- Robotul foloseşte lumină UV-C ca să omoare virusuri, bacterii și fungi.
- Această lumină este extrem de eficientă, dar dăunătoare omului, de aceea robotul este autonom.
- Îşi face singur o hartă a împrejurimilor şi dezinfectează spaţiul în care se află, ocolind obstacolele.
- Poate ucide noul coronavirus, dar va fi o soluţie eficientă şi pentru combaterea infecţiilor nosocomiale. Spitalele din România, inclusiv Spitalul de Arşi din Bucureşti, îşi doresc acest robot.
Un robot autonom poate face în câteva zeci de minute ceea ce înainte necesita ore de muncă periculoasă pentru personalul de curăţenie.
“Într-o cameră cu suprafaţa de 25 mp ar necesita în jur de un sfert de oră de acţiune la putere maximă”, explică cercetătorul Paul Popescu, cofondator Modulab, laboratorul care dezvoltă robotul.
Povestea robotului MUV este strâns legată de apariţia pandemiei de coronavirus şi este un exemplu despre cum marile crize pot fi şi mari oportunităţi.
„Colegii mei au dezvoltat un prototip de robot de curăţenie industrială, pentru aeroporturi, supermarketuri, depozite, bazat pe o platformă autonomă”, a explicat pentru Libertatea Ioana Calen, managing partner la Modulab.
Câțiva potențiali clienţi au sugerat că robotul poate fi folosit şi ca o platformă autonomă pentru transportul componentelor într-o fabrică. Acesta a fost începutul lui MUV şi ar fi rămas probabil doar atât, dacă nu ar fi apărut această criză.
S-a tot lucrat la prototipul acestei platforme autonome şi când a izbucnit epidemia, ne-am gândit că va reexploda problema nosocomialelor în România când pacienţii de COVID-19 vor începe să fie intubaţi. Am dat de mai multe informaţii despre această soluţie, UV-C, şi ni s-a părut foarte la îndemână să dezvoltăm un prototip care să fie dotat cu astfel de lumină.
Ioana Calen, managing partner, Modulab:
Totul s-a petrecut în timp-record: în două săptămâni, platforma de curăţat spaţii industriale a devenit un robot pentru spitale.
Spitalele îşi doresc acest robot
Prototipul dezvoltat de Modulab a ajuns repede în atenţia specialiştilor din Sănătate.
“Am primit foarte multe telefoane de la doctori, din Iaşi, din Cluj, din Timişoara. Ne-a sunat cineva de la Spitalul de Arşi care ne-a pus în legătură cu şeful de bloc operator de acolo. Făcea caietul de sarcini pentru achiziţia acestui robot. Ne-a dat un feedback foarte preţios, pe care noi l-am integrat”, spune Ioana Calen.
Eficienţa lui pentru spitale este dată tocmai de cât de periculoasă este lumina UV-C inclusiv pentru oameni.
În câteva minute, dacă ai pielea expusă, ajungi cu arsuri, leziuni ale ochilor, poate produce cancere e foarte periculos.
Paul Popescu, cercetător și cofondator Modulab:
Virusurile şi bacteriile sunt la fel de vulnerabile: ultravioletele le inactivează şi opresc înmulţirea lor.
Un astfel de robot va ajunge la Suceava, graţie unei donaţii a unui retailer. Un alt robot a fost plătit tot o companie pentru a fi donat, însă nu a fost ales încă beneficiarul.
Platforma a fost creată ca răspuns la criza provocată de COVID-19, însă întrebuinţărie sale nu sunt limitate la acest moment.
“Cred că o să fie benefic şi după. Nu doar pentru spitale. Am primit cereri şi de la fabrici de medicamente, de la hoteluri”, arată Paul Popescu.
Robotul ar putea fi produs peste o lună
La Spitalul Matei Balş este folosit deja un astfel de robot, UVD, din Danemarca. Preţul unei unităţi este de 65.000 de euro.
Modulab nu are un preţ de piaţă pentru varianta sa, însă costurile de producţie în acest moment sunt mult mai mici: 20.000 de euro. Iar toate modelele sunt destinate donaţiilor.
Totul depinde de când va intra în producţie.
“Din momentul în care putem da drumul la achiziţii de componente, noi ne-am luat o marjă de 4-6 săptămâni”, spune Ioana Calen.
Modulab caută sponsorizări din partea companiilor pentru a intra în producţie cu robotul, iar Funky Citizens a lansat şi o strângere de fonduri.
Modulab a dezvoltat şi o variantă “Lite” a robotului, care este controlată de un operator uman, şi care ar putea ajunge mai repede în spitale, fiind mai ieftină şi mai uşor de produs.