Studiile sugerează că SARS-CoV-2 afectează copiii la fel de des ca adulții, însă în majoritatea cazurilor, aceștia nu prezintă simptome de boală. Când au simptome, acestea sunt, în general, mai blânde decât în rândul adulților. Totuși, pot exista cazuri — foarte puține proporțional cu populația totală infectată — de complicații respiratorii severe sau chiar critice, mai ales printre cei mai tineri de 5 ani, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Pediatrics

Cercetătorii de la Centrul Medical de Pediatrie din Shanghai au monitorizat 2.143 de cazuri confirmate de COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus. Copiii din China incluși în studiu sunt de la nou-născuți până la adolescenți de 18 ani, vârsta mediană fiind de 7 ani. 

Doar 1 din 20 de cazuri la minori au fost severe

Aproape 52% dintre cazuri au fost blânde, fiind marcate de simptome similare cu răceala, cum ar fi febră, oboseală, gât inflamat, nas înfundat și tuse. Unele cazuri clasificate în această grupă au avut și niște probleme de ordin digestiv, care au cauzat greață, diaree, dureri abdominale, sau vomitat. 

Pentru 39% dintre cazuri, simptomele au fost moderate, boala progresând în pneumonie, cu febră și tuse frecventă. Nu au fost înregistrate simptomeprecum dificultățile de respirație.

Aproape 5% dintre cazuri au fost severe, caracterizate prin simptome respiratorii, asociate uneori cu simptome gastrointestinale. La o săptămână după primele simptome, probleme de ordin respiratoriu s-au intensificat. 

Bebelușii și copiii până la 5 ani sunt cei mai vulnerabili la complicații asociate cu coronavirus

Unele dintre aceste cazuri severe s-au agravat 0,4% din cazurile cuprinse în studiu ajungând în stare critică, cu probleme respiratorii acute sau chiar insuficiență cardiacă și leziuni renale. Dintre aceste cazuri critice, cei mai mulți au fost nou-născuții (11% dintre toate cazurile critice) și copii de vârste 1-5 ani (15% dintre toate cazurile critice). Dintre copii, aceste grupe de vârstă par a fi cele mai vulnerabile la complicațiile asociate cu COVID-19.

În 4% dintre cazurile analizate de cercetătorii chinezi au lipsit simptomele de orice fel de boală. Acești copii au avut însă rezultate pozitive la testul de SARS-CoV-2. 

O singură moarte a fost înregistrată în mai bine de 2,000 de cazuri. Un băiat de 14 ani, despre care cercetătorii nu au oferit detalii. Studiul confirmă ceea ce cercetătorii bănuiau de multă vreme: copii se pot îmbolnăvi de COVID-19 dar este excepțional să le cauzeze moartea. 

Copii se pot infecta cu coronavirus și îl pot transmite mai departe, dar de obicei nu au simptome

Inițial, se credea că infecția pare să ocolească copiii. Un studiu recent publicat în jurnalul prestigios The New England Journal of Medicine a monitorizat 1.099 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 în 552 de spitale din 30 de regiuni ale Chinei. Rezultatele sugerează că numai 0.9% dintre cazuri au implicat copii sub vârsta de nouă ani, și doar 1.2% printre cei între 10 și 19 ani. În total, au fost nouă copii cu COVID-19, dintre care un singur caz a avut simptome grave. 

Alt studiu: nici un deces al unui copil din totalul de 1.023 de decese

Un alt studiu recent a investigat peste 72,000 de cazuri confirmate- un eșantion mult mai generos care permite o analiză statistică mai precisă,  găsind că numărul de cazuri printre copiii sub vârsta de 10 ani a fost sub 1%. Au fost 1.023 de decese înregistrate în această populație, dar niciun copil n-a fost printre ei. 

Un alt coronavirus, SARS-CoV-1, cel care a cauzat epidemia SARS din 2003, de asemenea pare să fi fost mai puțin infecțios printre copiii. În Hong Kong, nimeni sub 24 de ani n-a murit de SARS, deși 50% dintre pacienții peste 65 au murit (rata de mortalitate SARS este mult mai mare decât COVID-19). 

La nivel global, dintre cele peste 8.000 de cazuri SARS, doar 10% au fost copii, iar doar 5% dintre acestea au necesitat terapie intensivă. 

De fapt, numărul de copii infectați cu noul coronavirus ar putea să fie mult mai mare

Este posibil ca aceștia să se infecteze la fel de ușor ca populația adultă, numai că simptomele sunt atât de rare încât probabil cei mai mulți nu sunt duși la spital pentru diagnostic. 

O necunoscută: cheia înțelegerii rolului copiilor în epidemie

Un alt studiu recent condus de Justin Lessler, un epidemiolog de boli infecțioase la  Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, a monitorizat 391 de pacienți bolnavi de COVID-19, dar și 1,286 de persoane cu care au intrat în contact pacienții. Când aceștia au fost și ei testați, cercetătorii au văzut cum copiii de 9 ani sau mai mici erau la fel de predispuși la infecție ca adulții de toate vârstele. 

Știm că și copiii se pot infecta cu virusul, dar ei nu par să se îmbolnăvească rău sau să moară. Ceea ce nu știm încă este cât de contagiosi sunt acești copiii asimptomatici sau cu simptome blânde. Aceasta este cheia înțelegerii rolului lor în epidemie

cercetătorul Justin Lessler, citat de agenția de presăAFP.

Deși foarte puțini copiii par să aibă simptome, ei pot împrăștia material viral în comunitatea din care fac parte. Deciziile de a închide școlile și grădinițele sunt astfel de bun augur. 

Nu este clar încă de ce marea majoritate a cazurilor COVID-19 printre copii sunt așa de blânde sau asimptomatice. Este posibil ca receptorii celulari de care se leagă virusul să fie mai puțin sensibili la copii. De asemenea, copiii tind să dezvolte răceala și alte boli respiratorii în timpul iernii mai des decât adulții, așa că ei ar putea să fi generat mai mulți anticorpi care să se lupte cu infecția. 

Sunt încă multe necunoscute dar ce par să sugereze toate aceste studii este că:

  1. copiii în marea majoritate a cazurilor sunt protejați de efectele cele mai grave sau chiar mortale ale COVID-19
  2. ei nu sunt deloc imuni la infecția cu noul coronavirus cum s-ar crede și chiar pot ajunge să dezvolte complicații grave în unele cazuri. Ba mai mult, copiii pot fi purtători extrem de periculoși, tocmai pentru că par sănătoși.

Jurnalism cu informații științifice în ”Libertatea”: Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință.  Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus. 

 
Citeşte şi:

Italia anunță 427 de noi morți într-o singură zi. Bilanțul total al deceselor, 3.405, l-a depășit pe cel al Chinei

Doi cercetători români care lucrează în SUA cer guvernului Orban să crească numărul testărilor rapide. „Peste 2-3 săptămâni va fi prea târziu”

     
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit. "Aţi venit pentru durere de gât?"
Observatornews.ro
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit. "Aţi venit pentru durere de gât?"
Horoscop 4 decembrie 2021. Balanțele au energie cât să mai dea și altora, dar ca să obțină și rezultate, e nevoie de disciplină
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2021. Balanțele au energie cât să mai dea și altora, dar ca să obțină și rezultate, e nevoie de disciplină
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Știrileprotv.ro
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon
PUBLICITATE
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon