“Mă minunez. Ce sens mai au aceste restricții în legătură cu biserica și participarea credincioșilor, cu cei 8 metri pătrați dintre credincioși în timpul intrării în biserică, cu dezinfectantul de la intrare, cu spălatul pe mâini, de vreme ce Biserica Ortodoxă Română va decide în legătură cu potirul din care să bea toată lumea? Potirul e un pahar, nu e nici un potir, nu e Sfântul Graal! Deci, ce sens mai au toate astea?”, a spus CTP la Digi 24.

Şi a continuat: “Dacă se duce credinciosul, după ce a respectat toate măsurile astea, și bea din același pahar cu toată lumea prezentă acolo, păi, nu mai are rost! Să dăm drumul la liber, cum era înainte de pandemie, din moment ce te duci și te împărtășești împreună cu toți ceilalți din ce?”.

E vorba, iarăși, de logică. Mai punem niște restricții cu privire la participarea oamenilor la slujbă și lăsăm împărtășania așa cum e miezul credinței creștine, adică cu lingurița și cu potirul la toată lumea, sau, totuși, renunțăm la așa ceva?

Cristian Tudor Popescu:

CTP l-a luat apoi în colimator pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: “Spune domnul acesta, purtător de cuvânt Bănescu: lingurița de împărtășanie e păstrată de preot și a nu se confunda cu lingurița de unică folosință! Păi dacă e păstrată de preot, rezultă că ce? Că e multiplă lingurița sau ce? E tot una! Înseamnă că nu se infectează nimeni dacă folosesc toți aceeași linguriță?!¨.

Cristian Tudor Popescu crede că este vorba despre o compatibilitate logică a măsurilor pe care le propun autoritățile pentru relaxarea restricțiilor după 15 mai.

“Problema este de compatibilitate logică a măsurilor. Dacă se va rămâne la împărtășania cu aceeași… veselă, nici nu știu cum să-i spun, cu aceleași obiecte, a credincioșilor, atunci toate celelalte măsuri sunt inutile și în mod evident și pentru cea mai habotnică persoană șansele de infectare sunt imense!”, a mai spus CTP.

Ad placeholder

Afirmaţiile lui CTP au venit şi în contextul în care Institutul Naţional de Sănătate Publică a transmis că, în cadrul măsurilor de relaxare avute în vedere după 15 mai, în biserici “se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință”.

Citeşte şi:

VIDEO VIRAL | Cadre medicale de la Botoșani și pacienți cu COVID-19 s-au filmat în timp ce cântă într-un salon al spitalului: „Hai, hai, cu salvarea, hai. Aici noi ne-am cazat, chiar nimic nu am mâncat”

În criză COVID-19, Primăria Târgu Mureş alocă peste 200.000 de euro pentru ornamente de Crăciun. Primarul Dorin Florea: „O sumă rezonabilă. Consilierii decid”

Poliția locală din Râmnicu Vâlcea i-a cântat “La mulți ani” unui băiețel de 6 ani. Dar au uitat să anunțe un detaliu: e nepotul unui polițist

Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
PARTENERI - GSP.RO
Declarație de dragoste în direct pentru Alexa. Anamaria Prodan a recunoscut: "Laur știe!”
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională