Semnalul revoltei din seara de 16 decembrie 1989 a fost dat de poetul Ion Monoran. Aflat în zona casei lui Tőkés, unde se strânseseră deja câteva sute de persoane în sprijinul pastorului, el s-a gândit că e momentul potrivit pentru a face ceva. El a oprit primul tramvai, piața a fost ocupată, grupul de oameni s-a mărit și a început să se strige „Libertate!” și „Jos Ceaușescu”.
Securitatea a fost luată prin surprindere
Invitat în emisiunea lui Tetelu, istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor a povestit episodul opririi tramvaielor din ziua de 16 decembrie.
„Securitatea n-a luat măsuri imediat pentru că nu se așteptau, ei nu aveau forțe suficiente în teren. Au fost depășiți de situație. Nu știau că va fi vânzoleală”, a spus Hodor.
Totul a plecat de la o situație punctuală, cea a pastorului evacuat, ajungând la ceva neprevăzut. Greșeala forțelor de ordine a fost, crede cercetătorul, că nu i-au lăsat pe oameni să se liniștească.
„Au intervenit târziu și prost”
„Au intervenit mult mai târziu decât ar fi trebuit și mult prea prost ca să dezamorseze lucrurile. Când au venit scutierii să arunce cu bolovani, gata, totul a luat o turnură diferită. Au început să arunce cu bolovani, cu sticle, s-au bătut cu scutierii. În seara de 16 și în noaptea spre 17 a fost o adevărată bătălie”, povestește Mădălin Hodor.
Mădălin Hodor este absolvent al Facultății de Istorie a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi și bursier Socrates la Facultatea de Istorie a Universităţii Angers din Franța. Este cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivei Securităţii – CNSAS încă de la înființare.
Vezi AICI întreaga emisiune cu istoricul Mădălin Hodor.
Foto radiotimisoara.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro