Mergi direct la conținut »
Copiii ai căror părinţi divorţează vor avea dreptul la psiholog. Proiect de lege depus în Parlament
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Copiii ai căror părinţi divorţează vor avea dreptul la psiholog. Proiect de lege depus în Parlament

Copiii ai căror părinţi divorţează vor avea dreptul la psiholog. Proiect de lege depus în Parlament

Un deputat PSD este preocupat de efectele divorţului asupra familiei. Georgian Pop a depus recent un proiect intitulat Legea concediului pentru divorţ, prin care partenerii care se despart, legal, să aibă dreptul la 3 zile de concediu. În acelaşi timp, el a elaborat şi un proiect de lege care îi vizează pe copiii care trec prin divorţul părinţilor şi care vor primi asistenţă psihoogică din partea statului. Ambele propuneri vor intra în dezbaterea Senatului.

De Valentina Postelnicu,

Deputatul consideră că părinţii care divorţează au obligaţia de a lua măsurile corespunzătoare pentru a facilita accesul copilului la asistenţa psihologic,ă în primul an de la data constatării sau pronunţării divorţului şi de a se informa asupra parentingului de după separare.

Consilierea se va face prin cabinetele şcolare şi unităţile medicale de stat.

Ce prevede propunerea legislativă: Accesul la asistenţa psihologică este garantat de stat 

Potrivit propunerii legislative, copilul ai cărui părinţi divorţează are dreptul la asistenţă psihologică pentru a putea primi ajutor în acomodarea la noua situaţie din viaţa sa. Accesul la asistenţa psihologică este garantat de către stat prin cabinetele şcolare şi unităţile medicale de stat.

Asistenţa psihologică se poate face la cabinetele şcolare de către psihologul şcolii după un program stabilit în funcţie de orarul copilului, cu acordul scris al celor doi părinţi.

În cazul în care şcoala nu dispune de un psiholog, consilierea se poate face în unităţi medicale de stat.

În proiect se precizeată că părinţii copilului au obligaţia de a lua măsurile corespunzătoare pentru a facilita accesul copilului la asistenţa psihologică în primul an de la data constatării sau pronunţării divorţului.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Deputatul PSD mai propune ca autorităţile administraţiei publice locale, prin intermediul serviciilor de asistenţă socială, pot iniţia, în limita prevederilor bugetelor locale şi ale bugetului de stat şi în limita bugetelor de venituri şi cheltuieli prevăzute cu această destinaţie, campanii de informare a părinţilor în vederea conştientizării de către părinţi a efectelor separării lor asupra copilului, înţelegerii modului în care trebuie ajutat copilul să facă faţă separării părinţilor şi informării părinţilor cu privire la parentingul de după separare.

Părinţii, obligaţi prin lege să se informeze cu privire la efectele divorţului asupra copiilor. În România sunt implicaţi anual în procese de divorţ între 20.000 şi 30.000 de copii

Părinţii care divorţează au obligaţia de a se informa asupra parentingului după divorţ.

Astfel, pentru asigurarea cunoaşterii elementelor minime de parenting după divorţ, reprezentanţii autorităţii tutelare au responsabilitatea, în timpul efectuării anchetei psihosociale, de a verifica deţinerea acestor cunoştinţe de către părinţi şi, în caz contrar, de informare a părinţilor, folosind suplimentar, atunci când este cazul, materiale scrise, mai prevede proiectul.

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic
Recomandări

Investigație Inclusiv: Caracatița medicamentelor de sute de mii de euro, vândute la negru în farmacii. Cum acționează rețeaua de trafic

 

Potrivit lui Georgian Pop, studiile de specialitate şi cercetările evidenţiază că divorţul părinţilor reprezintă un factor de stres pentru copiii implicaţi în acest fenomen, iar experienţele stresante din copilărie pot avea efecte de durată asupra sănătăţii, reactivităţii fiziologice la stres şi vulnerabilităţii la boli legate de stres.

În România sunt implicaţi anual în procese de divorţ între 20.000 şi 30.000 de copii, după cum arată statistica INS.

„Ţinând cont că se nasc anual 250.000 de copii, rezultă că procentul celor implicaţi în divorţuri se apropie de 10%”, mai arată iniţiatorul, apreciind că, prezent, sistemul drepturilor şi protecţiei copiilor este unul incomplet.

Citeşte şi: Cât de buni sunt românii când ajung într-un mediu sănătos! La 23 de ani, angajată la The New York Times!

Close
Închide
  Close