Mergi direct la conținut »
Coreea de Sud poate să cumpere petrol din Iran. SUA anunță lista țărilor exceptate de la embargou
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Coreea de Sud poate să cumpere petrol din Iran. SUA anunță lista țărilor exceptate de la embargou

Coreea de Sud poate să cumpere petrol din Iran. SUA anunță lista țărilor exceptate de la embargou

Luni, 5 noiembrie, au reintrat în vigoare sancţiunile americane împotriva Iranului, suspendate în 2015 ca parte a acordului nuclear cu guvernul de la Teheran, dar Coreea de Sud este exceptată de Statele Unite de la embargoul asupra petrolului iranian, a declarat un oficial de la Seul, sub rezerva anonimatului.

De luni, băncile iraniene sunt excluse din sistemul de transferuri Swift, iar exporturile de petrol au scăzut cu un milion de barili pe zi. Pe lista neagră a Statelor Unite figurează 700 de persoane, nave, avioane şi companii iraniene.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat duminică 4 noiembrie, la un post de televiziune, că sancţiunile nu vor afecta poporul iranian, ci doar finanţarea pentru programul de înarmare. Totodată, el a avertizat că toate firmele şi ţările trebuie să aleagă între afacerile cu Iranul şi cele cu Statele Unite.

Totuși, unele ţări aliate au obţinut din partea Washingtonului derogări de la interdicţia de a cumpăra petrol din Iran. Potrivit Agerpres, opt ţări sunt în această situaţie, Coreea de Sud fiind una dintre ele, dar lista completă urmează să fie anunţată, oficial, astăzi.

Preşedintele american Donald Trump anunţase, în luna mai, retragerea SUA din acordul prin care Iranul şi-a îngheţat programul de înarmare nucleară, în schimbul ridicării sancţiunilor, decizie care a afectat și șoferii din România.

  • FOTO – NorthFoto

Citește și… INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Directorul medical al Spitalului Militar din Constanța a uitat două foarfeci de 16 cm în burta unei paciente de 61 de ani!


Close
Închide
  Close