SIMPTOME

Simptomele alergiei alimentare apar într-un interval de câteva minute până la o oră din momentul ingerării alimentului respectiv. Iată care sunt:

  • urticarie;
  • umflarea buzelor, a feţei, a limbii, a gâtului şi a altor părţi ale corpului;
  • respiraţie şuierătoare, dificilă;
  • congestie nazală;
  • durere abdominală;
  • greaţă, vomă;
  • diaree;
  • ameţeală şi stare de leşin.

ALIMENTE CARE O POT DECLANŞA

  • Peştele şi fructele de mare.
  • Ouăle de găină.
  • Laptele de vacă.
  • Arahidele, alunele, nucile, migdalele.
  • Soia.
  • Grâul.

Atenţie!

Dacă ai constatat apariţia unora din simptomele menţionate după consumul unui anumit aliment, trebuie să te adresezi medicului alergolog. Acesta îţi va face teste cutanate şi/sau de sânge pentru depistarea alergenului alimentar implicat. O dată confirmată alergia, este indicat să eviţi complet alimentul care o provoacă.

CE ESTE INTOLERANŢA ALIMENTARĂ

Intoleranţa este reacţia la un aliment incomplet digerat, pe care organismul îl percepe ca fiind toxic. Spre deosebire de alergia alimentară, care implică participarea sistemul imunitar, intoleranţa constă într-o reacţie localizată strict la nivel gastrointestinal şi se produce din cauză că există un deficit de enzime implicate în digestia anumitor substanţe alimentare, cum ar fi lactoza şi glutenul.

Ad placeholder
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
Recomandări
Cum explică două judeţe că nu au nici un caz de COVID-19 în ultimele zile
 

SIMPTOME

Intoleranţa alimentară nu se manifestă acut, ca alergia alimentară. Putem să consumăm un aliment la un moment dat, iar simptomele să se dezvolte ulterior, treptat, într-un interval de până la 72 de ore, incluzând:

  • balonare;
  • durere abdominală difuză;
  • diaree sau constipaţie;
  • greaţă;
  • urticarie;
  • migrene şi oboseală;
  • tuse, secreţii nazale apoase.

ALIMENTE CARE O POT DECLANŞA

  • Laptele de vacă (intoleranţă la lactoză).
  • Grâul, orzul, secara (intoleranţă la gluten).
  • Fructele, mai ales cele dulci (intoleranţă la fructoză).
  • Peştele congelat (intoleranţă la histamină).
  • Brânzeturile fermentate (intoleranţă la tiramină).
  • Mezelurile (intoleranţă la nitraţi).
  • Cafeaua, ceaiul, ciocolata (intoleranţă la cafeină).
  • Aditivii, conservanţii şi coloranţii alimentari.
Ad placeholder

Atenţie!

Pentru a preveni reacţiile de intoleranţă, fie evită alimentele care le declaşează, fie consumă-le în cantităţi foarte mici, împreună cu un supliment enzimatic, care să ajute la digestia lor.

Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Mihai Gâdea a primit o lovitură de proporții. Ce a făcut soția prezentatorului de la Antena 3
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională