Cei doi parteneri au anunțat săptămâna trecută că vaccinul a avut o eficacitate globală de 70%. Pentru majoritatea participanților la studiu – cărora li s-au administrat două doze complete, la distanță de o lună – eficacitatea a fost de 62%, dar pentru 3.000 de participanți cărora li s-a administrat în mod eronat o jumătate de doză pentru primul lor vaccin, eficacitatea a fost de 90%.

Autoritățile de reglementare, cum ar fi Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite ale Americii, au spus anterior că vor aproba un vaccin care previne COVI19 sau reduce severitatea bolii la cel puțin 50% dintre persoanele vaccinate.

Rezultatele Universității Oxford/AstraZeneca au provocat multă emoție, cifra de eficacitate de 90% rivalizând cu vaccinurile de la Moderna și Pfizer/ BioNTech.

Spre deosebire de rivalii săi, vaccinul Oxford este ieftin de produs și nu trebuie depozitat la temperaturi foarte scăzute. De asemenea, reprezintă 100 de milioane din cele 355 de milioane de doze de vaccin la care guvernul britanic și-a asigurat accesul timpuriu.

Cu toate acestea, a reieșit că grupul care a primit doza mică de vaccin la Universitatea Oxford / AstraZeneca nu a inclus participanți cu vârsta peste 55 de ani, ceea ce înseamnă că nu este clar dacă eficacitatea de 90% este valabilă pentru adulții în vârstă, care prezintă un risc mai mare din cauza COVID-19.

Acest lucru a determinat AstraZeneca să anunțe un nou studiu global care utilizează regimul de dozare mai mică, deși acest lucru nu este de așteptat să afecteze calendarul pentru aprobarea de reglementare și lansarea vaccinului în Marea Britanie și Europa.

Vorbind la programul Today de la BBC Radio 4, prof. David Salisbury, fost director de imunizare la Departamentul Sănătății, a declarat că studiile ulterioare sunt importante.

„Dacă acest vaccin a ajuns cu adevărat la 90% și este un vaccin mai ieftin și necesită o păstrare mult mai puțin riguroasă decât vaccinurile ARN (de la Moderna și Pfizer / BioNTech), atunci ar fi un rezultat excelent. Dar dacă eficacitatea ajunge la 62% și celelalte vaccinuri care vin până acum ajung la 90%, atunci cred că trebuie să ne gândim foarte atent ce facem cu cele 100 de milioane de doze dintr-un produs care nu protejează la fel ca alternativele”, a spus el.

Acest lucru ar putea duce la decizii dure, mai precizează prof. David Salisbury.

„Cred că începe să vă dea o impresie despre modul în care acordați prioritate utilizării vaccinurilor dumneavoastră și vă recomandăm să vă gândiți la vaccinurile cu eficiență mai mare pentru persoanele cu risc mai ridicat, pe care doriți cu adevărat să le protejați”, a mai spus el.

Helen Fletcher, profesor de imunologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat pentru The Guardian că este probabil ca AstraZeneca și Oxford să solicite o licență pentru regimul de dozare completă, care protejează 62% dintre persoanele împotriva dezvoltării COVID-19.

”Ei au imunizat un număr mult mai mare de persoane cu doze mai mari. Și, mai important, acest lucru include persoanele în vârstă care sunt mai expuse riscului de boli grave. Setul de date pentru regimul de doză mai mică poate să nu fie suficient de mare pentru acordarea licenței, așa cum este, așa că este logic să faceți un alt studiu cu doza mai mică – inclusiv pe persoanele în vârstă – și să solicitați o modificare pentru utilizarea acestei doze atunci când vor fi  suficiente date”, este de părere profesoara Fletcher.

Dar Fletcher a fost de acord că este logic să analizeze toate vaccinurile disponibile atunci când vine vorba de un program de imunizare.

„Cu mai multe vaccinuri disponibile, cred că este corect ca factorii de decizie să se gândească la ce vaccinuri ar putea funcționa cel mai bine pe anumite categorii de populație. Acest lucru nu este neobișnuit: oferim trei tipuri diferite de vaccin antigripal în Marea Britanie copiilor, adulților tineri și persoanelor în vârstă, deoarece știm că diferite platforme de vaccinare funcționează mai bine în diferite grupe de vârstă”


Helen Fletcher, profesor de imunologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine:

„Eu personal văd acest vaccin (Oxford / AstraZeneca) (și celelalte) ca fiind vaccinarea antigripală – adică nu protejează împotriva infecției, dar pot reduce gravitatea bolii și, important, riscul de complicații severe și deces”, spune și doctorul Penny Ward, profesor în medicină farmaceutică la King’s College din Londra.

„Este relevant aici să observăm că vaccinarea antigripală este eficientă cu 50-60% în majoritatea anotimpurilor, dar totuși reduce severitatea bolii și necesitatea spitalizării la populația vaccinată în vârstă. Având în vedere că obiectivul a fost de 50% eficacitate pentru vaccinurile Covid și că vaccinul Oxford a depășit acest obiectiv, atunci pare probabil să fie util pentru a ajuta la diminuarea nevoii de spitalizare și a mortalității”


doctorul Penny Ward, profesor în medicină farmaceutică la King’s College din Londra:
Citeşte şi:

Iohannis, reacție după cazul de politizare de la Mureș. „E inacceptabil”, dar singura măsură e ”un audit” general discutat cu Orban

Lungul drum spre pace. Hassan a fugit din calea războiului din Irak și a ajuns după doi ani în România. A luat școala de la zero și vrea să fie profesor

Revista Time pune „Colectiv” pe locul 2 în Top 10 filme ale lui 2020! „Un testament profund emoționant al puterii și necesității jurnalismului de investigație”

Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
PARTENERI - GSP.RO
Bianca Andreescu, întrebată direct: „Dacă sunt lesbiană? Hai s-o lămurim”
Horoscop 24 ianuarie 2021. Berbecii dau importanță unor impresii de moment și îndepărtează prietenii
HOROSCOP
Horoscop 24 ianuarie 2021. Berbecii dau importanță unor impresii de moment și îndepărtează prietenii
VIDEO. Cel mai sincer dealer de droguri. Ce le-a spus polițiștilor când a fost oprit în trafic
Știrileprotv.ro
VIDEO. Cel mai sincer dealer de droguri. Ce le-a spus polițiștilor când a fost oprit în trafic
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sore și Lidia Buble, protagonistele unui editorial fashion dintr-un viitor în care ochelarii de soare au microfon (PUBLICITATE)