Proiectul, redus la trei zone de foraj în locul celor cinci cerute iniţial de companie, este situat într-o zonă denumită rezerva naţională de petrol, în nord-vestul Alaskăi, teritoriu ce aparţine statului american, deşi Joe Biden a promis în campania prezidenţială că nu va autoriza noi foraje petroliere şi de gaze pe terenurile federale.
Pentru a le da în acelaşi timp garanţii apărătorilor mediului, guvernul american a anunţat că lucrează la protecţii suplimentare pentru o vastă zonă a rezervei naţionale de petrol. De asemenea, a anunţat că vrea să interzică permanent forajul pe o mare zonă a Oceanului Îngheţat, care mărgineşte această rezervă.
Apărătorii proiectului Willow văd în el o sursă de locuri de muncă şi o contribuţie la independenţa energetică a Statelor Unite.
Asociațiile de mediu vorbesc despre o catastrofă pentru climă
Însă asociaţiile de mediu, care au lansat o amplă campanie împotriva proiectului, denunţă o catastrofă pentru climă.
„Willow va fi una dintre exploatările de petrol şi gaz cele mai mari de pe terenurile federale publice”, a afirmat, luni, organizaţia de mediu Sierra Club.
„Poluarea cu carbon pe care o va degaja în aer va avea efecte devastatoare pentru populaţiile noastre, viaţa sălbatică şi climă. Vom suferi consecinţele de pe urma lui în deceniile viitoare”, a adăugat organizaţia.
De mai multe zile, un val de videouri de opoziţie faţă de proiect a inundat mai ales reţeaua TikTok, în timp ce o petiţie online a strâns peste 3,2 milioane de semnături.
Proiectul, în centrul unei lupte care durează de mai mulți ani
Bătălia în jurul proiectului Willow durează de mai mulţi ani. El fusese aprobat iniţial de administraţia Trump, apoi stopat temporar în 2021 de un judecător, care l-a trimis guvernului spre reexaminare.
La începutul lunii februarie, Biroul de administrare a teritoriului şi-a publicat analiza de mediu a proiectului, în care a detaliat o „alternativă de preferat”, care reducea proiectul la trei zone de foraj în loc de cinci, cu aproximativ 219 puţuri.
Joe Biden a promis reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale Statelor Unite până în 2030 cu 50-52% comparativ cu nivelul din 2005, un obiectiv asumat în Acordul de la Paris privind clima, pentru a permite SUA să atingă neutralitatea climatică până în 2050.
Foto: Profimedia Images
radakozogy • 17.03.2023, 01:59
Toti dorim un viitor cu condittii de viata atat pentru noi cat si pentru descendentii nostri care sa asigure aerul, apa si natura, care sa ajute la sanatatea omenirii. Dar! Eu sunt convins ca o opinie echilibrata si in aceasta privinta este de preferat. USA poseda si actveasa un sistem de filtru pentru poluare cum nu are nici o alta tara din lume. Daca se va fora in Alasca, vor fora in Venezuela, Cyuba, Iran, etc...unde nu se poate controla nici cantitatea si nici perisolul raportat la mediu. Prefer sa cred in promisiunile USA decat in oriare din statele enumerate mai sus, fara posibilitate de control Sa ne ferim in a fie excentrici in orice privinta. Nu duce la bine nicidecum. Cate facilitati ne-a asigurat guvernul USA in dorinta ca descendentii nostri sa nu fie la cheremul OPEC-ului la pretul de ulei-crud! Cand fostul vice Al.Gore a alarmat lumea cu incalzirea globala cu imagini trase de par, luind sume uriase pentru exagerari periculoase, prea putini au ramaas cei care mai credeau ca la scurt timp Venetia, Olanda va fi sub apa.... Omul a luat o suma imensa pwentru fanteziile lui excentrice, iar Pamintul experiemnteaza ciclul iarna-vara in acelas fel. Cineva vegyeaza la un nivel mult mai inalt decat orice organizatie de extremisti de pe pamint. Mai bine ar face sa se roage:"Vie Imparatia Ta, face-se voia Ta precum in cer, asa si pe pamant"!