În județul Arad există stocuri suficiente de vaccin ROR, însă, chiar și în aceste condiții, peste 2.800 de copii nu sunt vaccinați împotriva rujeolei, în funcție de vârsta pe care o au. Medicii susțin că mulți dintre micuți nu sunt vaccinați deloc, iar unora li s-a administrat doar o doză de vaccin care este insuficientă, informează Mediafax.ro.

„În depozitul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, în acest moment există 5.200 de doze de vaccin ROR, iar în reţeaua medicilor de familie avem 1.348 de doze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, medicul Daniela Cîrnaţu.

Rata de vaccinare este mult mai mică în cazul copiilor mai mari, care ar trebui să beneficieze de două doze de vaccin, susțin reprezentantul DSP Arad.


Citește și Ghid antipăcăleală. Ce trebuie să știi ca să nu iei țeapă la promoțiile de vară


În prima parte a anului 2017, rata de vacinare a crescut cu 10 la sută, comparativ cu toamna anului trecut. Chiar și așa, rata de vaccinare în județul Arad este mai mică decât cea cerută de Organizația Mondială a Sănătății, adică 85 la sută. Potrivit sursei citate, pentru copii de până la 18 luni rata de vaccinare este de 81 la sută.

În cazul copiilor născuți în 2011, rata de vaccinare este de 58,02 al sută în mediul urban, în timp ce în mediul rural a ajuns la 66,64 la sută în mediul rural. În schimb, la copiii născuți în 2009, rata de vaccinare este de 58,05 în mediul urban şi 68,16 la sută în mediul rural.

„În ceea ce priveşţe vaccinarea copiilor trebuie menţionat faptul că în campania pe care Ministerul Sănătăţii a dispus-o pentru această situaţie specială care este epidemia de rujeolă, respectiv vaccinarea copiilor cu vârste între 9 şi 11 luni, din păcate în judeţul Arad, felul în care părinţii răspund acestei solicitări a Ministerului Sănătăţii nu este unul foarte bun. Avem 1.506 copii care nu au fost vaccinaţi deşi ar fi îndeplinit condiţiile de vaccinare”, a explicat medicul Daniela Cîrnaţu.

Mii de copii nevaccinați împotriva rujeolei, la Arad, sunt în pericol

În orașe, părinții refuză în continuare să-și vaccineze copiii, iar, datele DSP rezultă că aceștia sunt mult mai reticenți față de vaccinul ROR față de alte tipuri de seruri de imunizare.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

„Este foarte important de precizat ca vaccinarea completă, cea care este şi protectivă, este cu două doze, deci aceşti copii care la 18 luni au o doză vor trebui să continue schema de vaccinare şi cu cea de-a doua doză. Principala cauză a nevaccinării este refuzul la vaccinare exprimat de către părinţi şi, în mod particular, acest refuz este mai mare pentru vaccinul care asigură protecţia pentru rubeolă, rujeolă şi oreon, este mai mare decât pentru celelalte tipuri de vaccin şi mai mare în mediul urban decât în mediul rural”, a precizat dr. Daniela Cîrnaţu.

Potrivit DSP Arad, în această săptămână au fost raportare patru cazuri de rujeolă, comparativ cu o medie de 25 de cazuri pe săptămână, în perioada de vârf a epidemiei.

Nu mai puțin de 8017 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în 41 de județe din România până la data de 14 iulie, arată datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. În toată țara, 31 de oameni au murit din cauza rujeolei – 8 în județul Timiș, 6 în județul Arad, 6 în județul Dolj, 3 în județul Caraș Severin, 1 în județul Bihor, 1 în județul Cluj, 1 în județul Călărași, 1 în județul Satu Mare, 1 în județul Vaslui, 1 în județul Galati, 1 în județul Mures și 1 în București.


Citește și A omorât un om și nici nu a știut. Primele imagini cu tânărul care a ucis un turist într-un autobuz din Constanța


 

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează