11 Ian. 2017 10:00 Valentina Postelnicu

Cu ce se ocupau aleșii, înainte să ajungă în Parlament: De la lucrător în panificație, la patron de terase pe litoral

Distribuie

Cu ce se ocupau aleșii, înainte să ajungă în Parlament. Noii parlamentari au în spate o experiență profesională extrem de diversă. Mulți vin din administrația publică, unde au deținut funcții de primar, prefect, viceprimar sau consilieri județeni sau locali. Cel puțin o treime au mai fost în Legislativ, au fost miniștri sau șefi de deconcentrate. Dar există și excepții. Un senator are experiență în panificație și 20 de ani în funcția de primar, iar un altul este patron de terase, pe litoral. Nu lipsesc nici antreprenorii în diverse domenii.

În Parlament găsim profesori, ingineri, medici, economiști, istorici, artiști, juriști, avocați dar și tineri fără prea mare experiență profesională, dar cu studii terminate în strâinătate.

Senatori cu experiență în panificație, foști directori de firme de curățenie, șefi de balastiere

Ovidiu Cristian Dan Marciu, senator PSD de Giurgiu, a fost șef de șantier, în Germania și a ajuns în Senatul României, după ce a trecut prin toate funcțiile din administrația locală a județului.

Avram Nicolae, parlamentar PSD de Sibiu, a lucrat timp de patru ani în panificație, potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, în perioada 1992 – 1996. La capitolul educație, a trecut doar două certificate de absolvire a unor cursuri de calificare. El a mai fost consilier județean și primar al comunei Șura Mare timp de 20 de ani, în perioada 1996-2016.

Și actualul ministru al Tineretului, Marius Alexandru Dunca, a trecut prin mai multe job-uri, până a ajuns senator în Parlamentul României. A fost consilier la Parlamentul European dar și directorul unei firme de curățenie, din Brașov, Diamond Cleaning, în perioada 2006-2012. Ulterior a ajuns șeful ANPC.

Cu ce se ocupau aleșii înainte să ajungă în Parlament

Marius Dunca

Dan Mănăloiu, ales senator PSD de Neamț, are un parcurs profesional extrem de interesant. A început ca inginer, șef de SMA, pe vremea regimului Ceaușescu, iar în 2003 era șef de balastieră, la Trustul de Construcții Corevas SA din Vaslui. Anul trecut deținea funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Radu Cosmin Preda, senator PSD de Dolj, a început ca și expert parlamentar, în 2003, iar în 2013 a ajuns Director la Regia Autonomă de Transport, Craiova. Înainte de a ajunge senator era Administrator public la Primăria Municipiului Craiova.

Din mediul de afaceri, în Parlament: Senator USR, asociat la firma Crazy Nails SRL

George Eduard Dircă, senator al Uniunii Salvați România, este asociat în firma Crazy Nails SRL, unde deține 50% din acțiuni. El este și avocat, în declarația de interese precizând că este membru al Baroului București, din anul 2005.

USR Braşov l-a trimis în Parlament pe Allen Coliban. În vârstă de 35 de ani, el este preşedintele fondator al Federaţiei Române de Curling și are o experienţă de peste 10 ani în domeniul IT.

Senatorul ALDE Scarlat Iriza a ajuns în Senat, din poziția de om de afaceri. El este acționar în nu mai puțin de patru firme: SC Stirco SRL Târgu Jiu, SC Iriza Gold 202 SRL, SC Arizi SRL și SC Autil Cim SRL, potrivit declarației de interese. Și colegul lui de la Camera Deputaților, Mihai Weber, a ajuns în Parlament tot din calitatea de om de afaceri. El era director la SC Pro Auto Logistics SRL din Târgu Jiu.

Remus Borza, ajuns deputat din partea ALDE, este avocat practician în insolvenţă, doctor în management. Înainte de a deveni parlamentar, a fost administrator judiciar la Hidroelectrica.

Patron de terase pe litoral, ajuns deputat în Parlament

Radu Babuș, deputat PSD de Constanța, vine tot din mediul de afaceri. El este acționar la două firme care gestionează mai multe terase terase pe litoralul românesc. Potrivit declarației de interese, este asociat la două societăţi comerciale, Bora Tow SRL, Sat Vacanţă lot 3 şi Edilaeris Srl, Mamaia zona Cazino, terasa 7-8.

Și Ioana Bran, deputat PSD de Satu Mare, vine din antreprenoriat. A lucrat pentru promovarea brand-ului de țuică ”Bran”, o afacere de familie. Despre activitatea sa, Ioana Bran spunea că este a 4-a generație de “pălincari” din Bran.

Eliza Mădălina Peta a ajuns deputat PSD, după ce, în urmă cu câteva luni, se afla la conducerea SC Salubritate Craiova SRL, societatea responsabilă de curățenia și deszăpezirea municipiului Craiova. Acesteia nu ii va fi greu să se acomodeze cu activitatea din Parlament, ținând cont că a fost șef de cabinet al Liei Olguța Vasilescu în mandatul de senator 2008-2012.

Și colega ei, Alexandra Presură, a deținut o funcție în administrația locală, înainte de a veni la București Ea a fost director al Zonei Metropolitane Craiova, consilier județean, iar în trecut a lucrat la Biblioteca Județeană Alexandru din Craiova.

Cristina Mădălina Prună, deputat USR, a fost manager de proiecte, la Oracle, până în 2016, când a candidat la alegerile parlamentare.

Liberalul Sorin Prișcă, ajuns deputat în Parlamentul României, a fost consilier al președintelui Camerei Deputaților, consilier al ministrului Muncii și coordonator de campanii electorale. Până în 2008 a fost președinte al Asociației Pro Democrația (filiala Arad) și apoi a intrat în consultanță politică.

Colega lui de partid, deputatul Mara Mareș, are un CV impresionant, pe partea teoretică, experiența urmând a o dobândi în fotoliul din Parlament. Ea a absolvit Liceul St. Clare’s Oxford, Facultatea de Studii Europene şi Internaţionale din cadrul King’s College- University of London, și studii de master la Facultatea de Politici Publice Europene- University College London.

Comentarii
← Inchide