Mergi direct la conținut »
Cum ar fi încercat China să spioneze Apple și Amazon. Scandalul a luat amploare după o anchetă jurnalistică
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cum ar fi încercat China să spioneze Apple și Amazon. Scandalul a luat amploare după o anchetă jurnalistică

Cum ar fi încercat China să spioneze Apple și Amazon. Scandalul a luat amploare după o anchetă jurnalistică

Serverele gestionate de Amazon Web Services (AWS) și Apple, construite în China, ar fi putut ajuta autoritățile chineze la spionaj, totul prin intermediul unui microcip introdus în timpul fabricării acestora, arată o anchetă realizată de Bloomberg.

Microcipurile, care au fost subiectul unei investigații secrete guvernamentale în SUA în 2015, au fost folosite să adune proprietate intelectuală și secrete de comerț din cadrul corporațiilor americane. Se crede că acestea ar fi fost introduse de o companie chineză care produce servere pe nume ”Super Micro”.

Totuși, Apple susține că nu a găsit nimic suspect în aparatele cumprate de la Super Micro, iar compania din China susține că nu a introdus nici un microcip în aparatele vândute. Același lucru l-a făcut și AWS.

”Suntem dezamăgiți că ancheta jurnalistică a Bloomberg nu a dat de înțeles care sunt sursele de unde au obținut informația, acestea putând fi dezinformate. Credem că ei confundă lucrurile cu un incident care s-a petrecu în 2016. Atunci s-au descoperit un driver infectat pe un singur microcip de pe un singur server de la Super Micro, într-un laborator de-ale noastre. Acela a fost un accident, nu un atac la adresa Apple”, au spus reprezentanții Apple.

Totodată și AWS a menționat  că ”nu au fost găsite dovezi pentru a susține afirmații despre microcipurile folosite cu alte scopuri sau modificări hardware”.

Raportul publicat de Bloomberg a fost descoperit în 2015 și confirmat de investigatori independenți pe probleme de securitate, angajați de cei care oferă servicii cloud. În acel an, serverele Super Micro au fost eliminate. Legăturile cu compania din China au fost întrerupte în 2016.

China a mai fost suspectată, însă rar direct implicată, în campanii uriașe de spionaj care se bazează pe componente de calculatoare fabricate în țara asiatică. Majoritatea componentelor electronice folosite în SUA sunt fabricate în China la companii precum Huawei sau ZTE, care au mai fost implicate în scandaluri de spionaj.

Furtul intelectual este unul dintre argumentele pe care se bazează restricțiile impuse de SUA importurilor din China de către administrația condusă de Donald Trump.


CITEȘTE ȘI: Fiul lui Gino Iorgulescu ar fi fost client al dealerilor de cocaină. Ce spune președintele LPF


 

Close
Închide
  Close