Mergi direct la conținut »
Cristi Danileţ va fi audiat, marți, în comisia SIPA. Cine sunt celelalte persoane chemate astăzi
Ştiri Libertatea > Ştiri > Cristi Danileţ va fi audiat, marți, în comisia SIPA. Cine sunt celelalte persoane chemate astăzi

Cristi Danileţ va fi audiat, marți, în comisia SIPA. Cine sunt celelalte persoane chemate astăzi

Cristi Danileţ va fi audiat în comisia SIPA, pe 24 aprilie. Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) continuă marţi audierile, printre cei invitaţi fiind Cristi Danileţ, fost consilier al ministrului Justiţiei.

Astfel, potrivit unui comunicat remis Agerpres, marţi, 24 aprilie, începând cu ora 9,30, au fost invitaţi pentru audieri: Andreea Iurea – fost membru în comisiile de inventariere, Cristi Danileţ – care a ocupat poziţia de consilier al fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei, fost membru în comisiile de inventariere, Cătălin Zlotea – subofiţer operativ ANP, Florin Teodor Andronache – angajat SRI şi Valentin Gigi Ignuţă – preşedintele comisiei de inventariere.

În urmă cu un an, judecătorul Cristi Danileţ spunea că „a fost confundată arhiva BDS (Biroul de Documente Secrete) cu arhiva SIPA (Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție)”.

Luni, 23 aprilie, preşedintele comisiei parlamentare, senatorul PSD Viorel Salan, preciza că a solicitat instituţiilor să îi confirme dacă a existat un protocol între Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi Ministerul Justiţiei (MJ) pentru derularea unui audit la arhiva SIPA.

„În urma audierilor care au avut loc până în momentul de faţă rezultă că a fost încheiat un protocol între MJ şi MApN care permitea Ministerului Apărării derularea unui audit la DGPA. Faţă de aceste date am făcut conexiuni către instituţiile statului în drept să-mi confirme dacă a existat un asemenea protocol şi dacă a fost executată o asemenea misiune de audit”, a afirma Salan pentru sursa citată.

Comisia a audiat, începând din octombrie 2017 foşti miniştri ai Justiţiei, membri în comisiile de inventariere, directori ai ANP şi alte persoane.

Până acum, au existat acuzații grave în comisia SIPA; Goțiu: ”În 2002, ofițeri SIPA au încercat să șantajeze judecători de la Înalta Curte, pentru a obține sentințe favorabile în dosarele FNI și Banca Religiilor”

La începutul lunii aprilie, Viorel Salan declara că raportul de etapă relevă aspecte de nerespectare a prevederilor legale referitoare la constituirea, predarea şi desfiinţarea arhivei, dar şi că existenţa unor anumite neîndepliniri legale vizând documentele clasificate din arhivă rezultă atât din corespondenţa comisiei cu diverse instituţii, cât şi din declaraţiile celor audiaţi.

Săptămâna trecută, pe 17 aprilie, Horia Georgescu şi Ingrid Mocanu au fost audiați în comisia SIPA.

Anul trecut, în luna mai, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a publicat lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA.CITEȘTE ȘI… VIDEO / România, prin ecranul televiziunilor ruseşti controlate de Putin: 93% din informaţii sunt negative 

Close
Închide
  Close