Mergi direct la conținut »
VIDEO / Cum arată circuitul turistic de pe lacurile Tei şi Floreasca. Proiectul, “sabotat” de SPP şi de proiectanţi
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > VIDEO / Cum arată circuitul turistic de pe lacurile Tei şi Floreasca. Proiectul, “sabotat” de SPP şi de proiectanţi

VIDEO / Cum arată circuitul turistic de pe lacurile Tei şi Floreasca. Proiectul, “sabotat” de SPP şi de proiectanţi

Debarcadere, amfiteatre, piste pentru biciclişti, termene ratate şi bani europeni pierduţi. În linii mari, aşa arată, la această oră, proiectul privind amenajarea Lacurilor Tei şi Floreasca. Lansat în 2010, acesta ar fi trebuit deja să genereze efecte economice, prin creşterea volumului de servicii turistice în nordul Capitalei.

De Cătălin Doscaș,

În mai 2015, în spaţiul public apar, pentru prima dată, imagini cu proiectul de amenajare turistică pe lacurile Tei şi Floreasca. Viziunea celor care şi-au imaginat proiectul venea în completarea amenajării existente din Parcul Herăstrău, care poartă generic numele de “Debarcader”. În esenţă, principala componentă ar fi trebuit să ţină de accesul celebrelor “vaporaşe” dincolo de lacul Floreasca, prin ecluza deja existentă la graniţa cu Herăstrăul şi prin o a doua ecluză care ar fi trebuit construită, între Floreasca şi lacul Tei. Cu alte cuvinte, traseul turistic pe apă ar fi fost lungit cu trei kilometri, până în zona străzii Petricani din Sectorul 2 al Capitalei.

“Proiectul necesita decolmatarea lacurilor cu minimum un metru de excavaţie, pentru a asigura pescajul ambarcaţiunilor care trebuiau să circule pe acolo. Iar din nămolul respectiv se constituiau nişte insule sau anumite amenajări de ştranduri, care trebuiau făcute prin proiectul de agrement Floreasca-Tei”, explică, pentru Libertatea, Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

  • 2 amfiteatre pentru activități culturale și de agrement (1 pe lacul Floreasca și 1 pe lacul Tei)
  • 1 sală poli-funcțională cu o suprafață de 260 mp și o capacitate de 360 de persoane (lacul Floreasca),
  • 5 platforme pentru activități culturale și de agrement (4 pe lacul Floreasca și 1 pe lacul Tei)
  • 3 piscine destinate agrementului (2 în Floreasca și 1 în Tei)
  • 6 porturi turistice (4 în Floreasca și 2 în Tei)
  • 12 debarcadere (8 pe Floreasca și 4 pe Tei) pentru ambarcațiuni mici de agrement și ambarcațiuni turistice
  • 1 loc de joacă pentru copii cu o suprafață de 832 de mp (Lacul Floreasca) și piste de biciclete cu o lungime de 4.410 metri liniari

Proiectul este demarat oficial în 2014, odată cu contractarea servicilor de management şi presupunea investiţii totale de 88.355.487,98 lei. Din aceşti bani, finanţarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană era de 23.519.736,61 lei. Un an mai tarziu, lucrările sunt sistate.

Apele pun frână

“A fost un proiect demarat foarte prost şi oprit de Apele Române. Decolmatarea era principala operaţiune care trebuia făcută. Pentru că agrement am fi putut face destul pe maluri. Ei nu au decolmatat un metru cub. Asta ar fi permis accesul unor ambarcaţiuni cu un pescaj mai mare”, mai spune vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni
Recomandări

Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni

Potrivit unui răspuns transmis de Administrația Națională ”Apele Române” cotidianului Libertatea, “în anul 2015 s-au efectuat controale atât la acumularea Floreasca, cât şi la acumularea Tei, în vederea verificării modului de respectare a Avizului de Gospodărire a Apelor (…) În urma acestor controale, s-a constatat nerespectarea soluţiilor tehnice din proiectul avizat, motiv pentru care s-au dispus atât măsuri de sistare a lucrărilor şi de intrare în legalitate, cât şi sancţiuni convenţionale (avertismente şi amenzi)”.

Acesta este şi momentul când sunt pierduţi banii europeni, susţine Dan Trifu: “Constructorul, nu ştim dacă la sfaturile Primăriei Generale sau din proprie iniţiativă, n-a mai excavat nămolul respectiv şi a adus material steril din afară. Au completat aceste insule şi malurile pentru amenajarea ştrandurilor cu acel material steril”.

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'
Recomandări

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'

Distracţie, “sub nasul” SPP

Proiectul amenajării hidrotehnice a celor două lacuri nu a ridicat doar probleme de mediu, ci şi probleme de securitate pentru Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP). Lacul Floreasca înconjoară o limbă de pământ care adăposteşte reşedinţa prezidenţială, cunoscută drept Vila Lac 3, Vila Dante şi Vilele Lac 1 şi 2 iar proiectul ar fi presupus amenajarea unor puncte turistice în imediata vecinătate a acestora. “(…) instituţia noastră (n.r. – S.P.P.) a comunicat, încă din data de 26 martie 2015, că trebuie luate în calcul câteva aspecte prin care să se poată proteja viaţa privată şi intimitatea demnitarilor, români şi străini, găzduiţi în obiectivele aflate în zonă”, a transmis SPP la solicitarea Liberatatea.

„Buba” cu ecluza

Proiectul inițial de amanajare prevedea şi realizarea unei ecluze, care să permită traficul ambarcaţiunilor de agrement între lacurile Floreasca şi Tei. Doar că proiectanţii au uitat de rețeaua de termoficare a R.A.D.E.T. din zona podului Floreasca.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

Harta proiectului de amenajare turistică Floreasca – Tei.

Proiectul a fost din nou modificat, iar ecluza a fost înlocuită de un debarcader flotant pe malul stâng, în imediata vecinatate a podului. Astfel, traseul turistic pe apă a rămas acelaşi sau, privind proiectul iniţial, a fost înjumătăţit. Singura diferenţă este reprezentată de faptul că pasagerii pot fi debarcaţi după finalizarea proiectului în zona podului Floreasca.

Raport de specialitate P.M.B nr. 3117/19.04.2016

Cine a semnat proiectul

Nu mai puţin de opt societăţi comerciale au fost implicate în acest proiect, fie că e vorba de proiectare, de execuţie, de asistenţă tehnică sau de managementul proiectului.

Potrivit Primăriei Generale a Muncipiului Bucureşti, S.C. Concept Consulting S.R.L. a câştigat contractul de proiectare,  Asocierea S.C. Constructii Erbasu S.A., S.C. Garden Center Grup S.R.L., S.C. Eco Horticultura S.R.L., S.C. Vega 93 S.R.L. şi S.C. Aedillia Construct S.R.L. şi-a adjudecat contractul de execuţie, iar S.C. Concrete & Design Solutions S.R.L. a câştigat contractul de asistenţă tehnică. La acestea se adaugă o altă societate, S.C. Development Art Vinci Construct S.R.L., care a câştigat în 2014 contractul privind serviciile de management de proiect.

Ce spune Primăria Capitalei 

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au transmis că, până la sfârşitul lunii iulie 2016, stadiul execuţiei lucrărilor de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca şi Tei era de sub 30%, dar în prezent acesta a ajuns la 98%. Asta în contextul în care s-a renunţat la subtraversarea podului Floreasca, ca parte a circuitului turistic.

“Lucrările erau suspendate de mai mult de un an, iar vechea administraţie a Capitalei nu reuşise să deconteze decât 530.000 de euro (exclusiv TVA). Proiectul a fost deblocat începând din iulie 2016 şi a fost continuat pentru a nu fi returnate şi fondurile absorbite. Data limită de finalizare a implementării proiectului este 31.12.2018, conform Actului adiţional nr. 7/2017 la Contractul de finanţare”, se arată în răspunsul transmis de Biroul de presă al municipalităţii. Potrivit aceleiaşi surse, contractul de proiectare a fost în valoare de 6.441. 849,56 lei (inclusiv TVA).


Citește și:

Părinții nu trebuie să le dea copiilor alimente cumpărate de pe stradă, shaorma, fast-food. “Sunt enorme riscurile dacă îi hrănesc ca pe adulți”

VIDEO EXCLUSIV/„Călăul de boschetari” Sergiu Băhăian, părăsit de familie în puşcărie! „Devenim aşa, nişte tablouri uitate prin pod…”

Close
Închide
  Close