Cuprins:
O practică de bun-simț, devenită obligație legală
Îngrijirea spațiilor verzi din fața locuinței, în special la sate sau în zonele de case din orașe, este o activitate considerată de cei mai mulți români o datorie cetățenească, o dovadă de bună gospodărire sau de bun-simț. Pentru foarte mulți români, întreținerea spațiului din fața casei este o plăcere, iar unii cetățeni chiar se mândresc cu modul în care toaletează iarba, investind sume serioase.
Din punct de vedere legal, în cele mai multe cazuri, spațiile din preajma caselor sau blocurilor vechi aparțin însă domeniului public. Potrivit Legii nr. 24/2007, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, obligația de întreținere a spațiilor verzi de pe domeniul public le revine autorităților administrației publice locale.
În unele localități, cum este și cazul Timișoarei, întreținerea spațiilor verzi din fața casei sau din jurul blocurilor este o obligație legală stabilită în sarcina cetățenilor, persoane fizice sau asociațiilor de locatari, prin hotărâre de consiliu local.
Amenzi între 1.000 și 2.500 de lei
HCL 117/2024, despre care Libertatea a arătat deja că a integrat și o aberație juridică penalizată de instanță, prevede că „neefectuarea lucrărilor de întreținere a zonei verzi limitrofe imobilelor sau blocurilor de locuințe până la limita carosabilului, fie prin mijloace proprii, fie prin societăți comerciale specializate în executarea lucrărilor horticole prin încheierea de contracte de prestări servicii” și „necosirea ierbii, a gazonului din spațiile verzi aferente sau limitrofe imobilului, curții, grădinii sau blocurilor de locuințe până la limita carosabilului” se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 1.500 de lei pentru persoane fizice și amendă între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice (firme, instituții, asociații de locatari).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a17561bdb52e685712bcc4e760afaedf.jpg)
„Prin aceste prevederi se obligă asociațiile de proprietari și cetățenii să întrețină domeniul public, iar firmele prestatoare de servicii să încaseze banii de la primărie pentru prestația pe care nu au făcut-o ei, ci asociațiile de proprietari”, a reclamat Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT).
Președintele FALT, Petru Olariu, susține că obligația de întreținere este acceptabilă până la un anumit punct. Olariu susține însă că obligația întreținerii spațiilor verzi „până la limita carosabilului” este discutabilă, pentru că în unele cazuri suprafața care trebuie îngrijită este foarte mare, iar astfel o obligație a municipalității este pusă în sarcina cetățenilor.
Cosirea ierbii, obligatorie, dar cu aviz de la primărie
Teoretic, hotărârea care îi obligă pe timișoreni să întrețină spațiile verzi din jurul blocurilor mai prevede aceleași sancțiuni pentru „cosirea fără autorizație în parcuri, zone verzi, scuaruri sau grădini publice” sau „executarea de tăieri, corecții și defrișări arbori și arbuști fără acordul serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”.
De asemenea, amenzi cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei pentru persoane fizice sau între 2.000 și 2.500 de lei pentru persoane juridice sunt stabilite pentru „plantarea pe domeniul public sau privat al Municipiului Timișoara de pomi și arbuști fructiferi, arbori și arbuști ornamentali, material dendrofloricol fără avizul serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_827aaa2048e13c9de530cdae98c2eb8b.jpg)
Cum spațiile verzi din jurul blocurilor vechi aparțin în cele mai multe cazuri domeniului public, o asociație de locatari care vrea să respecte hotărârea de consiliu local și să întrețină spațiul verde din jurul blocului, eventual să planteze flori, este pusă în situația de a fi obligată să obțină și avize suplimentare de la Primăria Timișoara.
Ce se întâmplă cu iarba cosită, o altă problemă
Aceeași hotărâre a Consiliului Local Timișoara prevede că se sancționează cu amendă între 1.000 și 2.500 de lei „nedepozitarea de către persoanele fizice, instituții, societăți comerciale, asociații de proprietare a resturilor vegetale și a celor provenite din tăieri, de corecție, ramuri în saci menajeri cu capacitate corespunzătoare în vederea ridicărilor de către operatorul de spații verzi”.
Practic, potrivit HCL-ului, un cetățean sau o asociație de locatari din Timișoara care curăță spațiul verde de pe domeniul public din jurul casei sau blocului trebuie să depoziteze resturile vegetale în saci menajeri pentru ca deșeurile să fie ridicate de firma de întreținere a spațiilor verzi cu care Primăria Timișoara are contract.
„S-au umplut cu apă, au putrezit, put”
În baza acestei prevederi, o asociație de locatari care a curățat spațiul verde și gardul viu din jurul blocului și a pus resturile vegetale în saci de plastic a notificat Primăria Timișoara, semnalând că timp de aproape o lună, sacii nu au fost ridicați.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1d10507cf469a7542e65b70ef7cdefa0.jpg)
„Având în vedere că aceste lucrări au fost efectuate undeva la începutul lunii aprilie și nu au fost ridicați sacii, peste noapte au mai apărut și alții, aduși de nu se știe cine! Vă rugăm să luați măsuri pentru a se ridica aceste deșeuri vegetale (saci cu iarbă și crenguțe de gard viu) pentru că, după atâtea ploi, s-au umplut cu apă, au putrezit, put, au început să curgă și, în plus, au un aspect dezgustător”, a sesizat asociația de proprietari.
Trimiși să care sacii cu iarbă la un punct de colectare
În urma adresei formulate de asociația de proprietari, o funcționară de la Serviciul Spații Verzi din Primăria Timișoara a transmis că sacii trebuie duși de către asociație la unul dintre punctele de colectare, unde predarea se face gratuit.
„Deșeurile vegetale rezultate în urma activităților cetățenilor și depozitate/abandonate pe domeniul public vor fi transportate de către asociația de proprietari/proprietari de imobil la unul din punctele de colectare deșeuri vegetale (…). Societatea comercială prestatoare de servicii pe spațiile verzi ridică și decontează (conform contractului încheiat) doar deșeurile vegetale rezultate din lucrări executate de către aceasta”, a fost răspunsul funcționarei de la Spații Verzi din Primăria Timișoara.
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/saci-resturi-vegetale-3-scaled.jpg)
„Domnul primar ar trebui să se descotorosească de astfel de funcționari”
În urma răspunsului transmis de funcționara de la Spații Verzi, președintele Federației Asociațiilor de Locatari „a luat foc” și a reacționat dur, spunând că „domnul primar ar trebui să se descotorosească de astfel de funcționari din primărie pentru că îl fac de râs și își bat joc de cetățeni”.
„În hotărârea de Consiliu Local spune clar că operatorul de spații verzi trebuie să ridice deșeurile vegetale. Această funcționară nici măcar nu cunoaște hotărârea. Cum să spui «deșeuri abandonate pe domeniul public»? De ani buni se fac eforturi în Timișoara și în țară să fie determinați unii cetățeni să nu mai abandoneze deșeuri pe domeniul public. Aceste ridicări se fac regulat de către Retim la solicitarea Primăriei Timișoara. Această funcționară a inventat obligația asociației de proprietari să care deșeurile abandonate pe domeniul public”, a declarat președintele FALT, Petru Olariu, pentru Libertatea.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/olariu-falt-ziua-de-vest-620x324-1-1024x535.jpg)
Explicațiile Primăriei Timișoara
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara, Silvana Andreaș, a declarat că răspunsul funcționarei, prin care asociația era trimisă să care resturile vegetale la punctul de colectare, a fost „o eroare”.
„Apreciem implicarea timișorenilor și angajamentul lor pentru menținerea unor spații verzi și curate în jurul blocurilor. Doar împreună putem păstra Timișoara curată și îngrijită. Atunci când timișorenii aleg să cosească voluntar spațiile verzi din fața sau din jurul blocurilor, e important să colecteze deșeurile vegetale în saci și să anunțe operatorul de întreținere spații verzi pentru ridicarea acestora. Pot notifica și primăria la adresa primăria@primăriatm.ro”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara.
Reprezentanții municipalității au mai transmis că Hotărârea de Consiliu Local 117/2024, care reglementează aplicarea sancțiunilor din Timișoara și care îi obligă pe cetățeni și să întrețină spațiile verzi din preajma locuințelor, va fi modificată pentru ca unele prevederi să fie mai clare.
Cum ar putea arăta noua hotărâre
Consilierul USR Rodica Militaru, care face parte din majoritatea din Consiliul Local Timișoara și care s-a angajat să se implice în revizuirea HCL 117/2024, a explicat pentru Libertatea cum ar putea arăta noua hotărâre în privința obligației de întreținere a spațiilor verzi de către cetățeni.
„Întreținerea spațiilor verzi până la carosabil exista și în vechea Hotărâre 371/2007. Eu, proprietarul casei sau firmei, trebuie să mătur trotuarul, să curăț zăpada de pe trotuar și să întrețin zona verde. Este și o chestiune de bun-simț. (…) Nu cred că este foarte mare zona de spațiu verde între șosea și casă. Poate că avem zonă verde până la carosabil un metru și jumătate sau doi”, a explicat Rodica Militaru pentru Libertatea.
În privința zonelor verzi din jurul blocurilor, Rodica Militaru a declarat că „și acolo locatarii ar trebui să facă ceva”. „Nu este ceva atât de deosebit. Am văzut zone verzi în fața blocurilor amenajate de locatari ca niște părculețe. Acelea sunt un bun exemplu de comunitate și de administrare. Dacă nu vor să îngrijească zona verde, probabil că va veni firma de spații verzi, dar mai mult decât să tundă iarba nu va face. Și locatarii unui bloc pot să se unească și să întrețină zona verde”, a explicat Rodica Militaru.
În privința articolului din hotărâre care îi obligă pe locatari să întrețină spațiile verzi doar cu aviz prealabil de la primărie (art. 9 lit. i), consiliera locală a declarat că „probabil va fi un articol care va fi modificat”.
Cum va fi reglementată ridicarea resturilor vegetale
Referitor la ridicarea resturilor vegetale, Rodica Militaru a declarat că, ulterior aprobării HCL-ului, au fost introduse abonamente la Retim, societatea de salubrizare din Timișoara, pentru ridicarea lunară, contra cost, a resturilor vegetale.
„Abonamentul lunar propus de Retim era cam mare (92 de lei pe lună). Pentru mine care am un pic de spațiu verde, suma aceasta a fost mare. Primăria a propus o altă sumă. Până la urmă se pare că se va conveni asupra unei sume modice de 70 de lei. Pentru o casă, tot este mult, dar pentru un bloc, în care cei 70 de lei se împart la numărul de apartamente, este nesemnificativă”, consideră Rodica Militaru. Potrivit reprezentanților Retim, abonamentul ar putea fi redus la 50 de lei/lună.
Întrebată cum comentează nemulțumirile FALT-ului, potrivit cărora este anormal ca asociațiile să suporte costurile de ridicare a resturilor vegetale de pe domeniul public, Rodica Militaru a opinat că un preț de 3,5 lei/apartament pentru ridicarea resturilor vegetale nu este mare.
„Pentru o casă, care are și grădină și spațiu verde în fața casei, ar fi foarte dificil să se facă departajarea, ce iau din grădină, ce iau din iarba tunsă din față. Pentru blocuri, într-adevăr, putem pune problema că au doar domeniul public și să vedem cum facem cu această ridicare de deșeuri”, a mai declarat consiliera USR pentru Libertatea.
Avocat: „Asociațiile de proprietari pot contesta legalitatea obligațiilor”
Contactat de Libertatea pentru o opinie juridică pe tema obligației de întreținere a spațiilor verzi de către cetățeni, avocatul Cosmin Ursu, din cadrul casei de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, a explicat că potrivit Legii 24/2007, privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, obligația de întreținere a spațiilor verzi de pe domeniul public îi revine primăriei.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/cosmin-ursu-zrvp.jpg)
„Practic, prin HCL se transferă aceste obligații către cetățeni, deși Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari nu prevede obligații pentru asociațiile de proprietari de a întreține spațiile verzi aflate pe domeniul public. Astfel, impunerea obligației de întreținere a spațiilor verzi de pe domeniul public asupra asociațiilor de proprietari poate fi considerată nelegală, întrucât contravine prevederilor legale menționate”, a explicat avocatul Cosmin Ursu pentru Libertatea.
În cazul proprietarilor de case individuale, a mai arătat avocatul, aceștia „nu au, de regulă, nici măcar în folosință o suprafață de teren public”. Avocatul susține că pot exista situații în care unora dintre cetățeni să le revină sarcina de întreținere a spațiilor verzi de pe domeniul public, iar altora nu, „generându-se astfel situații de discriminare”.
„Disputa actuală are la bază acțiunea Primăriei Timișoara de a se deroba de obligațiile sale privind protecția și întreținerea spațiilor verzi, mai nou, inclusiv în ceea ce privește preluarea deșeurilor vegetale rezultate în urma operațiunilor de întreținere efectuate de asociațiile de proprietari. Această obligație (n.r. – de întreținere a spațiilor verzi) a fost cel mai probabil privită și acceptată într-un compromis gospodăresc, pe baza interesului direct al locatarilor de a avea spații verzi întreținute corespunzător în jurul locuinței. Asociațiile de proprietari pot contesta legalitatea obligațiilor impuse prin HCL, argumentând că acestea contravin prevederilor legale superioare”, a mai declarat avocatul Cosmin Ursu pentru Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_5037798a68d9c87004648d2e45b7e1c9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ec619b7effb70ca7728c0dd91344db17.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_bedd4be0393088e46cced535106fddfb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_2bfe52063f17379bcdc742dfbcacc18c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_0a761f1e60c41b52967d3d0212739f80.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_90d890dfdd40eb48db4a76462651ce95.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_e7324fa3e5aa0f38cb052f7289b8c115.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_0e6ba785fa54fd76526d530b9ab2e4c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_95fdf904af37ed01d3f4ac9d1a848040.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_4766db50a7d885900d272b123dd5c054.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d2b71152b51ea46aa735217d28841a5b.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_8c688642b120dfed3a4e06a2005f6198.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_e70dcd5f3717b35bc290066cf7e5e726.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_aa2aec30fc1061c9f5d62a6c1d1659db.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_4b58b2ade062168649b669a84b779f82.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_c8ec512b0623550765e8269faa4e47ce.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_b62a7d008b4f17e816daf3c4284d4c1d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_9a7889c650165b0be611a1065450b98c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_1309ad836f2511cdbfad2c8078752fcf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_500b66dc01107d68915ca3c6d59b1a11.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_459241b55b06c0aea699beabb5e8102e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_d98f7bd7486c98e594de90579906ac06.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_86c570869973ed7a88fdcc6b9ca85b75.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_8fd56cf5d9a099d12af859737b26c661.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_39e32c41a3d6e31690385ac2c32284b3.png)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.