Sunt momente in care multi adulti regreta ca nu duc o viata mai sportiva. Exercitiile fizice, practicate regulat, ne aduc buna dispozitie, o silueta de invidiat, o atitudine tinereasca si multa flexibilitate. Din pacate, la noi, oamenii neglijeaza aceste beneficii pe care le-ar putea capata prin sport, pentru ca pur si simplu nu le e gandul la gimnastica sau nu-si fac timp sa o practice.
Daca aveti insa copii, iata motivatia ideala de a face sport si de a va deprinde copilul cu acest obicei. Antrenorii spun ca sportul practicat de parinti si copii impreuna intareste legatura dintre ei, ii distreaza si ambii au beneficii – adultul pentru silueta si sanatate, copilul pentru o dezvoltare armonioasa. Puteti porni de la sporturi simple, de la a inota impreuna, a juca ping-pong, a merge cu rolele sau cu bicicleta, pentru ca in timp practicarea diverselor sporturi sa devina o traditie.
Programul trebuie sa aiba o durata moderata si sa contina la inceput elemente de rezistenta cardiovasculara, apoi de flexibilitate si tonifiere musculara. Programul cardio inseamna o activitate aerobica, de genul mersului alert, alergarii, inotului. Ritmul trebuie dozat astfel incat sa nu provoace gafaitul si sa nu se depaseasca 30 de minute de activitate aerobica moderata pentru incepatori sau intensa pentru cei mai sportivi.
Tonifierea musculara e absolut necesara pentru ca-i ajuta pe copii sa reziste mai bine la lovituri sau caderi. Exercitiile ce vizeaza tonifierea si intarirea muschilor se bazeaza pe ridicarea greutatilor (mici in cazul lor), iar la aparate – impingeri, ridicari, trageri; toate trebuie sa aiba loc insa sub supravegherea unui antrenor sau al unuia din parinti (care trebuie sa fie insa un bun cunoscator al aparatelor). Exercitiile ce urmaresc cresterea flexibilitatii sunt cele de stretching, recomandate la finalul sedintelor de cardio si tonifiere, cand muschii foarte solicitati incep sa se “raceasca” sau dupa ce se scade treptat intensitatea exercitiilor. Pentru fiecare muschi antrenorii recomanda un stretching de 15-20 de secunde.
Sportul ii ajuta pe copii sa ramana sanatosi, le stimuleaza cresterea si sistemul imunitar, ii ajuta sa-si faca prieteni mai usor si sa se relationeze atat cu cei de varsta lui, cat si cu adultii.
Parintii trebuie sa-l insoteasca pe micut cel putin la primele sedinte ori sa tina in permanenta legatura cu antrenorii, pentru a fi la curent cu eventuale lovituri mai puternice ale copilului, pentru a se asigura ca acesta bea destule lichide si ca are echipamentul necesar. In plus, parintii trebuie sa aiba grija ca micutul sa nu consume lichide bogate in cofeina inainte si dupa exercitii si sa-i induca dorinta de a consuma fructe in pauzele dintre orele de sport in locul dulciurilor concentrate ori ciocolatei.