-aprinderea gratarului se face cu lemne subtiri, asezate incrucisat peste cateva ziare mototolite. Dupa ce focul e aprins si lemnele sunt „rosii”, se adauga carbunii cu atentie, fara a inabusi jarul. Pentru cei care nu au chef sa mai caute surcele, in magazine se gasesc pastile speciale din combustibil solid care aprind carbunii;
-cand flacara se stinge, iar carbunii sunt putin cenusii, se pune grilajul deasupra gratarului. Cand acesta e bine incins, se curata cu o perie de sarma sau cu un bat;
-curatarea cu peria se face de-a lungul dungilor metalice, spre exterior, ca sa nu va patati cu eventualele resturi arse ramase pe gratar;
– inainte de a pune carnea la fript, grilajul se unge cu o bucata de grasime (slanina) pentru a nu se lipi carnea;
-carnea se frige la dogoarea jarului, asa ca nu e bine niciodata sa o puneti inainte ca flacara sa se stinga. Tineti in apropiere o sticla cu apa, pentru ca focul se poate reaprinde daca produsele au grasime. In acest caz, turnati cu grija peste gratar, numai acolo unde a aparut flacara;
-pentru ca jarul are la inceput o putere foarte mare, faceti mai intai fripturile din carne de porc si lasati la urma puiul sau micii. Pestele se face intotdeauna la sfarsit, cand jarul nu mai este puternic;
-pulpele de pui trebuie crestate cu cutitul pentru a fi mai bine patrunse de caldura, iar la mici trebuie sa aveti grija, pentru ca se ard foarte repede daca nu sunt intorsi la timp;
-atentie la condimente! Folositi numai tipul de condimente specific fiecarui tip de carne. O friptura de porc nu poate fi condimentata cu mirodenii pentru peste;
-fripturile sunt gata atunci cand sucul lor este „curat”. Verificati sucul apasand carnea cu furculita si nu asteptati pana cand friptura e arsa la suprafata;
-carnea facuta poate fi pastrata intr-un vas de inox etans sau intr-o oala acoperita cu capac, astfel incat sa fie servita toata, in acelasi timp, la masa;
-dupa fripturi, pe gratar mai pot fi pusi ardei grasi, rosii sau ceapa. Legumele se coc repede la jar si pot fi un delicios aperitiv;
– atunci cand terminati gatitul, asigurati-va ca jarul este stins. Daca nu, rasturnati-l si aruncati apa peste el pana la stingerea completa.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_dfbbccd849fb8ff8766a3797a5316bb4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_47c4ce8c56c2bbbc779bbb5ab51a10da.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_c95f830a800b0145fea1b04df64f33ec.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_5174501e3066c4be3f609e5a93b5e3fc.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_d8795862011d5868efcfb7c9a3e23c31.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_d69547ab4343e25ffb0aa5e5a73dd169.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_c8c667d09a931ff307b21983c1385bda.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_2a43a009e227698eec25a0976e5f008d.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.