De Iulia Marin,

Liderul sindical Radu Vasile spune că medicii, asistentele și infirmierele au început să demisioneze ca urmare a felului în care a fost gestionată criza coronavirus. “E dreptul lor să plece”, punctează el, subliniind că sistemul sanitar este deja copleșit de lipsa măsurilor de protecție corespunzătoare.

Medicii simt că nu sunt protejați, că viața lor nu contează

“Da, a apărut fenomenul demisiilor în sistem. Oamenii își dau demisia, iar noi, noi ce le putem face? E dreptul lor să demisioneze. Nu știu ce se va întâmpla dacă acest lucru se va repeta până va ajunge la un fenomen de masă. Nu avem demisii numai la Cluj, avem informații că se întâmplă lucrul ăsta în toată țara”, a povestit Radu Vasile.

El spune că oamenii se tem că își pun familiile în pericol, iar în lipsa testelor, trăiesc cu stresul permanent că și-ar putea contamina atât familiile, cât și alți pacienți.

“Au apărut la Cluj pacienți care nu erau confirmați, al căror istoric nu îl avem, dar ne-am trezit cu ei după trei, patru zile că erau infectați. Faptul că nu se face testarea personalului medical, deși noi o tot cerem, îi sperie pe oameni. Pentru că echipament de protecție, după cum știți, nu avem. Așa că oamenii au început să plece din sistem și e dreptul lor. În condițiile în care lucrăm, de ce să pui familia în pericol? E viața lor, iar ei simt că nu sunt protejați, că viața lor nu contează, pentru că asta începi să crezi când vezi că nu se iau nici un fel de măsuri. Nu vrem să transmitem panică, dar eu pot să vă spun că, în fiecare zi, sunt sunat și oamenii spun fie că vor să plece, fie că au demisionat deja. E un fenomen incipient, dar care va continua”, a declarat Radu Vasile, liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

În teritoriu, nu avem nimic

Radu Vasile spune că, în provincie, criza de materiale de protecție e acută. Asta și lipsa testărilor, arată el, îi determină pe oameni să renunțe la slujbe.

Am văzut declarația fostului ministru Costache, cum că vor fi testați toți bucureștenii. Păi, personalul medical ar trebui să fie primul testat! Iar de la minister nu ne-a venit nici un echipament, nimic, nimic. Nu avem nimic în teritoriu, nici un material, așteptăm de trei luni să sosească.

Radu Vasile, liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj:

Întrebat dacă s-a gândit el însuși la demisie, liderul sindical a răspuns că, personal, nu crede în varianta renunțării.

“Eu nu cred în demisie. Sper totuși că, până la urmă, corpul medical, în majoritate, nu își va da demisia, dar lumea e speriată, e timorată, medicilor le e teamă să vorbească și să spună că nu au echipament, că li se cu porția”, a încheiat el.

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate