MENIU CAUTĂ
12 Dec. 2017 23:30 , de Alexandru Boariu

Acord între Ministerul Agriculturii și Fondul European de Investiții: Credite cu dobândă redusă, pentru fermieri

Distribuie

Fondul European de Investiții (FEI) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au semnat recent un document, care facilitează acordarea de credite cu dobândă redusă, pentru fermierii români.

În urma acordului semnat de MADR cu FEI, fermierii români vor avea la dispoziție un fond de 126 de milioane de euro, din care se vor putea împrumuta, în condiţii mult mai avantajoase decât cele existente acum pe piaţă. Potrivit MADR, FEI va pune la dispoziția băncilor 93 de milioane de euro, urmând ca băncile care se vor califica pentru acest program să contribuie și ele cu 33 de milioane de euro.

Dobânzi subvenționate

Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat pentru Ziua de Cluj că băncile selectate vor putea acorda credite cu dobânzi subvenţionate, scăzute până la jumătate din nivelurile practicate acum pe piaţă, pentru că banii veniţi de la FEI, prin acest acord, au calitatea de risc zero. Partea „riscantă” este doar adaosul de 30% din fondurile cu care băncile îi vor credita pe fermieri. Concret, „din 100 de euro care vor ajunge la beneficiar, banca are un risc doar pentru cei 30 de euro, şi asta se va reflecta în dobândă”, a explicat Alexandru Potor.

Băncile care vor acorda credite cu dobândă redusă

FEI urmează să lanseze un „Apel pentru Expresii de Interes”, către intermediarii financiari (băncile din România-n.red) care doresc să ofere finanţare fermierilor din România. După primirea aplicaţiilor şi parcurgerea unui proces de evaluare a acestora, FEI va selecta băncile, care urmează să pună la dispoziţie finanţarea necesară fermierilor şi întreprinderilor agricole din România.

Sunt vizate fermele mici

În legătură cu semnarea și importanța acestui acord, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a declarat: „Agricultura contribuie semnificativ la creşterea economică a României, iar acest mandat va îmbunătăţi accesul la finanţare al fermierilor şi al întreprinderilor din agricultură, având şi o componentă de finanţare a fermelor mici. România se numără printre ţările cu cea mai mare productivitate în acest domeniu. Prin parteneriatul încheiat cu Ministerul Agriculturii, vom putea oferi mai multe oportunităţi fermierilor locali pentru extinderea producţiei şi pentru creşterea competitivităţii în acest sector”. România este a cincea ţară, după Germania, Franţa, Italia şi Estonia, în care Fondul European de Investiții încheie un astfel de acord. Fondul European de Investiţii este parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii şi este o instituţie specializată în finanţarea de risc pentru IMM-uri.

Citește și: Fonduri europene pentru mediul rural. Solicitări mari pentru investiții în activități neagricole

 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii