Mergi direct la conținut »
Cu cât cotizează anual fiecare clujean pentru Alianța Vestului
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Cu cât cotizează anual fiecare clujean pentru Alianța Vestului

Cu cât cotizează anual fiecare clujean pentru Alianța Vestului

Fiecare clujean va plăti câte 0,50 de euro anual pentru Alianţa Vestului (AVE), iar banii adunaţi, circa 162.000 de euro, vor fi folosiţi pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a aparatului tehnic, confom unei hotărâri adoptate joi de Consiliul Local Cluj-Napoca, transmite Agerpres.

De Adrian Ilie,

Pe lângă cotizația de 0,5 euro anual pe cap de locuitor, Clujul va mai contribui cu 20.000 de lei pentru constituirea patrimoniului inițial.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Alianța Vestului a fost înființată în decembrie de către primarii din Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea și Arad și are ca scop dezvoltarea în comun de proiecte majore de infrastructură.

„Acum se negociază cadrul financiar multianual 2021-2027, iar demersul nostru vizează parteneriatul cu Guvernul, împreună să aducem mai mulţi bani în ţară după modelul centurii metropolitane de la Cluj-Napoca. Numai Guvernul putea absorbi bani europeni pentru realizarea centurii, care costă 150 de milioane de euro, dar noi, cu mai mulţi primari de comune, ne-am asociat să facem în locul Guvernului studiile necesare. Vorbim de sănătatea acestui demers pentru oamenii pe care îi reprezentăm şi de a da o şansă ca banii europeni să modernizeze România”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Alocarea banilor pentru AVE a fost contestată de opoziția din consiliul local, reprezentată de social-democrați.

„Nu sunt un susţinător al proiectului Alianţei Vestului şi nu pentru că uneşte patru primării PNL, ci datorită faptului că, în an Centenar, a adus anumite idei care pot conduce către federalizare. AVE este un proiect politic dar, din punct de vedere tehnic, în exerciţiul financiar 2014-2020 această alianţă nu poate accesa fonduri structurale şi nici investiţii europene. Obiectivele alianţei sunt foarte generale, iar cele de infrastructură nu cred că Primăria Cluj-Napoca le poate influenţa într-un alt judeţ din România. Având în vedere că AVE nu are un obiect de activitate în orizontul de timp apropiat, de ce pe lângă cei 20.000 de lei, aport la patrimoniu, alocăm peste 160.000 de euro cheltuieli de funcţionare, câte 0,50 de euro anual pentru fiecare locuitor? La ce se vor folosi aceşti bani publici?”, a întrebat, joi, în şedinţa Consiliului Local, Dan Morar, consilier al PSD.

Citește și:Codrin Ștefănescu: ”M-am uitat pe lista neagră din PSD. Sunteți toți!”

Close
Închide
  Close