Programatoarea ajunsă ziaristă; L-a intervievat pe Bill Clinton
Corina Crețu s-a născut la 24 iunie 1967, în Bucureşti. Ca profesie, a absolvit, în 1989 Facultatea de Planificare și Cibernetică Economică, din cadrul Academiei de Studii Economice. A urmat apoi, cursuri de specializare ca analist programator.
În perioada octombrie 1989 – ianuarie 1990, a fost angajata pe postul de economist stagiar la Centrul de Calcul al Întreprinderii de Mașini Unelte Blaj. Din ianuarie 1990 s-a transferat la o intreprindere similara din București, în functia de analist-programator la Centrul de Calcul.
Începând din iunie 1990 a lucrat ca reporter si apoi publicist comentator la cotidianele „Azi”, „Cronica Română” şi „Curierul Naţional”. A scris numeroase comentarii privind politica internă şi externă a României şi a intervievat personalităţi politice de prestigiu.
Ca jurnalist, s-a remarcat prin faptul că a reuşit să-i ia o declaraţie în exclusivitate preşedintelui american Bill Clinton.
A renunţat şi la cariera jurnalistică în 1992, când s-a angajat ca expert la Cabinetul purtătorului de cuvânt al preşedintelui României, Ion Iliescu. Corina Creţu s-a căsătorit, în 2012, cu omul de afaceri Ovidiu Rogoz. La cununia religioasă a fost prezent şi fostul preşedinte Ion Iliescu.
Corina Crețu și evoluția sa politică: De la purtător de cuvânt al președintelui Iliescu, la parlamentar și comisar european la Bruxelles
De la 1 noiembrie 2014, Corina Crețu este Comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene. Însă Corina Creţu şi-a construit cariera politică în apropierea fostului președinte Ion Iliescu.
Ea a fost alături de Iliescu în cele două mandate la Cotroceni. Între anii 1992-1996 și 2000-2004 a fost consilier prezidențial și purtător de cuvânt al președintelui României, Ion Iliescu.
Apropierea dintre cei doi a dus la scenarii în spațiul public. Corina Creţu declara, în 2009, într-un interviu pentru Revista Tango, că a fost marcată de aceste zvonuri răutăcioase.
„Zvonul că între mine şi domnul preşedinte (Ion Iliescu – n.r.) ar fi o relaţie mai mult decât profesională m-a afectat şi cred că a ţinut foarte mulţi bărbaţi departe de mine. Eu nu cred că sunt singura femeie din preajma unui om politic despre care se spune că are relaţii altfel decât profesionale”, menţiona Corina Creţu.
Scandalul Colin Powel
Numele Corinei Creţu a fost implicat într-un scandal cu tentă sexuală după ce hackerul “Guccifer” a făcut public schimbul de email-uri dintre aceasta şi fostul secretar de stat american Collin Powell, din perioada 2010-2011. În aceste email-uri, Creţu îl numea pe Powell “dragostea vieţii mele”. „10 – 15 ani de iubire… intensă iubire… Tu ai fost cea mai mare iubire a vieții mele, insa am gasit in sfarsit o iubire realistica”, scria europarlamentarul PSD, potrivit presei.
Powell a precizat, ulterior, că nu şi-a înşelat soția, cu care e căsătorit de 50 de ani. Și Corina Crețu a infirmat acuzațiile.
„Unele site-uri din țară publică fotografii care – reamintesc opiniei publice – au fost furate din contul meu personal de e-mail prin-un act de piraterie informatică. Unele din aceste fotografii nu au nici un fel de legatură cu ceea ce se numeste ‘corespondenta mea cu Colin Powell’, pur si simplu faceau parte dintre amintirile mele personale, alături de alte zeci de fotografii din acel cont, de familie sau din activitatea mea profesională”, spunea aceasta.
”Consider un abuz folosirea publica a acestor poze care au fost obtinute prin violarea corespondenței si care imi incalca dreptul elementar la viata privata”, mai afirma Corina Crețu, pe Facebook.
Corina Crețu a fost și în Parlament. În legislatura 2000-2004, Corina Crețu a fost aleasă deputat dar a demisionat pe data de 10 ianuarie 2001, fiind înlocuită de deputatul Ștefan Cazimir.
A fost membru în Comisia pentru Politica Externă a Senatului României și membru titular în Adunarea Parlamentară a OSCE. Corina Crețu a fost senator în legislatura 2004-2008. A fost aleasă europarlamentar la alegerile din 2007, la cele din 2009 și la alegerile din 2014, când a fost pe primul loc pe lista de candidați ai Alianței PSD-UNPR-PC.
Corina Creţu şi-a început cariera politică în 1997, când a devenit secretar executiv al PDSR şi şef al Departamentului Imagine şi Relaţii cu Mass media din cadrul Consiliului Naţional al PDSR. Din 1997, Creţu a activat ca prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Femeilor din PDSR.
A fost vicepreședinte al Organizației de Femei și apoi vicepreședinte în conducerea centrală a partidului.
Corina Crețu, noul premier al României?
În 2017, Corina Crețu afirma, într-un interviu că se simte jignită în momentul în care citește „că toți PSD-istii sunt corupți și nenorociți”.
Acum, în contextul crizei dintre președinte și Guvern, Victor Ponta, care își construiește o nouă formațiune, în afara PSD, a lansat un nou nume de premier, în persoana Corinei Crețu. ”Gândiți-vă cât de bine ar arăta România, cu un astfel de premier”, a scris liderul Pro România.
Avansarea numelui Corinei Crețu pentru preluarea șefiei Executivului vine în contextul preconizatei moțiuni de cenzură care urmează să fie depusă până la finalul sesiunii parlamentare, la adresa Guvernului Viorica Dăncilă.
Corina Crețu nu și-a menajat colegii, de-a lungul timpului. Și chiar și recent, aceasta își manifesta nemulțumirea față de stadiul absorbției fondurilor europene.
Comisarul european pentru Politici Regionale afirma, într-un interviu acordat ziarului Libertatea că ar fi de dorit mai multă stabilitate în România, în condițiile în care s-au schimbat trei premieri într-un an. Oficialul a subliniat că vizita pe care o face la București săptămâna aceasta nu este întâmplătoare, ci menită să transmită un mesaj cabinetului Dăncilă.
Citește și: CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)
SURSA FOTO: EPA/ HEPTA/ LIBERTATEA.RO/ FACEBOOK