Necazurile lui Nică din “Amintiri din copilărie” ale lui Ion Creangă din orășelul sucevean Broșteni, când personajul s-a ales cu râie de la caprele Irinucăi, par o joacă pe lângă suferințele lui Andrei, copil aflat la Căminul “Pâinea Vieții” din aceeași localitate. Acesta susține, într-o declarație dată unui anchetator privat angajat de americanul Cecil Wayne Pagel, că a fost legat de un copac și lăsat acolo. Mărturia sa face parte dintr-o plângere penală înaintată anul trecut de Pagel, care acum a ajuns pe masa procurorilor suceveni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

Cecil PagelCecil Pagel este de fapt unul dintre cei doi americani, alături de George Leid, care au înființat orfelinatul din Broșteni la începutul anilor 2000, centru care găzduiește 70 de copii proveniți din familii sărace.

Andrei, care a locuit în centrul din Broșteni timp de doi ani, a mai acuzat că era des lovit cu un baston de cauciuc dur sub privirile lui Adrian Pănican și ale fiului acestuia, Alin Pănican, administratorii români ai centrului de copii. Același minor a mai precizat în declarația din plângerea penală că timp de o săptămână nu i s-a dat să mănânce, fiind nevoit să ajute o femeie în gospodărie ca să primească hrană. El căra găleți de apă, spărgea lemne etc.

Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”
Recomandări
Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”

Injecțiile cu apă

Din relaterea lui Andrei reiese că acesta a fost pedepsit cu injecții cu apă în mușchii mâinii, care îi amorțeau membrele. Nu este singura mărturie de acest gen. Alexandru, și el un copil trecut pe la orfelinatul din Broșteni, povestește despre bătăile aplicate copiilor. Aceștia erau luați de păr și izbiți de pereți. De multe ori fetelor le curgea sânge din nas din cauza loviturilor. De asemenea acesta a mai indicat și doi frați dintr-o familie care erau bătuți și dați cu capul de pereți și injectați cu apă.

O altă victimă a fost Bogdan. El a stat un an la centru și în acest timp a fost lipsit de mâncare, a primit lovituri de baston cauciuc dur peste mâini, peste picioare, peste fund, a fost înjurat și lovit cu pumnul în față. În momentul când a fost lovit cu pumnul, a sângerat puternic.”Eram la baie a trebuit un sul de hârtie igienică ca să mă șterg și tot nu mi-a ajuns”, mărturisește Bogdan.

 

scan orfelinat marturie

Numele lui Andrei, Bogdan și Alexandru nu sunt cele adevărate, am apelat la aceste pseudonime pentru a-i proteja și pentru a nu-i spune unor presiuni inutile.

Declarațiile minorilor vs ale adulților

Toate aceste mărturii sunt incluse în plângerea penală. Ancheta americanului Cecil Pagel a fost realizată prin intermediul cabinetului de avocatură al lui Bogdan Ionescu.

Adrien Stephane Mureșan s-a predat în Franța. Fiul omului de afaceri Sever Mureșan are de executat 3 ani de închisoare
Recomandări
Adrien Stephane Mureșan s-a predat în Franța. Fiul omului de afaceri Sever Mureșan are de executat 3 ani de închisoare

“Sunt patru declarații ale unor copii despre acest abuzuri. Urmează să mai vorbim și cu alți patru. Cei care au dat declarații au fost audiați și de Poliție în dosarul deschis în legătură cu aceste abuzuri”, ne-a confirmat avocatul.

La rândul săi, Pagel explică că prin plângerea sa vrea să oprească abuzurile de la “Pâinea Vieții”.

“În urma verificărilor pe care le-am făcut și a declarațiilor unui număr impresionat de copii, unii dintre ei devenind în prezent adulți, am aflat cu stupoare și indignare că Adrian Panican îi bate pe copii, îi leagă de copac, îi înfometează și pedeapsa supremă: le injectează apă în mușchi pentru a fi cuprinși de dureri și nu a se mai putea deplasa o bună bucată de timp, 2-3 ore”, sesizează acesta.

Adrian Panican

Adrian Panican

De partea cealaltă, Adrian Pănican și Alin Panican, membrii al Comitetului Director al Fundației Bread of Life din România, și administratorii orfelinatului din Broșteni, au refuzat să comenteze aceste declarații.

”Nu este în cămin, dacă va dori să vă contacteze vă va suna la numărul lăsat”, ni s-a transmis de la secretariat.

În ciuda acestei tăceri a familiei Panican, o parte din personalul centrului de minori din Broșteni ne-au transmis că acuzațiile nu sunt veridice. 70 de copii sunt cazați în acest centru.

Cătălin Cîrstoiu spune că „nu e în incompatibilitate”, însă mandatul lui e pe masa coaliției. „Aș fi nebun să merg înainte fără sprijin”
Recomandări
Cătălin Cîrstoiu spune că „nu e în incompatibilitate”, însă mandatul lui e pe masa coaliției. „Aș fi nebun să merg înainte fără sprijin”

Anchetatorii bâjbâie

Deși primele sesizări ale lui Pagel datează din iulie 2015, până acum autoritățile nu au lămurit dacă abuzurile minorilor de la Broșteni sunt sau nu adevărate. Specialiștii de la Protecția Copilului susțin că o astfel de anchetă durează de obicei peste un an.

“Dosarul este în lucru, plângerea a fost trimisă la Inspectoratul Județean de Poliție pentru a se căuta probe privind cele semnalate. Până acum nu am avut motive să dăm NUP (n.r. – neînceperea urmăririi penale), dar nici nu putem spune că am găsit date să confirme aceste abuzuri. Tot ce pot să vă spun este faptul că ancheta este în lucru”, a explicat procurorul Horeanu Stanciu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

De la Direcția pentru Protecția Copilului Suceava, instituție din subordinea Consiliului Județean, ni s-a transmis că autorizarea orfelinatelor este făcută de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului, care se află în subordinea Ministerului Muncii.

“Cu toate acestea, am făcut controale acolo. Nu am putut face verificări profunde, însă am mers și am verificat ce se întâmplă acolo. Am depistat de mai multe ori nereguli privind condițiile de cazare. Despre abuzurile fizice, nu pot spune că am depistat așa ceva, dar acest lucru nici nu este posibil dacă nu se merge într-un control puternic, cu un psiholog, iar copiii să fie intervievați în particular și să se simtă în siguranță. Acest lucru se poate doar cu acordul direcțiilor din subordinea Ministerului Muncii”, explică Niculina Doina Daneliuc, purtătorul de cuvânt de la Protecția Copilului din Suceava.

Origini suspecte

Bread of Life Fundation este prezentă în România de aproape 14 ani, Cecil Wayne Pagel și George Leid fiind cei care au întemeiat mișcarea caritabilă. Printre activitățile organizației a fost și amenajarea, în urmă cu trei ani, a centrului de minori de la Broșteni. Aceștia sunt membri ai unor mișcări evanghelice care au propagat diferite secte pe tot globul în ultimele decenii.

Mișcările religioase ale americanilor își au originea în secta denumită în anii 70 „The Family” (sau „Children of God”) care apoi, în urma unui scandal în SUA, a deventit „The Family International”.

Scandalul de peste Ocean s-a legat de practici suspecte promovate de liderul grupării, David Brandt Berg care amesteca doctrina religioasă cu practicile sexuale. Conform unor mărturii prezente pe site-ul www.exfamily.org, Cecil Pagel a ieșit din această mișcare când au apărut primele semne ale exagerărilor sexuale.

Cecil Pagel a ţinut să ne precizeze că nu a avut nicio legătură cu această mişcare şi, mai mult, după 1994 când a ajuns prima dată în România a devenit un membru al Bisericii Ortodoxe.

Bread of Life a vrut să clarifice informațiile cu privire la ceea ce se întâmplă la orfelinatul din Broșteni. Redăm mai jos punctul de vedere al reprezentanților fundației

Nimeni nu a depreciat sau subevaluat vreodata contributia domnului Cecil Pagel insa nu trebuie preaslavite faptele sale si ingropate in noroi faptele celui care se numeste Adrian Panican si a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru binele copiilor sub toate formele.  Adrian Panican este unul din oamenii care trudeste zi de zi pentru Bread of Life si care trebuie sa se confrunte cu cerintele ciopiilor de zi cu zi si care nu-si vede familia – cei 7 copii si sotia tocmai pentru ca familia lui au devenit copii din Caminul din Brosteni.
Un asemenea om ar trebuit premiat si nu improscat cu cuvinte care nu sunt demne de profilul sau moral, insa acest lucru se va constata in viitorul apropiat, speram nu postmortem, pentru ca decoratiile si statuile nu mai incalzesc pe nimeni.
Domnul Cecil Pagel de acolo din SUA are o perceptie denaturata complet a ce reprezinta crestearea unor copii in Romania si pentru asta incearca sa defaimeze tot ce s-a realizat pana in prezent, omitand din cauza excesului de zel al strainului care le stie pe toate si are de toate si care vine sa faca ordine pe aici prin tara, ca inclusiv aportul sau de la debutul Fundatiei va fi umbrit in mod gratuit si total lispit de sens si interes.
Domnul Cecil Pagel in cadrul vizitelor sale in Romania a vazut franturi din viata de zi cu zi a copiilor – i-a vazut frumos aliniati, parfumati si spalati, dragut, s-ar zice, insa in spatele acestei imagini e o munca asidua pe care nu a facut-o niciodata dumnealui prin corespondenta din SUA.
Fundatia Bread Of Life nu va intra in polemici cu domnul Cecil Pagel si nu va inainta acuzatii si nu va raspunde acestor urme murdare lasate pe hartie pentru ca stie ca in realitate Caminul Brosteni e o oaza in care copii au avut si au ce manca, cu ce sa se imbrace si ce sa invete, cu sprijinul a mai multor oameni de suflet si ar trebui sa aiba si liniste insa si sa-si canalizeze energia constructiv si util nu sa fie chemati pentru declaratii. Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca acest Camin din Brosteni nu e Alcatraz si domnul Adrian Panican nu e Hanibal. Domnului Cecil Pagel daca i-ar pasa de copii ar inceta aceste manifestari de natura a tulbura viata lor pasnica pentru ca orice copil care ar vedea oricare din articolele de aceasta natura nu-si va imagina decat ca urmeaza sa i se inchida caminul. Pe copii nu-i intereseaza structura membrilor Fundatiei, nu-i intereseaza sponsorii, nu-i intereseaza de ce spune Cecil Pagel, ii intereseaza sa aibe un trai linistit, sa aiba caldura sufleteasca, sa aiba ce manca, sa mearga la scoala, sa aiba unde sa doarma. Acest lucru ar trebui inteles si de catre domnul acesta Cecil Pagel care vorbeste de “atentie”, “grija” si “dragoste”.
Organele statului sunt cele care vor stabili care este intr-adevar realitatea.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
FANATIK.RO
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
FANATIK.RO
Fabrica din România care produce pe bandă rulantă. Produsele pe care românii le adoră se vând în toată țara și sunt mai bune decât cele din import
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Știrileprotv.ro
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Observatornews.ro
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Horoscop 20 aprilie 2024. Taurii au în față o zi cu un potențial negativ major, care nu poate fi contracarat prea ușor
HOROSCOP
Horoscop 20 aprilie 2024. Taurii au în față o zi cu un potențial negativ major, care nu poate fi contracarat prea ușor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI