

Pe locul din dreapta șoferului, martorii au văzut un bărbat, care era şi el tăiat în zona gâtului. Au început să strige la el, să-l întrebe ce s-a întâmplat, dar Tufan nu reacționa, părea că e într-o stare de semiconștiență, spun martorii.

Au văzut că el are în mână un cuțit şi i-au strigat să-l lase jos, însă doar după mai multe insistențe, Tufan a aruncat arma albă pe podeaua mașinii. 

Alt video cu mesaj obscen adresat femeilor de către asistentul universitar de la „Nicolae Titulescu”. Înainte să predea la Drept, a fost consilier în Ministerul de Interne
Recomandări
Alt video cu mesaj obscen adresat femeilor de către asistentul universitar de la „Nicolae Titulescu”. Înainte să predea la Drept, a fost consilier în Ministerul de Interne

În maşină nu se mai afla nimeni. Unul dintre martori a filmat întreaga scenă cu telefonul mobil şi a predat ulterior imaginile video anchetatorilor.

Tufan spune că era agitat, că a luat un Xanax şi i s-a rupt filmul

Victima le-a spus poliţiştilor care au ajuns la faţa locului că șeful ei s-a tăiat singur în zona gâtului, după ce a înjunghiat-o. 

Femeia a fost transportată la Spitalul Elias, unde a intrat în operaţie. Avea opt plăgi înjunghiate la nivelul toracelui şi alte răni multiple în zona gâtului, la umăr, pe braţul şi pe mâna dreaptă. “Leziunile au pus în primejdie viața victimei”, se arată în raportul de expertiză medico-legală.

De ce a fost condamnat un milionar ”băiat deștept din energie”, pentru tentativă de omor, la doar 2 ani de închisoare? Judecătoarea invocă pandemia!
Fotografie ilustrativă. Foto 123rf

Directoarea înjunghiată a spus că nu ştie de ce a fost atacată. Tufan a declarat în anchetă că în acea zi el a fost agitat, din cauza unor suspiciuni pe care le avea cu privire la efectuarea unor transferuri bancare neautorizate de către el și operate pe conturile sale personale, dar și ale societăților pe care le controla.

Tufan mai spune că pe drum s-au oprit la o benzinărie unde, încercând să scape de starea de agitație pe care o avea, el a luat un Xanax, iar mai departe nu mai știe ce s-a întâmplat, pentru că starea de rău i s-a agravat după a înghiţit pastila, deşi în ziua respectivă nu consumase nici alcool, nici alte medicamente.

Expertiza medico-legală psihiatrică la care a fost supus a concluzionat că Mihai Tufan avea discernământ când a săvârşit tentativa de omor.

Instanţa, despre inculpat: “Apropiat de suferința semenilor”

Conform Codului Penal, tentativa de omor se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 de ani. În faţa instanţei, Tufan a recunoscut faptele şi a mers pe procedura simplificată a procesului, care reduce cu o treime limitele pedepselor. 

În plus, el a beneficiat de încă o reducere a pedepsei, cu o altă treime, instanţa acordându-i circumstanţe atenuate, pentru că “a depus eforturi pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii”: i-a plătit despăgubiri victimei şi a achitat costurile spitalizării ei.

La 8 octombrie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la 2 ani, 2 luni şi 20 de zile de închisoare. 

La stabilirea pedepsei, judecătoarea Daniela Toader a avut în vedere “împrejurarea că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale”, dar şi “faptul că a întreprins numeroase acțiuni caritabile, aspect ce subliniază latura sa generoasă, dezinteresată în ajutorarea celor lipsiți de cele necesare traiului și conturează caracterul uman, apropiat de suferința semenilor săi”.

I-a dat minimum, pentru ca “pedeapsa să nu aibă un caracter degradant”

Mobilul tentativei de omor nu este stabilit clar în motivarea deciziei de condamnare a lui Tufan, dar judecătoarea subliniază că între el şi victimă “nu au existat anterior conflicte verbale sau fizice”, socotind că şi pandemia ar avea o parte din vină.

Tribunalul remarcă faptul că activitatea infracțională a inculpatului a avut loc spontan, într-o perioadă economică dificilă generată de criza sanitară SARS-CoV-2, când antreprenori din zona privată au întâmpinat greutăți financiare, motiv pentru care este explicabilă acțiunea violentă a inculpatului asupra persoanei vătămate.

Sentinţa Penală 1169/2020 a Tribunalului Bucureşti:

Judecătoarea Toader, în motivarea deciziei sale, spune că în stabilirea cuantumului pedepsei a avut în vedere “și vârsta inculpatului, faptul că are o familie organizată, astfel că, pentru a da eficiență prevederilor art. 3 CEDO (pedeapsa să nu aibă un caracter degradant)”, s-a orientat către minimumul prevăzut de lege.

Procurorii au atacat decizia Tribunalului

La Tribunalul Bucureşti, Tufan solicitase, prin avocat, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar instanţa i-a respins cererea, precizând că el “avea posibilitatea unei conduite corecte față de persoana vătămată, chiar în situația creată de greutățile economico-financiare generate de actuala criză sanitară, astfel încât o asemenea faptă reprobabilă să fi putut fi evitată”.

Şi Mihai Tufan, dar şi Parchetul de pe lângă Tribunalul București au atacat decizia de condamnare, iar dosarul va ajunge la Curtea de Apel Bucureşti. 

Tot acolo, Tufan e judecat într-un alt dosar, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. În 2017, milionarul a fost prins băut la volan (avea peste 0,80 g/l alcool pur în sânge), iar la 10 septembrie 2020 Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat la un an cu suspendare, însă el a atacat decizia. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
GSP.RO
"Mâncarea e dezgustătoare, oamenii pot să te ucidă, iar femeile sunt ca porțelanul". Țara din Europa care a îngrozit-o pe soția lui Angel Di Maria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce avere are Victor Pițurcă, de fapt! Afacerile neașteptate din care a făcut bani
Playtech.ro
Ce avere are Victor Pițurcă, de fapt! Afacerile neașteptate din care a făcut bani
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
Viva.ro
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
Noile uniforme ale poliţiştilor s-au transformat în cârpe după numai o lună. "Nu mai face şpagatul"
Observatornews.ro
Noile uniforme ale poliţiştilor s-au transformat în cârpe după numai o lună. "Nu mai face şpagatul"
Un bărbat devenit mai bogat după o noapte de beție. După ce și-a găsit telefonul pierdut, a aflat că a câștigat la pariuri online
Știrileprotv.ro
Un bărbat devenit mai bogat după o noapte de beție. După ce și-a găsit telefonul pierdut, a aflat că a câștigat la pariuri online
Cinci zodii care vor avea o lună februarie perfectă. Racii își îndeplinesc o dorință mai veche
FANATIK.RO
Cinci zodii care vor avea o lună februarie perfectă. Racii își îndeplinesc o dorință mai veche
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 31 ianuarie 2023. Gemenii ar fi bine să acorde mai multă atenție mesajelor pe care le adresează celor cu care au avut deja neînțelegeri
HOROSCOP
Horoscop 31 ianuarie 2023. Gemenii ar fi bine să acorde mai multă atenție mesajelor pe care le adresează celor cu care au avut deja neînțelegeri
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află