Este din nou Craciun si categoric este momentul sa ne relaxam, sa ne intalnim cu prietenii, cu familia si sa uitam de rutina zilnica si de grijile ei. Asadar, aceasta perioada este speciala prin incarcatura ei emotionala, pentru ca din punct de vedere alimentar nu ar trebui sa fie decat, pur si simplu, o perioada ca oricare alta.
Asta teoretic, pentru ca lucrurile stim bine ca stau cu totul altfel: mese multe si copioase, portii mari si gazde care nu se pot refuza. In general, dupa Sarbatori, “castigul” ponderal este de 3 pana la 6 kg.
Vestea buna este ca e foarte simplu sa se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade si sa ne rasfatam in acelasi timp cu cele mai delicioase preparate de sezon.
– Divizarea meniului pe mese distantate in timp la cel putin o ora – trebuie dat stomacului un pic de timp sa digere ce s-a consumat la masa anterioara ;
– Alegerea unor gustari usoare: bucati de muschi de pui sau curcan, branza degresata, fructe de mare;
– Atentie la marimea portiei – trebuie sa se urmareasca aromele si calitatea alimentelor si nu obtinerea unui stomac plin;
– Evitarea alimentelor grase si prajite, precum si a sosurilor grele (chiar si in salate) si preferarea preparatelor pe baza de pui, curcan si peste si a legumelor si fructelor proaspete bogate in fibre (consumate disociat);
– Limitarea alimentelor care favorizeaza indigestia: suc de portocale sau de rosii, condimentele in exces si, in general, alimentele acide;
– Mestecarea suficienta a alimentelor combate de asemenea tulburarile gastrointestinale;
– Apa – trebuie consumata pe tot parcursul mesei in cantitati mici si dese, pentru a mentine sistemul digestiv activ si pentru a evita deshidratarea (care incetineste metabolismul);
– Evitarea bauturilor carbogazoase dulci in timpul mesei si chiar dupa masa, pentru a limita balonarea;
– Alcoolul – consumul acestuia necesita o atentie sporita intrucat acesta creeaza o serie de probleme: creste presiunea arteriala a sangelui, creste cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creste activitatea sistemului nervos central si favorizeaza aparitia tulburarilor gastrointestinale. Cu toate acestea, de Sarbatori se consuma mari cantitati de alcool sub diverse forme. Vinul rosu este bautura sezonului si trebuie consumat cat mai natural, fara aditivi (pentru a evita migrenele) si de asemenea nu trebuie uitat ca beneficiile sale scad cu cresterea cantitatii consumate. Vodca este alcool pur si care prin metabolizare se transforma in compusi toxici, deci trebuie monitorizata cu atentie cantitatea consumata. Pentru a tine o evidenta a consumului de alcool trebuie sa se evite umplerea continua a paharului.
– Dupa petrecere: o plimbare usoara de o jumatate de ora ar putea ajuta mult digestia, deoarece asezarea in pozitia culcat dupa masa cauzeaza producerea “arsurilor”.
Lygia Alexandrescu
Centrul “Natural Silhouette” tel. 317.43.41