De Mirela Petre,

Românii din Canada pot vedea filmul în Toronto, azi, 6 septembrie, la proiecția din cadrul TIFF de la 16.00, ora locală, într-una din sălile complexului Scotiabank Theatre.

Documentarul „Colectiv” al regizorului Alexander Nanau mișcă presa și publicul internațional. Criticul de film Jay Weissberg oferă România, în revista americană Variety, drept exemplu nu doar pentru corupția cu care se luptă întreaga lume, ci mai ales pentru felul în care publicul și presa din România se implică să stopeze corupția, fie că e cea a guvernului sau cea din sistemul de sănătate.

După proiecția de la Festivalul de Film de la Veneția, unde „Colectiv” a avut premiera, criticul de film Jay Weissberg a scris un articol foarte elogios, descriind filmul lui Nanau ca „un documentar al vremurilor noastre, care merită o expunere cât mai mare”.

Criticul vorbește în cronica sa despre documentarul „Colectiv” ca o forță care nu doar că ne deschide ochii, ci ne sfâșie prin expunerea unor derapaje morale care au efecte mult dincolo de granițele țării.

Jay Weissberg (Foto: Pordenone Silent Film Festival)

Văzută de sine stătător, această expunere cutremurătoare ar trebui să zguduie un sistem atât de lipsit de scrupule încât politicienilor și unor medici nu le pasă că lasă oamenii să moară, doar pentru a se asigura că rămân la putere și își primesc mita.

Jay Weissberg

Însă Jay Weissberg nu vede în „Colectiv” doar o poveste limitată la România și la corupție. Criticul de film subliniază că exemplul corupției din România expus în documentar este reprezentativ pentru fenomenul global, care a cuprins întreaga lume, în care oamenii se simt atât de deconectați unii de alții, încât empatia este înlocuită de avariție, iar „celălalt” este văzut ca un concept abstract.

Cum arată Guvernul Orban, după ultimele negocieri din Parlament. Lista cu miniștri
Recomandări

Cum arată Guvernul Orban, după ultimele negocieri din Parlament. Lista cu miniștri

Spectatorii din întreaga lume pot face comparații cu situația din țările lor

Criticul crede că spectatorii din întreaga lume se vor regăsi în situația expusă de documentar.

Mulți spectatori vor putea face comparații alarmante cu propriile lor țări, în timp ce privesc reprezentanții guvernului cum mint cetățenii fără rușine pentru a fi apoi realeși.

Jay Weissberg

Un alt elogiu pe care îl face criticul este la adresa alegerii lui Alexander Nanau de a se concentra doar asupra cazului din România și a cazului Colectiv (și urmările sale) pentru a sublinia subtil că reflectă o boală care se manifestă la nivel mondial: cum ajunge corupția să anestezieze empatia, umanitatea din fiecare dintre noi.

Polițistul care a anunțat primul că „fetele dispărute din Caracal au fost găsite arse” este același care a vorbit ultimul cu Alexandra de pe un număr privat!
Recomandări

Polițistul care a anunțat primul că „fetele dispărute din Caracal au fost găsite arse” este același care a vorbit ultimul cu Alexandra de pe un număr privat!

Nu e vorba doar despre minciuni, revărsate atât de des că adevărul începe să pară un concept perimat, ci și despre absența totală a compasiunii.

Jay Weissberg

Pronosticul nu este bun, dar „Colectiv” cu siguranță va ajuta

Alegerea regizorului Nanau de a nu intervieva supraviețuitorii incendiului de la Colectiv este apreciată de critic, văzând în această alegere dedicarea regizorului pentru abordarea observațională, care îi reprezintă stilul. Alegând scenele esențiale, ilustrează lupta unora pentru reafirmarea umanității reduse la tăcere de corupția sistemică.

Alexander Nanau, pe covorul roșu la Festivalul de Film de la Veneția, înainte de premiera documentarului „Colectiv”

Criticul încheie subliniind că „pronosticul nu este bun, dar «Colectiv» cu siguranță va ajuta”.

În cronica sa, Jay Weissberg o confundă pe ziarista Mirela Neag cu, probabil, medicul Camelia Roiu, una dintre sursele investigației realizate de echipa de ziariști a Gazetei Sporturilor.

Jay Weissberg e criticul de film care scrie, din 2003, pentru Variety, revista americană săptămânală. Specializat pe festivaluri de film din Europa, Orientul Mijlociu și America Latină, criticul este același care a participat anul acesta și la TIFF-ul din Cluj-Napoca, de unde a scris despre premierele românești.

Citeşte şi:

Documentarul despre „Colectiv” are premiera astăzi la Festivalul de Film de la Toronto. Critic de film: „O adevărată mărturie a puterii jurnalismului de investigație”

Procesul Colectiv, la o zi după premiera documentarului ”colectiv” la Festivalul de la Veneția. De zece luni sunt audiați supraviețuitorii. Nici un cuvânt despre corupție, nici un acuzat în sală

Revista Elle Italia, despre documentarul „Colectiv”: „Un rechizitoriu puternic al instituțiilor și al corupției masive din sistemul de sănătate din România”

Festivalul de Film de la Toronto, cel mai mare din America de Nord, este următoarea „oprire” a documentarului „Colectiv”. Filmul, inclus pe lista celor 25 de filme selecționate

Primele impresii ale publicului după premiera documentarului „colectiv” la Festivalul de Film de la Veneția. „Un denunț important, făcut în scopuri bune”

Imagini impresionante. Filmul despre „Colectiv”, aplaudat minute în șir la Festivalul de Film de la Veneția

Am ars cu toții la Colectiv, dar putem învia din cenușă. Un film despre marile dureri ale societății și eroii necunoscuți care încearcă să le vindece

VIDEO: Conferință de presă, înaintea premierei filmului ”Colectiv”, la Festivalul de Film de la Veneția. Tolo: „Este meritul întregii prese din România”

Diana Belbiță s-a supărat pe români și va reprezenta Canada: "În România voi veni doar în vizită"
GSP.RO

Diana Belbiță s-a supărat pe români și va reprezenta Canada: "În România voi veni doar în vizită"

Horoscop 22 octombrie 2019. Pentru Săgetători, există riscul unor conflicte cu prietenii
HOROSCOP

Horoscop 22 octombrie 2019. Pentru Săgetători, există riscul unor conflicte cu prietenii