Mergi direct la conținut »
Cuba a expulzat doi foști președinți

Cuba a expulzat doi foști șefi de stat ai Columbiei și Boliviei și i-a interzis accesul în țară secretarului general al Organizației Statelor Americane, în ajunul unei întâlniri organizate de disidența cubaneză la care cei doi  intenționau să participe.

Columbianul Andres Pasrana, alături de bolivianul Jorge Quiroga, au aterizat miercuri în Cuba, dar au fost întorși din drum, după ce nu au primit autorizația să intre în țară, scrie Agerpres.

„Dictatura cubaneză ne-a expulzat astăzi (miercuri) din insulă pentru că am apărat principiile democratice ale regiunii. Lupta noastră continuă”, a scris pe Twitter Andres Pastrana.

Într-o declarație acordată postului de radio W din Columbia, Andres Pastrana a afirmat că decizia de expulzare este un răspuns la criticile sale cu privire la criza politică și economică din Benezuela, dar și la adresa lui Nicolas Maduro, președintele Venezuelei – un aliat important al Cubei.

Cei doi foști șefi de stat s-au dus în cuba pentru a reprezenta foști guvernați din cadrul IDEA (Iniţiativa democratică a Spaniei şi Americilor), distinsă în acest an cu Premiul ”Oswaldo Paya, libertate și viață”, în memoria liderului opoziției cubaneze, mort în 2012 într-un accident auto.

Totodată, din IDEA fac parte și foști responsabili politici, printre care spaniolii Felipe Gonzalez, Jose Maria Aznar sau columbianul Alvaro Uribe.

Fiica lui Oswaldo Paya, Rosa Maria Paya, care militează pentru o schimbare a executivului cubanez, a declarat următoarele despre decizia expulzării: ”Un alt semn despre natura despotică a acestui guvern”.

Un pastor din Suceava decedat și îngropat pe 26 martie cu COVID-19 nu e raportat printre cele 40 de decese. DSP: „Spitalul nu a transmis încă lista oficială a decedaților”
Recomandări

Un pastor din Suceava decedat și îngropat pe 26 martie cu COVID-19 nu e raportat printre cele 40 de decese. DSP: „Spitalul nu a transmis încă lista oficială a decedaților”

 

Invitat din nou în acest an, regimul cubanez a făcut cunoscut miercuri, prin intermediul jurnalului oficial Granma, că Luis Almagro, critic al guvernului Venezuelei și președintelui cubanez Raul Castro, nu este binevenit la Havana.

Cuba a fost exclusă din OSA în ianuarie 1962 și, în pofida readmiterii sale în urmă cu 9 ani, refuză să se alăture celorlalte țări. Aceasta consideră că este un ”minister al coloniilor SUA”. Chiar dacă în trecut, relațiile dintre SUA și Cuba au devenit mai calde, cele două țări se atacă constant. În urmă cu doi ani, Trump amenința că Washingtonul ar putea încheia înțelegerea cu Havana.

Partidul Comunist de la Havana a mai afirmat că cei care fac parte din IDEA sunt foști președinți de dreapta, ”Corupți”, ”escroci” și responsabili de moartea a zeci de mii de oameni”.


EXCLUSIV / Misterul donațiilor. Victimele din #Colectiv, ,,țepuite” de stat: ,,În România, nu se poate face un bine”

EXCLUSIV/ AMI a lucrat ca asistent manager pentru Andra. “Eram cea mai tare secretară”

EXCLUSIV/ Cum se înțelege Lavinia Pîrva cu copiii lui Ștefan Bănică jr. “Violeta și Ștefănel îmi sunt…”

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close