Mergi direct la conținut »
Cum este viața în Costa Rica, țara în care ar fi plecat Elena Udrea
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cum este viața în Costa Rica, țara în care ar fi plecat Elena Udrea

Cum este viața în Costa Rica, țara în care ar fi plecat Elena Udrea

În România zilele acestea se vorbește tot mai mult despre Costa Rica, țara în care se află Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, și unde se spune că a plecat Elena Udrea zilele acestea.

Declarată mai mulți ani la rând țara cu cei mai fericiți oameni din lume, în Costa Rica corupția este la ordinea zilei, dar viața nu este foarte scumpă și locuitorii deși nu sunt foarte bogați, sunt mulțumiți cu nivelul de trai.

Costa Rica o destinație turistică de primă clasă

Costa Rica este în principal o destinație turistică, cu păduri tropicale luxuriante, vulcani, și kilometri de plaje de coastă. Iar autoritățile au făcut tot posibilul ca țara că se ridice la standarde înalte când vine vorba de turism, transformând în realitate imaginea idilică prezentată în fotografiile de pe site-urile de specialitate.

Cea mai mare parte vizitatorilor optează pentru una dintre cele două activități turistice principale la care Costa Rica excelează: ecoturismul și sporturile de aventură.

Foto: Maphill

De ce aleg expații să trăiască în Costa Rica

Dar dincolo de o destinație turistică, Costa Rica este un paradis al expaților. Atracțiile turistice, amabilitatea locuitorilor, viața reltiv ușoară de aici face ca mulți dintre cei care doresc să se mute în altă țară să o aleagă pe aceasta. Deoarece turismul este principalul motor al economiei dion Costa Rica, indiferent unde se mută un străin va simți efectele acestuia.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

Expații care s-au mutat aici povestesc că există multe de iubit în Costa Rica. În primul rând, este în America Centrală și asta înseamnă că are toată aroma și distracția de a trăi în America Latină. Costaricanii trăiesc precum latinii, au o cultură primitoare și incluzivă și în multe orașe expațiții se trezesc implicați foarte repede în viața de zi cu zi a comunității.

Detalii despre orașul Jaco, în care a fost fotografiată Elena Udrea

Jaco este un oraș-stațiune pe coasta Pacificului a Costa Ricăi, localizat în regiunea Garabito a provicinei Puntarenas. Acesta are o populație de 10.000 de rezidenți. Jose se află la 100 de kiloemtri de capitala San Jose și doar la o oră de aeroportul Juan Santamaria International.

Plaja din Jaco măsoară aproximativ 4 kilometri și este una dintre cele mai mari atracții din lume pentru suferi.

Care este nivelul de trai în Costa Rica

Drumurile principale sunt bine întreținute datorită afluxului de bani din turism. Și industria turismului medical prosperă, ceea ce permite expaților să aibă parte de servicii medicale clasă mondială care rivalizează cu multe națiuni dezvoltate.

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

De asemena, sistemul educațional este unul foarte bun. Costa Rica are o rată de alfabetizare de 97,8%

Costa Rica a fost pe locul întâi în topul celor mai fericite țări din lume. Micul stat din America Centrală a fost clasat pe primul loc în 2009, 2012 și 2016, de Indexul Happy Planet. Costa Rica găzduiește, de asemenea, una din doar cinci zone albastre (locuri în care speranța de viață și fericirea populației este peste media mundială) din lume, Peninsula Nicoya.

Chiar dacă produsul itern brut pe cap de locuitor este în jur de 11.800 de dolari americani, există puțini oameni care sunt șomeri, nevoiași sau fără adăpost. Mai mult, aici speranță medie de viață de 78,6 ani și o rată a ocupării locurilor de muncă de 91,5%.

Securitatea și siguranța în Costa Rica

Există și părți mai puțin bune, de exemplu criminalitatea stradală care este destul de extinsă și corupția este la ea acasă, dar cu toate astea, Costa Rica este unul dintre cele mai sigure locuri din America Centrală.

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul
Recomandări

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul

Mai mult, Costa Rica nu are propria armată din 1948. În urma războiului civil de acum 33 de ani, țara și-a desființat forțele armate. Este una dintre cele mai mari țări fără o forță armată. Securitatea internă este gestionată de forțele de poliție. Este interesant faptul că în ciuda lipsei unei armate, țara este într-un conflict permanent cu vecina sa, Nicaragua.

Cum se trăiește în San Juan. Cât costă un apartament

Capitala Costa Rica, San José, este situată în zona centrală, la o altitudeine de 914 metri. Majoritatea populației trăiește în afara centrului orașului, iar expații preferă comunitățile suburbane, cum ar fi Escazu, la 10 minute de mers cu mașina de centrul orașului San José, cu vedere superbă asupra orașului.

De asemena, mulți străini preferă să locuiască în orașul Grecia, care se află la aproximativ 40 de kilometri de San José. Aici nivelul de trai este cu aproximativ 25% mai ieftin decât în Tamarindo pe Coasta de Aur. Grecia este un oraș de munte cunoscut ca una dintre comunitățile mai accesibile din Costa Rica.

Costul de trai mediu în capitala San Jose este între 800 și 2000 de dolari. Deși există zone cu prețuri mult mai mari, așa cum este Bello Horizonte, chiria pentru un apartament mediu cu două dormitoare în San José este în jur de 450 de dolari pe lună, iar unul de lux se apropie de 875 dolari. Salariul mediu brut în capitala Costa Rica este 832 dolari americani, după plătirea tuturor taxelor către stat.

De ce au ales Alina Bica și Elena Udrea Costa Rica

Pentru români, Costa Rica a devenit mult mai cunoscută după ce fosta șefă a DIICOT, Alina Bica care este acuzată de abuz în serviciu într-un dosar cu prejudiciu estimat la zeci de milioane de euro, s-a mutat acolo. Potrivit Rise Project, Alina Bica, care a plecat de mai mult timp în Costa Rica, este trezorierul firmei ASP Centroamerica Sociedad Anonima, deținută de soțul său, Mircea Octavian Bica, și de fostul sau client Călin Silviu Pop, un om de afaceri condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. Bica și soțul său locuiesc într-o vilă dintr-un cartier rezidențial de lux de la periferia San Juan.

De asemena, și Elena Udrea ar fi plecat în Costa Rica. Potrivit unor documente obținute de Rise Project, ea a aterizat pe Aeroportul Internațional San Juan pe 7 februarie, unde se află și Alina Bica, fosta șefă a DIICOT.

Trbuie menționat că România nu are tratat de extrădare cu Costa Rica și prin urmare autoritățile române nu vor putea să le aducă pe cele două în țară dacă nu se întorc de bună voie.


Citește și: Bugetul Bucureștiului în 2018. Bani mulți la Cultură, puțini la pasaje


 

Close
Închide
  Close