Mergi direct la conținut »
Coreea de Nord are un nou șef de stat. Cine este Choe Ryong Hae, „mâna dreaptă” a lui Kim Jong Un
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Coreea de Nord are un nou șef de stat. Cine este Choe Ryong Hae, „mâna dreaptă” a lui Kim Jong Un

Coreea de Nord are un nou șef de stat. Cine este Choe Ryong Hae, „mâna dreaptă” a lui Kim Jong Un

Kim Jong Un a fost reales drept „reprezentantul suprem al întregului popor corean” de către Comisia Afacerilor de Stat, primul organ al statului nord-coreean. În același timp, un oficial considerat mâna dreaptă a lui Kim Jong Un a devenit președintele Coreei de Nord, deși acesta a fost sancționat anul trecut de Statele Unite pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului. 

De Răzvan Mihalașcu,

Kim Yong Nam, şeful statului nord-coreean, care da deținut funcții onorifice aproape 20 de ani, a fost înlocuit cu Choe Ryong Hae, joi în cadrul unei întâlniri a Adunării Populare Supreme, parlamentul nord-coreean, a relatat agenţia oficială KCNA, preluată de Agerpres.

În vârstă de 91 de ani, Kim era considerat una dintre personalitățile Coreei de Nord întrucât rămăsese cel mai mult timp în funcție. În 2018, el a participat la mai multe evenimente internaționale, precum summituri istorice cu liderii american, chinez şi sud-coreean, precum şi la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud.

Înlocuitorul său este Choe Ryong Hae, considerat „mâna dreaptă” a liderului nord-coreean Kim Jong Un. Choe este unul dintre cei trei lideri nord-coreeni care au fost sancționați de Statele Unite, la sfârșitul anului 2018, pentru rolul lor de șefi de departamente care pun în aplicare în numele regimului „cenzura de stat brutală, încălcări ale drepturilor omului şi alte abuzuri de a reprima şi controla populaţia”, notează sursa citată.

De asemenea, agenția oficială nord-coreeană KCNA a anunțat că Kim Jong Un a fost reales în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru afaceri de stat și a devenit astfel „reprezentantul suprem al întregului popor corean”.

Săptămâna aceasta, Kim Jong Un a adoptat o atitudine sfidătoare față de eșecul summitului de la Hanoi cu preşedintele american Donald Trump. Liderul nord-coreean a afirmat că Phenianul ar putea ar putea contracara efectele sancţiunilor internaţionale.

Foto: EPA


Citește și:

Mihai Neșu și-a regăsit talentul copilăriei! A revenit la o veche pasiune, care putea să-i fie meserie: „Încerc să mă relaxez și să fac ceva util și pentru ceilalți”


 

Close
Închide
  Close