Mergi direct la conținut »
Românii au creat, fără să vrea, o criză a sparanghelului în Germania. "Nu mai vor să lucreze la noi"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Românii au creat, fără să vrea, o criză a sparanghelului în Germania. „Nu mai vor să lucreze la noi”

În Germania a început sezonul de recoltare a sparanghelului, iar fermierii din această țară se bazează exclusiv pe muncitorii din România și Polonia. Însă, acum se confruntă cu o problemă majoră care a declanșat o adevărată criză: lipsa forței de muncă.

De Dragoș Tănase,

Criza muncitorilor români se simte în Saxonia Inferioară, landul în care sunt cultivate 4.500 de hectare cu sparanghel, care produce o treime din producția totală a Germaniei.

Românii și polonezii nu mai vor să recolteze sparanghelul pe salariu minim în Germania, iar lucrătorii din țara noastră preferă să facă același lucru în Olanda, unde salariile sunt mai mari, potrivit unui documentar realizat de televiziunea germană NDR.

Anul acesta, la sfârșitul lunii februarie, erau disponibile aproape 800 de locuri de muncă pentru români, în Europa. Printre ele, zece posturi de culegători în Olanda.

Fermierii germani găsesc tot mai greu muncitori, după ce în Polonia au fost majorate alocațiile pentru copii, iar România înregistrează creștere economică.

”Economia românească se dezvoltă pozitiv, există mai multe locuri de muncă și mulți nu mai vor să lucreze ca sezonieri în Germania”, a declarat pentru sursa citată un expert al Camerei de Agricultură din Renania de Nord-Westfalia.

Fermierii de sparanghel trebuie să le ofere lucrătorilor mai multe beneficii decât cele de până acum, în plus față de salariul minim, ca să-i păstreze.

De exemplu, băuturi răcoritoare pe teren și o cazare mai bună. Între timp, agricultorii speră la o soluție diferită. Astfel, Asociația agricultorilor de sparanghel și de fructe de pădure solicită deschiderea pieței forței de muncă pentru lucrătorii sezonieri din țări din afara Uniunea Europeană (UE), cum ar fi Ucraina și Belarus.

În schimb, pentru muncitorii sezonieri români care au învățat bine limba germană există și  alte de domenii de lucru, mai bine plătite, precum servicii de coletărie sau pe șantierele de construcție ori în centrele de logistică.

FOTO – NDR TV


Citește și:

Sparanghelul este recunoscut ca un foarte bun afrodisiac


Close
Închide
  Close