Mergi direct la conținut »
Rusia: Crimeea nu va fi pe agenda summitului Putin-Trump. SUA: "Vom vedea"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Rusia: Crimeea nu va fi pe agenda summitului Putin-Trump. SUA: "Vom vedea"

Rusia: Crimeea nu va fi pe agenda summitului Putin-Trump. SUA: „Vom vedea”

Kremlinul a confirmat că subiectul "Crimeea" nu va fi pe agenda summitului Putin-Trump. Recent, președintele american Donald Trump a lăsat să planeze îndoiala în privinţa poziţiei SUA faţă de problema Crimeii, neexcluzând în mod clar recunoaşterea anexării acesteia de către Rusia. 

Astfel, Crimeea – anexată de Rusia în 2014 – nu va constitui subiect de discuţie la summitul programat pe 16 iulie, la Helsinki, între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump, a avertizat luni Kremlinul, subliniind că peninsula este ‘o parte inalienabilă a Rusiei’, transmite Agerpres.

„Preşedintele (Putin – n.r.) a declarat-o de mai multe ori şi le-a explicat interlocutorilor săi: chestiunea Crimeii nu poate fi şi nu va fi niciodată pe agendă pentru că (peninsula) Crimeea este o parte inalienabilă a Rusiei. Toate celelalte chestiuni pot fi discutate pentru a căuta posibile puncte de convergenţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De altfel,  Vladimir Putin susține că Rusia nu va da Crimeea înapoi Ucrainei. Mai mult, Rusia își întărește prezența în Crimeea. A desfășurat rachete de ultimă generație. Și chiar vrea să-și amplaseze cel mai modern radar în Crimeea.

„Vom vedea”, a răspuns Donald Trump, după care a adăugat: ‘preşedintele (Barack) Obama este cel care a lăsat să se întâmple acest lucru’.

‘Bineînţeles, există numeroase chestiuni între Moscova şi Washington în care poziţiile sunt diametral opuse’, a menţionat Peskov în conferinţa de presă, dând asigurări că organizarea summitului demonstrează că ‘voinţa politică’ a celor doi lideri a permis ‘depăşirea’ acestor diferenţe.

Preşedintele Putin ‘a subliniat întotdeauna că Rusia şi el însuşi sunt deschişi la dialog şi la căutarea unui compromis’, a mai spus purtătorul de cuvânt.

În aceeaşi conferinţă de presă, Peskov a susţinut că imaginile cu ruşi celebrând victoria echipei lor la Cupa Mondială la fotbal sunt, în multe privinţe, comparabile cu felul în care a fost sărbătorită în Uniunea Sovietică victoria în Al Doilea Război Mondial.

‘Dar, fireşte, în acest caz nu vorbim despre sărbătoriri după câştigarea unui război, acesta este sport’, a ținut să precizeze Pesko.


Citește și: EXCLUSIV/Ducu Bertzi reînvie o tradiție de acum 45 de ani. Premiază un tânăr folkist cu o…valiză!


 

Close
Închide
  Close