Sâmbătă, 17 octombrie, pentru București Grupul de Comunicare Strategică a transmis în bilanțul anunțat zilnic faptul că rata de infectare cu noul coronavirus este de 2,75.
Cifrele sunt în scădere față de zilele trecute. În raportarea de vineri în Capitală era o rată de infectare de 2,81 la mia de locuitori, asta în timp ce joi, cifrele arătau o rată a incidenței de 2,89.
Asta deși Bucureștiul înregistrează zilnic cele mai multe cazuri de îmbolnăviri, la nivel național. Sâmbătă, au fost raportate 446 de cazuri noi, însă nu este clar câte dintre acestea au fost înregistrate în zone considerate focare.
Rata de incidență, calculată fără focarele existente
„Din datele pe care le-am primit, numărul de cazuri pozitive în ultimele 14 zile la care a fost realizată raportarea DSP este de 6.040 (fără focare), raportat la populația comunicată de Direcția pentru Evidența Persoanelor de 2.196.979. Numărul cazurilor din focare a fost de 552”, precizează Grupul de Comunicare Strategică.
GCS spune că nu el efectuează aceste calcule, ci doar le comunică centralizat, pe baza datelor primite:
„Ele sunt realizate de fiecare DSP în parte. Sunt 2 referințe diferite (cazurile raportate ca fiind pozitive până la data transmiterii buletinului / cazurile înregistrate ca fiind pozitive în funcție de data prelucrării testului, cele în funcție de care se calculează rata de incidență). Metodologia DSP se raportează la cea de-a doua referință, adică la cazurile pozitivate de la momentul înregistrării în aplicație, din care se scad cazurile înregistrate în focare, și se raportează la populația înregistrată conform Direcției pentru Evidența Persoanelor”.
Scoaterea focarelor din calcul a fost anunțată zilele trecute și de Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
„După cum știți era sub 3 (n. red. – incidența cazurilor din București). În condițiile în care scoatem acele focarele cred că va rămâne în continuare sub 3. Dar mă repet: oamenii să respecte regulile, să respecte precauțiile, nu trebuie să aștepte. Dacă așteptăm să știți că transmiterea se face”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit Digi24.
În prezent, județele care au înregistrat cea mai mare rată de infectare sunt: Alba și Vâlcea- 2,8 la mia de locuitori.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro