Salopete albe, cu gluga, manusi si “botosei”, masti si ochelari de protectie. Asa arata “uniformele” pe care echipajele Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti le au pregatite pentru un anumit tip de interventii: cazurile de pacienti suspecti sau bolnavi de gripa aviara.
Cand le vezi frumos impaturite si ambalate in plastic, nu par nici pe departe interesante. Imediat ce le desfaci si incep sa prinda “contur”, lucrurile nu mai stau asa. Iar cand vezi si o persoana gata echipata in salopeta alba, deja perspectiva s-a schimbat complet. De mai bine de o saptamana, la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti exista un lot de echipamente speciale, pe care medicii, asistentii si ambulantierii urmeaza sa le foloseasca in situatia in care vor avea de-a face cu cazuri de gripa aviara la om.
„Echipamentul este de unica folosinta”
“Am cumparat 200 de costume de acest gen”, ne-a explicat directorul SAMB, dr. Ovidiu Cismaru (foto). “Le tinem deocamdata aici, in statia centrala si in momentul in care va fi vorba de cazuri de pacienti suspecti de gripa aviara, membrii echipajului care va pleca la caz se vor echipa corespunzator. Doamne fereste! Eu sper sa nu se intample ceva rau sau sa apara cazuri numeroase, dar trebuia sa le avem”, ne-a mai spus dr. Cismaru.
Un echipament complet e format dintr-o salopeta de culoare alba, dintr-un material special, o masca de protectie, ochelari, manusi si “botosei” din plastic. “Totul este de unica folosinta. Dupa ce sunt folosite, absolut toate aceste elemente se arunca”, a mai adaugat directorul Salvarii.
Masca si ochelari
Fetele medicilor sunt protejate de alte doua elemente: masca si ochelari. Masca acopera gura si fata si este prevazuta cu nu mai putin de sapte filtre care “opresc” trecerea microbilor. Restul fetei este prevazuta cu ochelari din plastic de dimensiuni mult mai mari decat niste ochelari normali: ajung pana dincolo de jumatatea fruntii, respectiv a obrajilor.
„Botosei”
Incaltamintea este si protejata corespunzator, avand in vedere ca pe talpa pantofilor pot fi “transportati” o multime de microbi. Sunt folositi niste “botosei” din plastic, de culoare albastra, stransi cu elastic la nivelul unde se termina incaltamintea
Manusi
Pentru protectia mainilor sunt folosite manusi din cauciuc, cunoscute drept manusi “chirurgicale”. Sunt de unica folosinta