MENIU CAUTĂ

GALERIE FOTO/ Cum arată Crăciunul în capitala vecinilor bulgari. Târg nemțesc la Sofia!

Distribuie

Mai mic, dar mai ieftin! În capitala vecinilor bulgari, Târgul de Crăciun e de dimensiuni liliputane, însă prețurile sunt prietenoase cu oamenii care vin în părculeț.

Cârnați de toate sortimentele, varză călită, cartofi preparați la cuptor, pretzel, diverse dulciuri cu migdale în compoziție. Târgul de Crăciun de la Sofia este made in Germany. Din start te întâmpină cu titulatura „Weihnachtsmarkt Sofia”. O piață de Sărbători tipic nemțească, aceasta fiind pentru al 8-lea an consecutiv în capitala vecinilor noștri de la sud de Dunăre.

Bere germană

Într-un oraș luminat discret de Crăciun, fără beția de beculețe de la noi, „Târgul” de la București este metropolă spre deosebire de cel sofiot. Din punct de vedere al dimensiunilor, bulgarii au un „markt” cam de două ori mai mic decât cel de la Piața Universității, cam cât trei scene ale celui de la Piața Parlamentului. Semn că nu uită cine le-a revitalizat țara și turismul, întâlnim căsuțe de lemn cu reclame în limba germană, cu mâncare tipic germană, până și berea e germană, chiar în Grădina Publică din centrul Sofiei, lângă piața Alexander Battenberg. Până și programul e mai scurt, de la ora 11.00 până la ora 21.00. Culmea e că nu prinde nici ajunul Crăciunului, se închide pe 23 decembrie.

Wurst-ul e frate cu bulgaru

Libertatea a luat pulsul bulgarilor. L-am prins și pe Moș Crăciun în acțiune, făcând cadouri puștilor zâmbitori și fericiți, câte un rucsac cu dulciuri. Un spectacol de teatru de păpuși i-a încântat pe cei mici și pe cei mari. Bucatele fac cu ochiul, mai ales la 3 grade Celsius, iar îmbulzeala te duce mai aproape de wurștii de toate dimensiunile. Prețurile sunt foarte prietenoase, în leva, moneda locală: de la 5 la 10 lei. O porție de varză e 7 lei, alta de cartofi, 8 lei. Se fac mese muncitorești, lumea degustă cu poftă și udă mâncarea germană cu vin fiert de 4 lei paharul de plastic.

Pentru toate buzunarele

Dacă ești cu mașina, ai și varianta apei plate, la 2 lei sticla de 0,5 litri, sau băuturi răcoritoare, 4,5 lei aceeași cantitate. În cele 25 de căsuțe de lemn – la București sunt de vreo cinci ori mai multe – se găsesc și multe dulciuri, de la waffe, la 9 lei, la diverse sortimente ale unor prăjituri de casă. Dacă nu prinzi loc la cele nici 10 mese rotunde de lemn, ai trei variante: echilibristică, una din băncile parcului, întrucât „Grădina” rămâne deschisă în rest pentru plimbări sau pe treptele aflate în zona limitrofă a târgului. În afara unei bunicuțe care a vândut rapid trei sorcove populare, la 15 leva bucata, adică 35 de lei, echivalentul unei viniete pe 10 zile dacă vrei să traversezi sau să vizitezi Bulgaria, restul jucăriilor sau obiectelor de artizanat oferite localnicilor sunt cu tematică germană. Mult mai ieftine decât în Bavaria, chiar decât în România.

Citește mai multe despre Bulgaria, Investigații şi Reportaje, Sofia și târg de Crăciun pe Libertatea.

Comentarii