Chiar dacă mașina este îngrijită corespunzător, mai devreme sau mai târziu tot vrei primi indicii care îți vor spune dacă bateria trebuie încărcată sau chiar înlocuită.

În articolul de astăzi îți vom spune cum alegi modelul potrivit pentru mașina ta și cum poți să schimbi bateria veche cu una nouă.

Ce durată de viață are bateria auto?

Bateria auto ajută la pornirea motorului – de foarte multe ori în cazul mașinilor echipate cu sistemul Start&Stop – și menține în funcțiune o gamă din ce în ce mai largă de componente electrice și electronice.

Durata de viață a acumulatorului auto depinde de câți consumatori electrici și electronici există pe mașină. Pe măsură ce numărul acestora crește, va crește și cererea de energie și, implicit, momentul ieșirii din serviciu al bateriei va fi din ce în ce mai aproape.

De regulă, în funcție de calitatea constructivă oferita de producători, durata de funcționare a unei baterii auto este de până la 4-5 ani.

cum alegi bateria pentru masina - verificarea bateriei auto de catre mecanic
Verificarea bateriei la un service auto trebuie facuta cu regularitate

În cazul în care parcurgi cu regularitate distanțe mari, unele acumulatoare auto pot rezista chiar şi 6-7 ani. În schimb, dacă vei parcurge cu mașina ta numai distanțe scurte, prin oraș, perioada de încărcare a acesteia va fi scurtă și nu va avea timp suficient pentru a se regenera.

Trebuie să știi că o baterie care se află mult timp într-o stare de încărcare parțială se va deteriora mai repede din cauza fenomenului numit sulfatare. Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute, producătorii recomandă ca acumulatorul să fie schimbat cu unul nou după patru ani, mai ales dacă dă din ce în ce mai des rateuri.

Cum alegi modelul de baterie potrivit pentru mașina ta?

Alegerea unei baterii cu capacitate prea mică este echivalentă, de obicei, cu înlocuirea ei mai devreme decât în mod normal. Pe de altă parte, dacă bateria are o capacitate prea mare vei ajunge să cheltuiești bani inutili.

De aceea, înainte de a începe procesul de căutare şi de alegere a unui acumulator auto nou este obligatoriu să consulţi manualul de utilizare al mașinii tale pentru a respecta indicaţiile peoducătorului.

În alegerea noii baterii trebuie să ții cont de trei parametri esențiali: dimensiunile bateriei, tipul și dispunerea bornelor și capacitatea bateriei.

Dimensiunea bateriei

Este foarte importantă deoarece bateria va trebui să se potrivească în compartimentul dedicat. Dacă bateria pe care o cumperi nu are dimensiunile recomandate de producător nu o vei putea monta.

Tipul și dispunerea bornelor

Trebuie să știi că există mai multe tipuri de borne (plate, cilindrice subțiri, cilindrice groase), iar mașinile asiatice, spre exemplu, au bornele montate invers. Dacă bornele nu sunt dispuse ca la bateria veche va trebui să comanzi o altă baterie.

Capacitatea bateriei

Este esențială deoarece sistemul de încărcare este reglat pentru a încărca optim o baterie cu o anumită capacitate. Sunt acceptate variații de doar plus/minus 10% pentru că o diferență prea mare va determina fierberea electrolitului (curent de încărcare prea mare) sau o încărcare insuficientă (curent de încărcare prea mic). În ambele cazuri bateria va ceda prematur. De asemenea, este binevenit un plus de capacitate pentru mașină, dar nu mai mult de 30% peste cea prescrisă de producător.

Atenție! Nu achiziţiona niciodată o baterie auto sub necesităţile mașinii tale!

Alegerea mărcii acumulatorului ține de preferințele tale. Dacă nu ai o marcă preferată poți consulta site-urile de specialitate, mecanicul personal sau prietenii cu privire la modelele existente pe piață și la firmele producătoare.

Printre cele mai cunoscute mărci producătoare de acumulatori auto se numără Varta, Rombat, Bosh, Caranda, Banner şi altele.

Cum schimbi bateria auto veche

Odată ce ai achiziționat bateria potrivită mașinii tale nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să o montezi.

cum schimbi bateria la masina - mecanic schimband bateria
Inlocuirea bateriei la masina poate fi facuta personal sau de catre un mecanic

Înainte de a trece efectiv la înlocuirea bateriei vechi cu cea nouă trebuie să ții cont de faptul că aceasta alimentează anumite componente ale mașinii care, în lipsa curentului, vor pierde setările din memorie. Spre exemplu, dacă radio-ul mașinii tale este codat, va trebui să știi acest cod. Apoi, trebuie să localizei bateria. Cele mai multe se află sub capota motorului, dar sunt autovehicule care au bateria montată fie în portbagaj, fie sub scaunul șoferului.

În funcție de vehicul, pentru operațiunea de înlocuire a bateriei este posibil să ai nevoie de o cheie de 7 mm, 8 mm, 10 mm sau 13 mm pentru a scoate cablurile. Cu toate acestea, dacă bornele bateriei mașinii tale au cleme cu eliberare rapidă, nu vei avea nevoie de instrumente pentru a scoate cablurile.

Vei începe demontarea bateriei vechi prin deconectarea polului negativ al acumulatorului, marcat cu semnul „-”.Astfel, vei evita un posibil scurtcircuit dacă atingi din greșeală cu cheia una dintre părțile metalice din compartimentul motor.

De obicei, polul negativ este de culoare neagră. Scoate capacul din plastic, dacă este cazul, apoi slăbește clema negativă a cablului cu o cheie și glisează cablul de pe terminal. Folosește o legătură pentru cablu pentru a fixa cablul negativ pe compartimentul motorului, asigurându-te că nu intră în contact cu nimic din metal.

Apoi deconectează și polul pozitiv, care este marcat cu semnul „+” și, de obicei, este de culoare roșie. Scoate capacul de plastic de pe terminal, dacă există unul, apoi folosește o cheie pentru a slăbi clema pozitivă a cablului și scoate cablul de pe terminal. Fixează cablul de compartimentul motorului cu o clemă pentru cablu, la fel ca în cazul polului negativ.

După demontarea cablurilor poți demonta suportul aucumulatorului și apoi să-l extragi din compartimentul dedicat. După ce ai scos toate elementele de fixare ale bateriei, ridic-o din compartimentul dedicat și pune-o deoparte pe o suprafață plană, de beton dacă este posibil.

Bateria poate cântări mai mult de 9 kg, așa că cere unui prieten ajutor dacă nu o poți ridica singur.

Cum montezi bateria auto nouă

Montarea bateriei noi se va face în ordine invers, și anume mai întâi se cuplează polul pozitiv, apoi cel negativ. Fixează bateria folosind sistemul de fixare cu care este dotată mașina, iar în final unge bornele cu vaselină pentru a preveni coroziunea. Asigură-te că bateria este orientată la fel ca cea veche și verifică dacă toate elementele de fixare de pe suport sunt sigure astfel încât bateria să nu vibreze sau să se deplaseze în timp ce mașina se află în mișcare.

În cele din urmă, verifică dacă ai scos toate sculele din compartimentul motor, închide capota și pornește mașina. Dacă ai făcut totul corect și bateria a fost cu adevărat cauza oricăror probleme de alimentare mașinata ar trebui să pornească imediat.

Dacă este necesar, introdu codul de alarmă și asigură-te că toate dispozitivele electronice funcționează corect, apoi resetează ceasul, radioul și sistemul de navigație.

Dacă ești genul care are grijă ca mașina să fie în stare optimă de utilizare, iată și niște sfaturi despre cum scapi de mirosurile neplăcute din mașină!

Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
PARTENERI - GSP.RO
Un bilet găsit de soția sa într-o geantă pe care nu o mai folosise de patru ani i-a schimbat viața: „Mi-a zis că e un semn”
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Playtech.ro
Vlad Voiculescu, acuzații GRAVE după congresul PNL: ”Peste 4000 de teste pozitive nu au fost ...
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Observatornews.ro
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
HOROSCOP
Horoscop 26 septembrie 2021. Capricornii au ocazia să-și simplifice viața pentru a se bucura de ceea ce merge bine
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Știrileprotv.ro
Apare prima bancnotă din România cu chipul unei femei. Ce valoare are și pe cine reprezintă
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
Telekomsport
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru al ţării: "M-am simţit umilită". El e idolul naţiunii
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți
PUBLICITATE
De ce au plantat cei de la brandul de apă plată Bucovina 3.000 de brăduți