De Daniel Ionașcu,

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus crește în medie la fiecare 16 zile de 10 ori, arată demonstrația făcută pe canalul 3Blue1Brown, care explică ce înseamnă creșterea exponențială, o teorie extrem de invocată în aceste zile, în plină pandemie de coronavirus.

Pe un asemenea calcul, teoretic, România ar putea ajunge în 16 zile, la circa 9.000 de cazuri de infectare. Adică undeva în prima treime a lunii aprilie.

Clipul arată că oamenii consideră normale creșteri din aproape în aproape, dar sunt surprinși atunci când acestea se transformă în numere mari. Dar totul este matematic explicabil.

100 de milioane de infectări în două luni

“Creșterea exponențială implică faptul că de la o zi la alta crește (numărul infecțiilor) și implică multiplicarea cu o constantă. În domeniul nostru, acest lucru înseamnă că (infectarea) crește multiplicată cu un număr situat între 1,15 și 1,25 aplicat la numărul cazurilor din ziua anterioară”, se arată în clipul postat pe 8 martie.

Cu alte cuvinte, dacă astăzi ar fi înregistrate 100 de cazuri noi, mâine e probabil să apară între 115 și 125 de noi persoane infectate. Dacă numărul infecțiilor crește, atunci și numărul infectărilor viitoare crește.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Simularea arată că în 30 de zile s-ar putea ajunge la un total de un milion de cazuri, 10 milioane în 47 de zile, 100 de milioane în 64 de zile și un miliard în 81 de zile. Potrivit acestei teorii, miliardul ar urma să fie atins în jurul datei de 9 mai.

Dacă o țară are 6.000 de cazuri, iar alta în jur de 60, asta nu înseamnă că a doua o duce mai bine, ci că este cu o lună în urma celei dintâi.

Măsurile de igienă și restricțiile schimbă calculele

Numărul de infectări noi poate scădea atunci când oamenii nu mai interacționează între ei, susține și clipul.

Autoritățile din întreaga lume au luat însă măsuri pentru a reduce răspândirea virusului, inclusiv închiderea anumitor orașe sau provincii. Și România a impus carantina totală, ceea ce înseamnă că oamenii nu mai au voie să iasă din casă decât în anumite condiții, strict reglementate.

Dacă factorul de creștere scade de la 15% la 5%, atunci rezultatul final este extrem de diferit: în primul caz se ating 100 de milioane de cazuri după două luni, pe când în al doilea se ajunge abia la puțin peste 400.000 în același interval.

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”
Recomandări

Surse politice: „Arafat va coordona toate achizițiile medicale pentru țările UE”

 

Când începe numărul de cazuri noi să scadă

Creșteri exponențiale reale nu există în lumea reală, ci doar “creșteri logistice”, care se aplatizează pe măsură ce ne apropiem de numărul total de oameni. Punctul de la care curba nu mai crește și începe să evolueze diferit se cheamă punct de inflexiune.

De acolo, numărul de cazuri noi rămâne întâi constant, apoi începe să scadă.

Rafila: Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri

Președintele Societății de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila, a declarat la Digi24 că odată cu creșterea capacității de testare, numărul persoanelor infectate cu coronavirus va crește, iar până la finalul lunii aprilie este posibil să avem peste o mie de cazuri zilnic.

“Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazuri zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Rafila.


Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate