Circa 4,5% din romani tusesc frecvent si au probleme cu plamanii. Aproximativ un milion de persoane sunt bolnave de bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC), iar aproximativ 200.000 dintre acestea nici nu au fost diagnosticate, sustine prof. dr. Ioan Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
O banala raceala (bronsita acuta) netratata deloc sau incorect tratata poate genera instalarea BPOC. Chiar daca radiografiile au aratat ca aveti plamanii sanatosi dar tusiti de multa vreme, trebuie sa stiti ca ati contactat un virus asemanator guturaiului, deci antibioticele nu au efect. Aveti bronsita. Ati luat-o poate din aer, microbii fiind imprastiati de tusea unui om deja bolnav. Bronsita poate fi cauzata si de acidul gastric patruns in plamani in timpul somnului. De asemenea, fumatorii au o predispo-zitie pentru aceasta boala. In special la varstnici, bronsita imbraca forme urate, putand duce chiar si la insuficienta cardiaca.
Daca urmati corect tratamentul recomandat de medic, bronsita acuta se vindeca in 5-10 zile. ”Bronsitele repetitive, incorect tratate, se cronicizeaza. In special la persoanele trecute de 40 de ani pot aparea complicatii de genul BPOC.
Simptomele se recunosc destul de usor. Bolnavul tuseste de peste o luna si face febra. Tratamentul medicamentos e unul de control al bolii, de ameliorare si se bazeaza pe bronhodilatatoare si antiinflamatoare”, ne-a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, de la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucuresti.
Afectiunea se poate ameliora in cateva luni
Medicatia se administreaza doar la recomandarea si sub supravegherea doctorului. Doar cazurile foarte grave necesita internare. Boala se amelioreaza in cateva luni, iar primele semne de imbunatatire se observa dupa 30 de zile. Potrivit specialistilor, un pacient cu bronhopneumopatie cronica obstructiva trebuie sa ia toata viata un tratament de intretinere.
Recomandari pe timpul bolii
-nu fumati;
-evitati atmosfera poluata si frigul;
-beti multe lichide;
-vaccinati-va antigripal.